ALMANYA’DAN VATANDAŞLARINA TÜRKİYE UYARISI

DÜNYA 18.04.2016 - 17:02, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4394+ kez okundu.
 

ALMANYA’DAN VATANDAŞLARINA TÜRKİYE UYARISI

İfade özgürlüğü konusunda son dönemde Almanya ile yaşanan gelişmeler, Alman hükümetini Türkiye konusunda vatandaşlarına “yeni bir uyarı” daha yapmak zorunda bıraktı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın, Alman vatandaşları için Türkiye seyahat uyarısına, “kamuoyu önünde Türk devletini eleştirmeyin” bölümü de eklendi.  Almanya’nın Türkiye’ye ilişkin uyarı sayfasında, vatandaşlarına teröre karşı rutin uyarılar bulunuyor; Bunlar arasında, Güneydoğu’ya zorunlu kalmadıkça seyahat etmemeleri, ülkede son dönemde meydana gelen terör olaylarına ilişkin bilgiler, vize ve aşı uyarıları, trafik uyarısı gibi unsurlar var. Ancak uyarı bölümünün sonlarına doğru, çok dikkat çeken bir paragraf daha eklenmiş durumda. “TÜRK HÜKÜMETİNİ ELEŞTİRMEYİN!” Eklenen bölümde, Almanya vatandaşları Türkiye’ye gittiklerinde “Türk hükümeti hakkında, herkesin duyacağı yerlerde eleştiride bulunmamaları” konusunda uyarılıyorlar. Metinde, “Açık alanlarda Türk devletine karşı siyasi fikirlerinizi beyan etmekten ve terör örgütüne yönelik olumlu yorumlar yapmaktan kaçının” ifadesi yer alıyor: Almanya Federal Dışişleri Ofisi’nden Türkiye’deki Alman vatandaşları için yapılan uyarıda, “Açık alanlarda Türk hükümetine karşı fikir beyanı ve terör örgütü sempatizanlığı yapmaktan acilen kaçının” ifadeleri yer aldı. İfadenin Almancası ise şu şekilde: “Es wird dringend davon abgeraten, in der Öffentlichkeit politische Äußerungen gegen den türkischen Staat zu machen bzw. Sympathie mit terroristischen Organisationen zu bekunden.”   TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDA MİZAH KRİZİ ÇIKMIŞTI Türkiye ile Almanya arasında son dönemde, Alman televizyonlarında yayınlanan bazı programlar nedeniyle ciddi diplomatik kriz yaşanmıştı. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Kuzey Almanya Radyo Televizyon Kuruluşu’nda (NDR) yayınlanan bir mizah programı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Büyükelçi’ye, “Extra 3″ adlı mizah programında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konu alan bir şarkı nedeniyle tepki gösterilmişti. Ancak Almanya, bunu “ifade özgürlüğü” kapsamında gördüğünü ortaya koymuştu. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, bir başka Alman tv kanalında yayınlanan şiir ise, “hakaret unsurları” içerdiği gerekçesiyle, yayının ertesi günü bizzat yayınca kanal tarafından internet sitesinden kaldırılmıştı. Ancak Erdoğan’ın şahsen şikayetçi olması, Türkiye’nin Berlin’deki Büyükelçiliği’nin de, şiiri okuyan Alman mizahçı Jan Böhmermann hakkında resmen şikayette bulunması üzerine, Böhmermann’ın hakkında Alman yargısı soruşturma başlatmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de Böhmermann’ın “yabancı bir devlet adamına hakaret” suçuyla yargılanması yönünde onay vermesi üzerine, Böhmermann aleyhine dava açılma süreci başlamıştı.  
İfade özgürlüğü konusunda son dönemde Almanya ile yaşanan gelişmeler, Alman hükümetini Türkiye konusunda vatandaşlarına “yeni bir uyarı” daha yapmak zorunda bıraktı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın, Alman vatandaşları için Türkiye seyahat uyarısına, “kamuoyu önünde Türk devletini eleştirmeyin” bölümü de eklendi. 

Almanya’nın Türkiye’ye ilişkin uyarı sayfasında, vatandaşlarına teröre karşı rutin uyarılar bulunuyor; Bunlar arasında, Güneydoğu’ya zorunlu kalmadıkça seyahat etmemeleri, ülkede son dönemde meydana gelen terör olaylarına ilişkin bilgiler, vize ve aşı uyarıları, trafik uyarısı gibi unsurlar var.
Ancak uyarı bölümünün sonlarına doğru, çok dikkat çeken bir paragraf daha eklenmiş durumda.

“TÜRK HÜKÜMETİNİ ELEŞTİRMEYİN!”

Eklenen bölümde, Almanya vatandaşları Türkiye’ye gittiklerinde “Türk hükümeti hakkında, herkesin duyacağı yerlerde eleştiride bulunmamaları” konusunda uyarılıyorlar. Metinde, “Açık alanlarda Türk devletine karşı siyasi fikirlerinizi beyan etmekten ve terör örgütüne yönelik olumlu yorumlar yapmaktan kaçının” ifadesi yer alıyor:

Almanya Federal Dışişleri Ofisi’nden Türkiye’deki Alman vatandaşları için yapılan uyarıda, “Açık alanlarda Türk hükümetine karşı fikir beyanı ve terör örgütü sempatizanlığı yapmaktan acilen kaçının” ifadeleri yer aldı.

İfadenin Almancası ise şu şekilde:
“Es wird dringend davon abgeraten, in der Öffentlichkeit politische Äußerungen gegen den türkischen Staat zu machen bzw. Sympathie mit terroristischen Organisationen zu bekunden.”

 

TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDA MİZAH KRİZİ ÇIKMIŞTI

Türkiye ile Almanya arasında son dönemde, Alman televizyonlarında yayınlanan bazı programlar nedeniyle ciddi diplomatik kriz yaşanmıştı. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Kuzey Almanya Radyo Televizyon Kuruluşu’nda (NDR) yayınlanan bir mizah programı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Büyükelçi’ye, “Extra 3″ adlı mizah programında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konu alan bir şarkı nedeniyle tepki gösterilmişti. Ancak Almanya, bunu “ifade özgürlüğü” kapsamında gördüğünü ortaya koymuştu.

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, bir başka Alman tv kanalında yayınlanan şiir ise, “hakaret unsurları” içerdiği gerekçesiyle, yayının ertesi günü bizzat yayınca kanal tarafından internet sitesinden kaldırılmıştı.

Ancak Erdoğan’ın şahsen şikayetçi olması, Türkiye’nin Berlin’deki Büyükelçiliği’nin de, şiiri okuyan Alman mizahçı Jan Böhmermann hakkında resmen şikayette bulunması üzerine, Böhmermann’ın hakkında Alman yargısı soruşturma başlatmıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de Böhmermann’ın “yabancı bir devlet adamına hakaret” suçuyla yargılanması yönünde onay vermesi üzerine, Böhmermann aleyhine dava açılma süreci başlamıştı.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.