BAŞKAN ERCENGİZ; “HATÇAM TÜRKÜSÜNÜ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE İCRA ETTİRDİ”

GÜNDEM 18.06.2020 - 15:36, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3564+ kez okundu.
 

BAŞKAN ERCENGİZ; “HATÇAM TÜRKÜSÜNÜ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE İCRA ETTİRDİ”

Burdur kültürünün önemli eserlerinden olan “Hatçam” Türküsünün bir sanatçı tarafından aslının bozularak deforme edilmesine tepki olarak yeniden icra ettirdi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Murat Övünç isimli sanatçının Burdur’un önemli kültürünün önemli ezgilerinden olan “Hatçam” türküsünü nota ve yöre de bilinen formunu bozmasından sonra tepki göstermişti. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin müzik bölümü öğrencilerine basın ile bir araya geldiği toplantı da icra ettirdi. Başkan Ercengiz, öğrencilerin “Hatçam” türküsünün üniversite öğrencileri tarafından aslı gibi icra edilmesinden sonra açıklamalarda bulundu. Üniversite öğrencilerimizden Yasin  ve arkadaşları benim gösterdiğim tepkiye kulak vererek kendilerinin bu türkünün yörede otantik olarak söylendiği şekilde icra edebileceklerini söylediler. Bu türkünün kaynağına inerek derleyen ve çeşitli programlarda icra edilse de bir kere daha çalınması ve türküyü nota ve usulüne göre icra edilmesi gerekiyordu. Ne yazık ki birçok kültür ürünümüzü popüler kültürün yok ettiğini biraz önce de burada söyledim. “Hatçam” böylesi bir deformasyona kurban edilmesine gönlüm razı olmadığını buradan itiraf etmek istiyorum. Tepkimizi de bu şekilde ortaya koymak isterim, insanımızı kültürel mirasa sahip çıkmaya davet ediyorum. Bizlerin görevi bu kültür mirasını bir sonra ki kuşaklara aktarmak görevi düşüyor. Bir hazin aşk hikayesini batı tarzında bir eser olarak icra etmek bir sanatçıya yakışmadığı gibi eseri katletmektir. Halkımızı kendi kültür değerlerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Nasıl bir tarihi eser üzerinde çalışma yapılacağı zaman çeşitli kurumlardan gerekli izinler alınması gerekiyor ise böylesi eserler üzerinde eserin formatı üzerinde yapılacak değişikliklerde yasalara tabi olmalıdır. Burdur da bulunan üniversitemizde yapılacak akademik çalışmalara da katkı sağlayabiliriz genç arkadaşlar bu gün bize türkünün orijinal haliyle icra ettiler.       
Burdur kültürünün önemli eserlerinden olan “Hatçam” Türküsünün bir sanatçı tarafından aslının bozularak deforme edilmesine tepki olarak yeniden icra ettirdi.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Murat Övünç isimli sanatçının Burdur’un önemli kültürünün önemli ezgilerinden olan “Hatçam” türküsünü nota ve yöre de bilinen formunu bozmasından sonra tepki göstermişti. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin müzik bölümü öğrencilerine basın ile bir araya geldiği toplantı da icra ettirdi.

Başkan Ercengiz, öğrencilerin “Hatçam” türküsünün üniversite öğrencileri tarafından aslı gibi icra edilmesinden sonra açıklamalarda bulundu. Üniversite öğrencilerimizden Yasin  ve arkadaşları benim gösterdiğim tepkiye kulak vererek kendilerinin bu türkünün yörede otantik olarak söylendiği şekilde icra edebileceklerini söylediler. Bu türkünün kaynağına inerek derleyen ve çeşitli programlarda icra edilse de bir kere daha çalınması ve türküyü nota ve usulüne göre icra edilmesi gerekiyordu.

Ne yazık ki birçok kültür ürünümüzü popüler kültürün yok ettiğini biraz önce de burada söyledim. “Hatçam” böylesi bir deformasyona kurban edilmesine gönlüm razı olmadığını buradan itiraf etmek istiyorum. Tepkimizi de bu şekilde ortaya koymak isterim, insanımızı kültürel mirasa sahip çıkmaya davet ediyorum. Bizlerin görevi bu kültür mirasını bir sonra ki kuşaklara aktarmak görevi düşüyor. Bir hazin aşk hikayesini batı tarzında bir eser olarak icra etmek bir sanatçıya yakışmadığı gibi eseri katletmektir.

Halkımızı kendi kültür değerlerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Nasıl bir tarihi eser üzerinde çalışma yapılacağı zaman çeşitli kurumlardan gerekli izinler alınması gerekiyor ise böylesi eserler üzerinde eserin formatı üzerinde yapılacak değişikliklerde yasalara tabi olmalıdır. Burdur da bulunan üniversitemizde yapılacak akademik çalışmalara da katkı sağlayabiliriz genç arkadaşlar bu gün bize türkünün orijinal haliyle icra ettiler.     



 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.