CHP’Lİ KARABAT’TAN CEMEVLERİ İÇİN KAPSAMLI KANUN TEKLİFİ

SİYASET 15.03.2022 - 12:48, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3168+ kez okundu.
 

CHP’Lİ KARABAT’TAN CEMEVLERİ İÇİN KAPSAMLI KANUN TEKLİFİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ibadethaneler konusunda aldığı kararlara rağmen AKP, 20 yıldır cem evlerine yasal statü vermeme ısrarını sürdürüyor.
Son zamlarla birlikte “iş yeri” statüsünde görülen cemevlerine gelen fahiş elektrik faturaları vatandaşları çileden çıkardı. Yurttaşlar, cem evlerine ibadethane statüsü verilmesi için sosyal medyada bir kampanya başlattı. Kampanyaya destek veren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, konunun bilinçli olarak çözülemediğini savunarak, TBMM’ye kapsamlı bir kanun teklifi sundu. 30 maddelik kanun teklifinin yasalaşması durumunda cemevleri resmi ibadethane statüsü kazanacak. TBMM’YE 100’DEN FAZLA TEKLİF SUNULDU AİHM kararlarının ardından, bazı belediyeler fiili olarak cem evlerine ibadethane statüsü vererek çeşitli kolaylıklar sunmaya başladı. Ancak bireylerin insafına bırakılan cem evleri hala yasal statü elde etmedi. Konu ısrarla TBMM gündemine getirilmiyor. “Hükümetler değişiyor, ama tekçi ve ötekileştirici zihniyet değişmiyor” diyen CHP’li Karabat; “2002 yılından bu yana cem evlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunda TBMM’ye sunulan kanun tekliflerinin sayısı 100’ü geçti. Ancak bu teklifler Genel Kurulu gündemine gelmiyor. AKP, sorun yokmuş gibi davranmakta ve başını kuma gömmekte ısrar ediyor!” dedi. “AKP, SORUNU ÇÖZMEK İSTEMİYOR” Açıklamasının devamında, inanç meselesinin suiistimal edildiğini belirten Karabat, “AKP, Alevileri sadece seçim dönemlerinde hatırlıyor. Samimi olsalardı bu sorun çoktan çözülebilirdi. Ancak böyle bir niyetleri olmadığı açık” dedi. Kanun teklifinin gerekçesinde Anayasadaki laiklik, hukuk devleti ve demokratik devlet yapısına işaret eden maddelerin gereklerinin tam anlamıyla yerine getirilmediğini söyleyen Karabat; “Aleviler ‘cem evleri’ için devletten hiçbir destek alamadığı gibi, Anayasadan kaynaklanan hak ve özgürlüklerini de ifa edememektedir. Diyanete milyarlar aktarılırken cem evlerinin bir faturası dahi ödenmiyor. Alevilerin temel yurttaşlık haklarını kullanamamaları kabul edilemez.” dedi. “CEMEVLERİ YASAL STATÜYE KAVUŞACAK” Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda da görüşülmesi için sürecin takipçisi olacağını belirten Karabat; “Kanun teklifimiz, tüm ibadet yerlerine, özellikle görmezden gelinen inançlara eşit statü anlayışıyla hazırlandı. AKP’nin bu konuda ne kadar samimi olduğunu hep birlikte göreceğiz. Temennimiz bu kanuni düzenlemelerle tüm inançlara eşit mesafede ve hakkaniyetli hizmet götürülmesi. Devlette ayırımcılık olmaz, ayırım varsa toplumsal birliktelik de olmaz” dedi.    
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ibadethaneler konusunda aldığı kararlara rağmen AKP, 20 yıldır cem evlerine yasal statü vermeme ısrarını sürdürüyor.

Son zamlarla birlikte “iş yeri” statüsünde görülen cemevlerine gelen fahiş elektrik faturaları vatandaşları çileden çıkardı. Yurttaşlar, cem evlerine ibadethane statüsü verilmesi için sosyal medyada bir kampanya başlattı. Kampanyaya destek veren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, konunun bilinçli olarak çözülemediğini savunarak, TBMM’ye kapsamlı bir kanun teklifi sundu. 30 maddelik kanun teklifinin yasalaşması durumunda cemevleri resmi ibadethane statüsü kazanacak.

TBMM’YE 100’DEN FAZLA TEKLİF SUNULDU

AİHM kararlarının ardından, bazı belediyeler fiili olarak cem evlerine ibadethane statüsü vererek çeşitli kolaylıklar sunmaya başladı. Ancak bireylerin insafına bırakılan cem evleri hala yasal statü elde etmedi. Konu ısrarla TBMM gündemine getirilmiyor. “Hükümetler değişiyor, ama tekçi ve ötekileştirici zihniyet değişmiyor” diyen CHP’li Karabat; “2002 yılından bu yana cem evlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunda TBMM’ye sunulan kanun tekliflerinin sayısı 100’ü geçti. Ancak bu teklifler Genel Kurulu gündemine gelmiyor. AKP, sorun yokmuş gibi davranmakta ve başını kuma gömmekte ısrar ediyor!” dedi.

“AKP, SORUNU ÇÖZMEK İSTEMİYOR”

Açıklamasının devamında, inanç meselesinin suiistimal edildiğini belirten Karabat, “AKP, Alevileri sadece seçim dönemlerinde hatırlıyor. Samimi olsalardı bu sorun çoktan çözülebilirdi. Ancak böyle bir niyetleri olmadığı açık” dedi.

Kanun teklifinin gerekçesinde Anayasadaki laiklik, hukuk devleti ve demokratik devlet yapısına işaret eden maddelerin gereklerinin tam anlamıyla yerine getirilmediğini söyleyen Karabat; “Aleviler ‘cem evleri’ için devletten hiçbir destek alamadığı gibi, Anayasadan kaynaklanan hak ve özgürlüklerini de ifa edememektedir. Diyanete milyarlar aktarılırken cem evlerinin bir faturası dahi ödenmiyor. Alevilerin temel yurttaşlık haklarını kullanamamaları kabul edilemez.” dedi.

“CEMEVLERİ YASAL STATÜYE KAVUŞACAK”

Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda da görüşülmesi için sürecin takipçisi olacağını belirten Karabat; “Kanun teklifimiz, tüm ibadet yerlerine, özellikle görmezden gelinen inançlara eşit statü anlayışıyla hazırlandı. AKP’nin bu konuda ne kadar samimi olduğunu hep birlikte göreceğiz. Temennimiz bu kanuni düzenlemelerle tüm inançlara eşit mesafede ve hakkaniyetli hizmet götürülmesi. Devlette ayırımcılık olmaz, ayırım varsa toplumsal birliktelik de olmaz” dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.