ANTALYA’NIN KREDİ ÖDEME PERFORMANSI YÜKSEK

EKONOMİ 04.08.2022 - 14:05, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2970+ kez okundu.
 

ANTALYA’NIN KREDİ ÖDEME PERFORMANSI YÜKSEK

Antalya’nın başta turizm ve tarım sektörü olmak üzere il olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir kredi ödeme performansı gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, BBDK tarafından 3 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan il kredi ve mevduat verilerinin, Antalya’nın başta turizm ve tarım sektörü olmak üzere il olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir kredi ödeme performansı gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Antalya’nın mevduat hacminde yıllık 84, Ocak-Haziran döneminde 35 oranıyla Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir artış gerçekleştirdiğini ve mevduat hacminin en fazla arttığı iller arasında yer aldığını belirten Başkan Davut Çetin, “Mevduat artışında döviz mevduatları öne çıkmış,  Antalya Hakkari’den sonra döviz mevduatını en çok artıran ikinci il olmuştur” dedi. NAKDİ KREDİ ARTIŞI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE Antalya’da nakdi kredi artışının yıllık 53 oranıyla 47 düzeyindeki Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini belirten Davut Çetin, “Ocak-Haziran döneminde bu artış  20 oranıyla 26 düzeyindeki iller ortalamasının gerisinde kalmıştır. Bu durum yılın ilk yarısında turizm ve tarım kredilerindeki artışın sınırlı kalmasından kaynaklanmıştır. Ocak-Haziran döneminde kredi artış oranı, taşıt kredisinde 79, kredi kartlarında 36 olurken, konut kredisinde 15, inşaat sektöründe 20, metal ve maden sektöründe 39, toptan ticarette 31, turizm sektöründe 11, tarımda 16 oranında gerçekleşmiştir. Turizm kredilerinde artışın düşük kalmasının bir nedeni döviz kredisi hacmidir” dedi. ANTALYA’DA TURİZMDE TAKİPTEKİ KREDİ ORANI 1 BDDK verilerine göre Antalya’nın takipteki kredi hacminin Türkiye ortalamasının üzerinde arttığını belirten Davut Çetin şunları kaydetti; “Ancak takipteki kredi oranı 2 ile  2,5 düzeyindeki ülke ortalamasının halen altındadır. Olumlu kredi performansı bireysel kredilerde görüldüğü gibi, turizm ve tarım gibi sektörlerimizin de yüksek kredi performansı dikkat çekmektedir. Turizmde takipteki kredi oranı Türkiye ortalaması 6,3 iken Antalya’da 1’dir. Tarımda takipteki kredi oranı Türkiye ortalaması 1,8 iken ilimizde 0,8’dir. DAHA ADİL BİR DAĞILIM YÖNÜNDE ADIMLAR ATILMALI BDDK verileri Türkiye genelinde kredi arzında genişlemenin 2021 yılı sonlarındaki kur ve girdi maliyetleri sıçraması döneminde gerçekleştiğini, ancak yılın ilk yarısındaki genişlemenin enflasyona göre son derece düşük kaldığını göstermektedir. Ayrıca, bankacılık sektörünün vergi sonrası kar hacminin yıllık 400, 6 aylık dönemde ise 82 oranında arttığı görülmektedir. Bu veriler ışığında kredi ve karlılık alanlarında daha adil bir dağılım yönünde adımlar atılmasını temenni ediyorum.”  
Antalya’nın başta turizm ve tarım sektörü olmak üzere il olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir kredi ödeme performansı gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, BBDK tarafından 3 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan il kredi ve mevduat verilerinin, Antalya’nın başta turizm ve tarım sektörü olmak üzere il olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir kredi ödeme performansı gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Antalya’nın mevduat hacminde yıllık 84, Ocak-Haziran döneminde 35 oranıyla Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir artış gerçekleştirdiğini ve mevduat hacminin en fazla arttığı iller arasında yer aldığını belirten Başkan Davut Çetin, “Mevduat artışında döviz mevduatları öne çıkmış,  Antalya Hakkari’den sonra döviz mevduatını en çok artıran ikinci il olmuştur” dedi.

NAKDİ KREDİ ARTIŞI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Antalya’da nakdi kredi artışının yıllık 53 oranıyla 47 düzeyindeki Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini belirten Davut Çetin, “Ocak-Haziran döneminde bu artış  20 oranıyla 26 düzeyindeki iller ortalamasının gerisinde kalmıştır. Bu durum yılın ilk yarısında turizm ve tarım kredilerindeki artışın sınırlı kalmasından kaynaklanmıştır. Ocak-Haziran döneminde kredi artış oranı, taşıt kredisinde 79, kredi kartlarında 36 olurken, konut kredisinde 15, inşaat sektöründe 20, metal ve maden sektöründe 39, toptan ticarette 31, turizm sektöründe 11, tarımda 16 oranında gerçekleşmiştir. Turizm kredilerinde artışın düşük kalmasının bir nedeni döviz kredisi hacmidir” dedi.

ANTALYA’DA TURİZMDE TAKİPTEKİ KREDİ ORANI 1

BDDK verilerine göre Antalya’nın takipteki kredi hacminin Türkiye ortalamasının üzerinde arttığını belirten Davut Çetin şunları kaydetti;

“Ancak takipteki kredi oranı 2 ile  2,5 düzeyindeki ülke ortalamasının halen altındadır. Olumlu kredi performansı bireysel kredilerde görüldüğü gibi, turizm ve tarım gibi sektörlerimizin de yüksek kredi performansı dikkat çekmektedir. Turizmde takipteki kredi oranı Türkiye ortalaması 6,3 iken Antalya’da 1’dir. Tarımda takipteki kredi oranı Türkiye ortalaması 1,8 iken ilimizde 0,8’dir.

DAHA ADİL BİR DAĞILIM YÖNÜNDE ADIMLAR ATILMALI

BDDK verileri Türkiye genelinde kredi arzında genişlemenin 2021 yılı sonlarındaki kur ve girdi maliyetleri sıçraması döneminde gerçekleştiğini, ancak yılın ilk yarısındaki genişlemenin enflasyona göre son derece düşük kaldığını göstermektedir. Ayrıca, bankacılık sektörünün vergi sonrası kar hacminin yıllık 400, 6 aylık dönemde ise 82 oranında arttığı görülmektedir. Bu veriler ışığında kredi ve karlılık alanlarında daha adil bir dağılım yönünde adımlar atılmasını temenni ediyorum.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.