BURDUR BİR BÜYÜK USTAYI DAHA EBEDİYETE YOLCU ETTİ ...

YAŞAM 16.02.2018 - 14:33, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3357+ kez okundu.
 

BURDUR BİR BÜYÜK USTAYI DAHA EBEDİYETE YOLCU ETTİ ...

Özellikle teke yöresinde çok sevilen büyük bir folklor araştırmacısı ve müzik adamı olan Hamit Çine 4 Nisan 1926'da Burdur'da doğdu.
Burdur’un önemli Saz ve Söz ustalarından Salih Urhan’ın ardından yöre kültürünün önemli bir değerini daha ebediyete yolcu etti. İzmir radyosuna ve Akademi dünyasına yaptığı katkı ile birçok sanatçının yetişmesi ve bu alandaki araştırmalar ile önemli eserler bıraktı. Hamit Çine’nin Burdur da ebediyete intikal eden cenazesine Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Burdur’un Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve çok sayıda arkadaşı, akrabaları ile siyasi partilerin il ve ilçe yönetimleri katıldı. Hamit Çine Burdur’daki Baba ocağında ulu cami de kılınan cenaze namazının ardından Burdur Asri mezarlıktaki aile kabristanına defnedildi. Sanatçı araştırmacı Hamit Çine’nin çocukluğunda O zamanlar Çine Köyü'nde babası iyi bağlama çalardı. Annesi de babasına zaman zaman ud ile eşlik ederdi. Diğer kardeşleri de müziğe karşı ilgili olup hepsi bağlama çalardı. İlk bağlama deneyimine tarlalarda yetişen süpürgelik bitkisinin elyafını kaldırıp, arasına çöp koyarak, ondan melodiler çıkararak başladı. İlkokulda armonika, ortaokulda ise bağlama çalmaya başladı.         1954'te askerliği bitince Burdur'a döndü, toprak işleriyle uğraşmaya başladı. Bir gün Muzaffer Sarısözen Burdur'a gelip O'nu aradı. Beraberce Burdur oyunlarını oynayacak bir ekip aradılar. Ancak o sırada herkes işte güçte olduğundan ekibi kuramadılar. Sarısözen Ankara'ya döndükten sonra Çine'ye tekrar yazdı ve "Bu ekibi mutlaka istiyorum" dedi. Hamit Çine de kardeşi Behiç ile birlikte iki kişilik küçük bir ekip oluşturarak Açık Hava Tiyatrosu'nda step tarzında topuk vurarak teke oyunu oynadılar. Bu, izleyenlerin ve Sarısözen'in büyük beğenisini kazandı."Amerikan stebinin çıkış yeri burası olsa gerek" şeklinde sözler söylendi. Yarım kalan yüksek tahsilini tamamlamak için İzmir'e gitti. Burada Muzaffer Sarısözen'in de ısrarlarıyla ve Mustafa Hoşsu'nun çabalarıyla İzmir Radyosu'na kazandırıldı. O yıllarda özellikle Burdur Yöresi ile ilgili halk bilimi çalışmaları yaptı. İzmir Radyosu'nda koro şefliği yaptı. 1982'de radyodan emekli oldu. 1985-86 yıllarında Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı'nda öğretim görevliliğine çağrıldı. Burada beş yıl hizmet verdi. Üç telli üzerine araştırmalar yaptı. Fethiye'li Mustafa Coşkun ve Ramazan Güngör'ün üç telli ile, Burdur'lu Faik İnce'nin cura ile icralarını inceledi.  
Özellikle teke yöresinde çok sevilen büyük bir folklor araştırmacısı ve müzik adamı olan Hamit Çine 4 Nisan 1926'da Burdur'da doğdu.

Burdur’un önemli Saz ve Söz ustalarından Salih Urhan’ın ardından yöre kültürünün önemli bir değerini daha ebediyete yolcu etti. İzmir radyosuna ve Akademi dünyasına yaptığı katkı ile birçok sanatçının yetişmesi ve bu alandaki araştırmalar ile önemli eserler bıraktı. Hamit Çine’nin Burdur da ebediyete intikal eden cenazesine Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Burdur’un Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve çok sayıda arkadaşı, akrabaları ile siyasi partilerin il ve ilçe yönetimleri katıldı. Hamit Çine Burdur’daki Baba ocağında ulu cami de kılınan cenaze namazının ardından Burdur Asri mezarlıktaki aile kabristanına defnedildi.

Sanatçı araştırmacı Hamit Çine’nin çocukluğunda O zamanlar Çine Köyü'nde babası iyi bağlama çalardı. Annesi de babasına zaman zaman ud ile eşlik ederdi. Diğer kardeşleri de müziğe karşı ilgili olup hepsi bağlama çalardı. İlk bağlama deneyimine tarlalarda yetişen süpürgelik bitkisinin elyafını kaldırıp, arasına çöp koyarak, ondan melodiler çıkararak başladı. İlkokulda armonika, ortaokulda ise bağlama çalmaya başladı.

        1954'te askerliği bitince Burdur'a döndü, toprak işleriyle uğraşmaya başladı. Bir gün Muzaffer Sarısözen Burdur'a gelip O'nu aradı. Beraberce Burdur oyunlarını oynayacak bir ekip aradılar. Ancak o sırada herkes işte güçte olduğundan ekibi kuramadılar. Sarısözen Ankara'ya döndükten sonra Çine'ye tekrar yazdı ve "Bu ekibi mutlaka istiyorum" dedi. Hamit Çine de kardeşi Behiç ile birlikte iki kişilik küçük bir ekip oluşturarak Açık Hava Tiyatrosu'nda step tarzında topuk vurarak teke oyunu oynadılar. Bu, izleyenlerin ve Sarısözen'in büyük beğenisini kazandı."Amerikan stebinin çıkış yeri burası olsa gerek" şeklinde sözler söylendi.

Yarım kalan yüksek tahsilini tamamlamak için İzmir'e gitti. Burada Muzaffer Sarısözen'in de ısrarlarıyla ve Mustafa Hoşsu'nun çabalarıyla İzmir Radyosu'na kazandırıldı. O yıllarda özellikle Burdur Yöresi ile ilgili halk bilimi çalışmaları yaptı. İzmir Radyosu'nda koro şefliği yaptı. 1982'de radyodan emekli oldu. 1985-86 yıllarında Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı'nda öğretim görevliliğine çağrıldı. Burada beş yıl hizmet verdi. Üç telli üzerine araştırmalar yaptı. Fethiye'li Mustafa Coşkun ve Ramazan Güngör'ün üç telli ile, Burdur'lu Faik İnce'nin cura ile icralarını inceledi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.