ATA TOHUMU BURDUR’DA TOPRAKLA BULUŞACAK

GÜNDEM 18.10.2021 - 17:59, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2352+ kez okundu.
 

ATA TOHUMU BURDUR’DA TOPRAKLA BULUŞACAK

Burdur Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü kuraklığa dayanıklı karakılçık ata tohumu projesi üreticilere tanıtıldı
Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonunda yapılan toplantıda proje tanıtımı için Burdur’a gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili kurum yöneticileri karakılçık buğdayı ata tohumunu muhtarlara, ve üreticilere tanıttı. Kuraklığa dayanıklı buğdayın üretimini hasat sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi 7 TL gibi bir fiyatla alacağını üreticilerin ihtiyacı olmaması halinde samanının da belli bir fiyat üzerinden alınacağını söyledi. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Gölü’nün sularının yıldan yıla su kayıplarının yaşanması karşısında yöre halkı bu kötü gidişe çare bulunması çevrenin ve buna bağlı tarımın etkilenmesi endişesini oluşturuyordu. Bir yandan göl sularının çekilmesi göl habitatının zarar görmesine yol açıyordu. Kuraklık ise iyiden iyiye kendi sorunlarını da birlikte getiriyordu. Vasfının 48’lik bölümünü kaybetmiş bir göl nasıl kurtulabilir bunların arayışına başladık. Küresel iklim krizinin her geçen gün yöremize ve ülkemize yaklaştığını maalesef içme sulumuz da dahil olmak üzere yer altı su kaynaklarının nasıl hızla yok olduğunu da su kaybının da farkındaydık. Birçok şey söyledik zaman zaman polemik konusu da oldu ama buna karşılık siyasete malzeme etmemeye gayret gösterdik. Ama bizlerin bütün gayretine karşılık gördüğümüz Burdur gölü bu durumdadır. Burdur gölünü kurtarmak için başlayan süreç içme suyunu kurtarmaya dönüşen süreç 2014 yılında Gökpınar havzasında 7 metreden çıkardığımız içme suyunuz bu gün ise 200 metrelere ulaştığını biliyoruz. Çok değil dönemin Orman Bakanı ile başlattığımız içme suyu projesinde pompalardan üretilecek pompa başına 75 litre saniye suyun şu anda 50’sina ancak ulaşabiliyoruz. İşte hikaye bu şekilde başladı. Suyu korumak zorundayız eğer su yoksa tarım ve hayvancılık  da yok demektir. Biz şayet hayvancılık yapacaksak hayvancılığı yeni bir modelleme ile hayata geçireceğiz. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızı Burdura Davet ettim sorunu Burdur da görmesi için önümüzde ki dönemde suyu kaybetmemizin yakın olduğu gerçeğine de bu sayede şahit oldu. Bunun içinde ne Gökpınar da ne İnsuyu havzasında üreticinin sulu tarım imkanı ortadan kalkacaktır. Nihayet bölgede yapılan değerlendirmeden sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Turç Soyer siz üretin ben alacağım dedi. Ata tohumu karakılçık ve saz çavdarı yöre de ekebiliceğimizi söyledi bu bölgenin ekolojik yapısının buna uygun olduğunu bize söyledi ve ilgili arkadaşlarımızın ziyareti gerçekleşti. Yapılan çalışmalar sonrasında bu ürünlere uygun olduğunu söylediler. Burdur belediye başkanı Ali Orkun Ercengiz yasal koşulların yerine getirilmesi şartı ile üreticilere gübre desteği verileceğini ifade ederek bitirdiği konuşmasını ithal buğday girdileri ile ilgili rakamlar vererek bitirdi.    
Burdur Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü kuraklığa dayanıklı karakılçık ata tohumu projesi üreticilere tanıtıldı

Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonunda yapılan toplantıda proje tanıtımı için Burdur’a gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili kurum yöneticileri karakılçık buğdayı ata tohumunu muhtarlara, ve üreticilere tanıttı. Kuraklığa dayanıklı buğdayın üretimini hasat sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi 7 TL gibi bir fiyatla alacağını üreticilerin ihtiyacı olmaması halinde samanının da belli bir fiyat üzerinden alınacağını söyledi.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Gölü’nün sularının yıldan yıla su kayıplarının yaşanması karşısında yöre halkı bu kötü gidişe çare bulunması çevrenin ve buna bağlı tarımın etkilenmesi endişesini oluşturuyordu. Bir yandan göl sularının çekilmesi göl habitatının zarar görmesine yol açıyordu. Kuraklık ise iyiden iyiye kendi sorunlarını da birlikte getiriyordu. Vasfının 48’lik bölümünü kaybetmiş bir göl nasıl kurtulabilir bunların arayışına başladık.

Küresel iklim krizinin her geçen gün yöremize ve ülkemize yaklaştığını maalesef içme sulumuz da dahil olmak üzere yer altı su kaynaklarının nasıl hızla yok olduğunu da su kaybının da farkındaydık. Birçok şey söyledik zaman zaman polemik konusu da oldu ama buna karşılık siyasete malzeme etmemeye gayret gösterdik. Ama bizlerin bütün gayretine karşılık gördüğümüz Burdur gölü bu durumdadır.

Burdur gölünü kurtarmak için başlayan süreç içme suyunu kurtarmaya dönüşen süreç 2014 yılında Gökpınar havzasında 7 metreden çıkardığımız içme suyunuz bu gün ise 200 metrelere ulaştığını biliyoruz. Çok değil dönemin Orman Bakanı ile başlattığımız içme suyu projesinde pompalardan üretilecek pompa başına 75 litre saniye suyun şu anda 50’sina ancak ulaşabiliyoruz. İşte hikaye bu şekilde başladı.

Suyu korumak zorundayız eğer su yoksa tarım ve hayvancılık  da yok demektir. Biz şayet hayvancılık yapacaksak hayvancılığı yeni bir modelleme ile hayata geçireceğiz. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızı Burdura Davet ettim sorunu Burdur da görmesi için önümüzde ki dönemde suyu kaybetmemizin yakın olduğu gerçeğine de bu sayede şahit oldu. Bunun içinde ne Gökpınar da ne İnsuyu havzasında üreticinin sulu tarım imkanı ortadan kalkacaktır.

Nihayet bölgede yapılan değerlendirmeden sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Turç Soyer siz üretin ben alacağım dedi. Ata tohumu karakılçık ve saz çavdarı yöre de ekebiliceğimizi söyledi bu bölgenin ekolojik yapısının buna uygun olduğunu bize söyledi ve ilgili arkadaşlarımızın ziyareti gerçekleşti. Yapılan çalışmalar sonrasında bu ürünlere uygun olduğunu söylediler. Burdur belediye başkanı Ali Orkun Ercengiz yasal koşulların yerine getirilmesi şartı ile üreticilere gübre desteği verileceğini ifade ederek bitirdiği konuşmasını ithal buğday girdileri ile ilgili rakamlar vererek bitirdi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.