ANTALYADA ENDEMİK KUŞ TÜRÜ 3. KEZ GÖRÜLDÜ

BİLİM 30.03.2018 - 09:34, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 5516+ kez okundu.
 

ANTALYADA ENDEMİK KUŞ TÜRÜ 3. KEZ GÖRÜLDÜ

Akdeniz sahilleri için bahar göçünün en yoğun ve sürprizlere açık günleri Mart ayının son ve Nisan ayının ilk haftasıdır.
Bu dönemi değerlendirmek isteyen bir çok kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısı Akdeniz Bölgesindeki önemli kuş alanlarını mesken tutarlar. TRAKUS (Türkiyenin Anonim Kuşları) topluluğu üyelerinin büyük bölümü Cumartesi günü Akdeniz bölgesinde güneyden esen şiddetli rüzgarlardan sonra pazar sabahı sahillerde yerini aldı ve Mersin Göksu Deltası’ndan Antalya sahillerine kadar olan alanlarda nadir türleri aramaya başladılar. Veysel Kahraman ve Mustafa Erturhan’dan oluşan ekip Antalya-Manavgat bölgesi Çenger sahilinde Keşiş kuyrukkakanı ile karşılaştı. Veysel Kahraman tarafından görüntülenen türü yakınlarda olan diğer gözlemciler de yetişip görüntüleyebildi. Türün Türkiye’deki 3. Kaydı oldu. Keşiş kuyrukkakanı (Oenanthe monacha) İran’ın Güneyi, Arap Yarımadası, İsrail, Ürdün ve Mısır’da yarı çöl ve çöl habitatlarında yaşayan bir tür. Genel olarak uçan böceklerle beslenen keşiş kuyrukkakanı mart-haziran aylarında yuva yapıyor. Göç dönemlerinde bazı türlerin nadir de olsa yaşadıkları alanın kuzeyine çıktıkları görülmekte. Oldukça hareketli olan kuş uzun mesafelere ve çok yükseklere uçabiliyor. Daha önce Mersin ve Antalya’da görülen kuş Antalya’da ikinci kez görüldü.
Akdeniz sahilleri için bahar göçünün en yoğun ve sürprizlere açık günleri Mart ayının son ve Nisan ayının ilk haftasıdır.

Bu dönemi değerlendirmek isteyen bir çok kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısı Akdeniz Bölgesindeki önemli kuş alanlarını mesken tutarlar. TRAKUS (Türkiyenin Anonim Kuşları) topluluğu üyelerinin büyük bölümü Cumartesi günü Akdeniz bölgesinde güneyden esen şiddetli rüzgarlardan sonra pazar sabahı sahillerde yerini aldı ve Mersin Göksu Deltası’ndan Antalya sahillerine kadar olan alanlarda nadir türleri aramaya başladılar. Veysel Kahraman ve Mustafa Erturhan’dan oluşan ekip Antalya-Manavgat bölgesi Çenger sahilinde Keşiş kuyrukkakanı ile karşılaştı. Veysel Kahraman tarafından görüntülenen türü yakınlarda olan diğer gözlemciler de yetişip görüntüleyebildi. Türün Türkiye’deki 3. Kaydı oldu.

Keşiş kuyrukkakanı (Oenanthe monacha) İran’ın Güneyi, Arap Yarımadası, İsrail, Ürdün ve Mısır’da yarı çöl ve çöl habitatlarında yaşayan bir tür. Genel olarak uçan böceklerle beslenen keşiş kuyrukkakanı mart-haziran aylarında yuva yapıyor. Göç dönemlerinde bazı türlerin nadir de olsa yaşadıkları alanın kuzeyine çıktıkları görülmekte. Oldukça hareketli olan kuş uzun mesafelere ve çok yükseklere uçabiliyor. Daha önce Mersin ve Antalya’da görülen kuş Antalya’da ikinci kez görüldü.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.