ABD VE İRAN ARASINDAKİ GERİLİMLER

DÜNYA 17.05.2019 - 09:44, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4462+ kez okundu.
 

ABD VE İRAN ARASINDAKİ GERİLİMLER

Washington ile Tahran arasındaki ruh hali, gerginliğini korumaya devam ediyor. Donald Trump tarafından yapılan bir görüşme teklifi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından reddedildi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmelerini geçici olarak reddetti. Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin Web Sayfasına göre, “Teslimiyet, zihniyetimizle ve dinimizle bağdaşmaz ve bu nedenle bu duruma teslim olmayacağız”, diyor Ruhani. Trump ile müzakereleri tamamen dışlamamıştır. Bununla birlikte şartı, ABD Başkanı’nın başlangıçta 2015 Viyana nükleer anlaşmasından çıkmasıydı. Ve bu bağlamda Tahran aleyhindeki yaptırımları geri çekilmesidir. Trump Perşembe günü İran Liderliğine, iki ülke arasındaki ihtilafı tartışma çağrısında bulunmuştu. Ruhani, İran’ın şu anda zor durumda olduğunu kabul etti. Aynı zamanda ülkesinin direnecek ve ortak çözümler arayacağını da vurguladı. Basında çıkan haberlere göre, Trump’ın İran’daki ABD’nin diplomatik çıkarlarını temsil eden Tahran’daki Büyükelçiliğine Ruhani’nin onu arayabileceği bir telefon numarası verdiği söylenmektedir. Bu, “Önce beni ara” ifadesi de dahil olmak üzere, sosyal medyada alaycı tepkilere neden oldu. Ruhani “Ekonomik Savaş” Hakkında Konuşuyor Ruhani, ABD’nin “Ekonomik Savaşını” İran ve Irak arasındaki sekiz yıllık savaşla karşılaştırdı (1980-88). Bu savaş Saddam Hüseyin’in İran’a yaptığı ve yüz binlerce insanı öldürdüğü bir saldırıyla başlamıştı. Mevcut “savaş” daha problemli. İran Cumhurbaşkanı, “O sırada (1980) petrol ihracatımızla ve uluslararası bankalarla işbirliğimizle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık” açıklamasında bulundu. (1980) petrol ihracatımızla ve uluslararası bankalarla işbirliğimizle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık” açıklamasında bulundu. En son ABD yaptırımları, ülkenin başlıca gelir kaynağı olan İran’ın petrol ihracatını özellikle etkiledi. Dış Ticaret de ABD’nin bankacılık sektöründeki yaptırımlarıyla neredeyse felç oldu. Uluslararası Bankalar, ABD’nin muhtemel para cezaları korkusuyla İran ticaret projelerini finanse etmek istememektedir.
Washington ile Tahran arasındaki ruh hali, gerginliğini korumaya devam ediyor. Donald Trump tarafından yapılan bir görüşme teklifi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından reddedildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmelerini geçici olarak reddetti. Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin Web Sayfasına göre, “Teslimiyet, zihniyetimizle ve dinimizle bağdaşmaz ve bu nedenle bu duruma teslim olmayacağız”, diyor Ruhani. Trump ile müzakereleri tamamen dışlamamıştır. Bununla birlikte şartı, ABD Başkanı’nın başlangıçta 2015 Viyana nükleer anlaşmasından çıkmasıydı. Ve bu bağlamda Tahran aleyhindeki yaptırımları geri çekilmesidir.

Trump Perşembe günü İran Liderliğine, iki ülke arasındaki ihtilafı tartışma çağrısında bulunmuştu. Ruhani, İran’ın şu anda zor durumda olduğunu kabul etti. Aynı zamanda ülkesinin direnecek ve ortak çözümler arayacağını da vurguladı.

Basında çıkan haberlere göre, Trump’ın İran’daki ABD’nin diplomatik çıkarlarını temsil eden Tahran’daki Büyükelçiliğine Ruhani’nin onu arayabileceği bir telefon numarası verdiği söylenmektedir. Bu, “Önce beni ara” ifadesi de dahil olmak üzere, sosyal medyada alaycı tepkilere neden oldu.

Ruhani “Ekonomik Savaş” Hakkında Konuşuyor

Ruhani, ABD’nin “Ekonomik Savaşını” İran ve Irak arasındaki sekiz yıllık savaşla karşılaştırdı (1980-88). Bu savaş Saddam Hüseyin’in İran’a yaptığı ve yüz binlerce insanı öldürdüğü bir saldırıyla başlamıştı. Mevcut “savaş” daha problemli. İran Cumhurbaşkanı, “O sırada (1980) petrol ihracatımızla ve uluslararası bankalarla işbirliğimizle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık” açıklamasında bulundu.

(1980) petrol ihracatımızla ve uluslararası bankalarla işbirliğimizle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık” açıklamasında bulundu. En son ABD yaptırımları, ülkenin başlıca gelir kaynağı olan İran’ın petrol ihracatını özellikle etkiledi. Dış Ticaret de ABD’nin bankacılık sektöründeki yaptırımlarıyla neredeyse felç oldu. Uluslararası Bankalar, ABD’nin muhtemel para cezaları korkusuyla İran ticaret projelerini finanse etmek istememektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.