BURDUR BELEDİYESİ’NİN YENİ PROJESİ ALYAZMA KİLİM DOKUMACILIĞI

KÜLTÜR 12.06.2019 - 15:51, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4815+ kez okundu.
 

BURDUR BELEDİYESİ’NİN YENİ PROJESİ ALYAZMA KİLİM DOKUMACILIĞI

Burdur Belediyesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar bölümü ortaklaşa bölgenin en eski el sanatlarından olan al yazma kilim dokumacılığı projesi yapılacaktır.
Burdur belediyesi Temmuz ayı olağan toplantısında Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğretim görevlilerinin de proje danışmanlığında 2005 yılında “Alaca dokuması” konusunda olduğu gibi yeni bir proje olan ve yörenin unutulmaya yüz tutan el sanatlarından olan kök boya özellikli kilim dokumacılığı projesi hazırlıklarının sürdüğünü meclis üyelerine anlatan, Belediye başkan yardımcısı Hasan Duygulu proje için bizler hazarlık süresi olarak altı aylık bir zaman dilimi belirledik. Bu zaman dilimi Temmuz ayı itibarı ile başladı.    GENÇ KIZLARIMIZ İLE HANIMLARA İSTİHDAM SAĞLANACAK Burdur yöresi desenlerinden oluşacak “Al Yazma” kök boya kilimlerinin kısa zamanda yurt içinde ve yurt dışında beğenileceğini düşündüklerini sözlerine ekledi. Altı aylık süre içinde 40 genç kız ve bayanı kursa alacağız. Bizim el sanatları atölyemiz de kurs sonunda başarı gösteren genç kızlarımız ve bayanlara kilim yünlerinin hazırlanışı buna karşılık “Kök” Boyaların elde edilen yünlere uygulanması ve tezgahlara dokunmak üzere takılmasına kadar geçen süre içindeki zaman dilimlerinde birçok kişinin istihdamı düşünülmektedir dedi.                     BURDUR’DA KİLİM VE BEZ DOKUMACILIĞI ÜÇ ASIRLIK BİR DÖNEME DAYANMAKTADIR Burdur’da dokumacılığın yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Burdur yöresinde mekikli ve kirkitli dokuma örnekleri tespit edilmiştir. Kirkitli dokumaları halı, hala (kilim) ve sumak olduğu özellikle hayvancılıkla geçinen Türkmenler tarafından dokunduğu, mekikli dokumalar olarak İbecik bezi, Dastar ve Burdur Alacasıdır. ayrıca Gölhisar ilçesi tarafında, genellikle Söğüt kasabası ve Bölme Pınar köyünde kamıştan hasır dokumacılığı yapılır. Evlerde kilimlerin altına bu dokunan hasırlar serilir. Bölgenin Yörük olması dolayısıyla ham madde olarak bilhassa dağ köylerinde keçi fazlaca yetiştirilir. Keçinin kılından hem kara çadır hem de oturmak için çul yapılır.                      DOKUMACILIK EN ESKİ SANATLARDANDIR  Burdur'un en eski el sanatlarından birisidir. Burdur el sanatı 1950 senesine kadar önemli geçim kaynağı olarak gelmiştir. Bilhassa “Burdur alacası” ve “Burdur bezi” adı verilen dokuma bezleri tezgâhlarda dokunurdu. Burdur da tezgahlarda dokunan bu ham bezler kumpanya adı verilen şirketler tarafından İzmir limanına kara ve demir yolu ile götürülerek buradan Avrupa ülkelerine ihraç ürünü olarak gönderilirdi. Bugün ise bu sektör yok denilecek  seviyeye indi. Yörük diyarı Burdur'un yaylalarında kurulan çadırların (kara çadır) keçi kılından dokunması geleneği az da olsa devam etmektedir. Ayrıca dokunan ürünler deve, üç göllü ve kıvrımlı kilim çeşitleri, kara ve ala çuha ve  torba, heybe ve tuz torbası, çuval ve harar, aba ve çakşır, turluk, yün çorap ve kabalak, ihram ve sofra bezi, çocuk kolanı ve deve kolanı, paldım olarak sıralanabilir.
Burdur Belediyesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar bölümü ortaklaşa bölgenin en eski el sanatlarından olan al yazma kilim dokumacılığı projesi yapılacaktır.

Burdur belediyesi Temmuz ayı olağan toplantısında Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğretim görevlilerinin de proje danışmanlığında 2005 yılında “Alaca dokuması” konusunda olduğu gibi yeni bir proje olan ve yörenin unutulmaya yüz tutan el sanatlarından olan kök boya özellikli kilim dokumacılığı projesi hazırlıklarının sürdüğünü meclis üyelerine anlatan, Belediye başkan yardımcısı Hasan Duygulu proje için bizler hazarlık süresi olarak altı aylık bir zaman dilimi belirledik. Bu zaman dilimi Temmuz ayı itibarı ile başladı.

   GENÇ KIZLARIMIZ İLE HANIMLARA İSTİHDAM SAĞLANACAK

Burdur yöresi desenlerinden oluşacak “Al Yazma” kök boya kilimlerinin kısa zamanda yurt içinde ve yurt dışında beğenileceğini düşündüklerini sözlerine ekledi. Altı aylık süre içinde 40 genç kız ve bayanı kursa alacağız. Bizim el sanatları atölyemiz de kurs sonunda başarı gösteren genç kızlarımız ve bayanlara kilim yünlerinin hazırlanışı buna karşılık “Kök” Boyaların elde edilen yünlere uygulanması ve tezgahlara dokunmak üzere takılmasına kadar geçen süre içindeki zaman dilimlerinde birçok kişinin istihdamı düşünülmektedir dedi.                 

   BURDUR’DA KİLİM VE BEZ DOKUMACILIĞI ÜÇ ASIRLIK BİR DÖNEME DAYANMAKTADIR

Burdur’da dokumacılığın yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Burdur yöresinde mekikli ve kirkitli dokuma örnekleri tespit edilmiştir. Kirkitli dokumaları halı, hala (kilim) ve sumak olduğu özellikle hayvancılıkla geçinen Türkmenler tarafından dokunduğu, mekikli dokumalar olarak İbecik bezi, Dastar ve Burdur Alacasıdır. ayrıca Gölhisar ilçesi tarafında, genellikle Söğüt kasabası ve Bölme Pınar köyünde kamıştan hasır dokumacılığı yapılır. Evlerde kilimlerin altına bu dokunan hasırlar serilir. Bölgenin Yörük olması dolayısıyla ham madde olarak bilhassa dağ köylerinde keçi fazlaca yetiştirilir. Keçinin kılından hem kara çadır hem de oturmak için çul yapılır.

                     DOKUMACILIK EN ESKİ SANATLARDANDIR 

Burdur'un en eski el sanatlarından birisidir. Burdur el sanatı 1950 senesine kadar önemli geçim kaynağı olarak gelmiştir. Bilhassa “Burdur alacası” ve “Burdur bezi” adı verilen dokuma bezleri tezgâhlarda dokunurdu. Burdur da tezgahlarda dokunan bu ham bezler kumpanya adı verilen şirketler tarafından İzmir limanına kara ve demir yolu ile götürülerek buradan Avrupa ülkelerine ihraç ürünü olarak gönderilirdi. Bugün ise bu sektör yok denilecek  seviyeye indi. Yörük diyarı Burdur'un yaylalarında kurulan çadırların (kara çadır) keçi kılından dokunması geleneği az da olsa devam etmektedir. Ayrıca dokunan ürünler deve, üç göllü ve kıvrımlı kilim çeşitleri, kara ve ala çuha ve  torba, heybe ve tuz torbası, çuval ve harar, aba ve çakşır, turluk, yün çorap ve kabalak, ihram ve sofra bezi, çocuk kolanı ve deve kolanı, paldım olarak sıralanabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.