ÇİN’DE ABD’Lİ ŞİRKETLERİN YATIRIMLARI YÜZDE 36, ALMANLARIN YÜZDE 109 ARTIŞ GÖSTERDİ

DÜNYA 18.03.2022 - 12:08, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4582+ kez okundu.
 

ÇİN’DE ABD’Lİ ŞİRKETLERİN YATIRIMLARI YÜZDE 36, ALMANLARIN YÜZDE 109 ARTIŞ GÖSTERDİ

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yılın ilk iki ayında, ülkedeki yabancı sermayeli işletmelerin işleyişlerindeki istikrarın korunduğu bildirildi.
 Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin’in üst düzey açılımı daha da genişleteceğini vurguladı. Ocak-şubat aylarında Çin’de fiilen kullanılan yabancı sermayenin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,9 yükseldiğine dikkat çeken Gao Feng, bunun arkasında Çin ekonomisinin istikrarlı şekilde toparlanmasına yabancı yatırımın güven duyması; yabancı sermayeleri teşvik eden politikaların etkisini göstermeye başlaması ve Çin’de iş ortamının sürekli iyileşmesi dahil üç önemli unsurun yattığını söyledi. Gao Feng konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çin'deki Amerikan Ticaret Odası ve Alman Ticaret Odası tarafından yayınlanan son anket raporuna göre, Çin’de ABD işletmelerinden yüzde 83’ü ve Almanya işletmelerinden yüzde 96’sı, Çin piyasasına iyimser bakıyor. Ankete katılan ABD işletmelerinden yüzde 66’sı ve Almanya işletmelerinden yüzde 71’i, Çin’e yatırımları artırmayı planlıyor. Verilere göre, yılın ilk iki ayında, ülkede ABD’den kaynaklı yatırım yıllık bazda yüzde 36,4; Almanya’dan kaynaklı yatırım ise yüzde 109,1 yükseldi.” Çin’in ilgili birimlerinin geçen yıl yabancı sermayeli işletmelerin kaygılarına yönelik, yeni negatif liste dahil bir dizi önlem aldığını anımsatan Gao Feng, söz konusu ekonomik politikaların yabancı sermayenin artmasına büyük destek verdiğini ifade etti. Sürekli iyileşen iş ortamına değinen Gao Feng, Yabancı Yatırım Yasası’nın yürürlüğe girmesinden bu yana, Çin’de yabancı sermayeyi teşvik eden, koruyan ve yöneten yasaların sürekli tamamlandığına, yabancı sermayeli işletmeler için ulusal muamelenin yerine getirildiğine, yabancı yatırımcıların meşru hak ve çıkarlarına yönelik güvencenin daha da güçlendirildiğine dikkat çekti. Gao Feng, “Çin, üst düzey açılımı daha da genişletecek, ayrıca bütün ülkelerden yatırımcıları Çin’de iş kurmaya davet ediyor. Biz de yabancı yatırımcılara daha iyi hizmet vermek ve piyasalaşmış, hukukun üstünlüğüne dayalı bir uluslararası iş ortamını yaratmak için çaba göstermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.  
Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yılın ilk iki ayında, ülkedeki yabancı sermayeli işletmelerin işleyişlerindeki istikrarın korunduğu bildirildi.

 Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin’in üst düzey açılımı daha da genişleteceğini vurguladı. Ocak-şubat aylarında Çin’de fiilen kullanılan yabancı sermayenin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,9 yükseldiğine dikkat çeken Gao Feng, bunun arkasında Çin ekonomisinin istikrarlı şekilde toparlanmasına yabancı yatırımın güven duyması; yabancı sermayeleri teşvik eden politikaların etkisini göstermeye başlaması ve Çin’de iş ortamının sürekli iyileşmesi dahil üç önemli unsurun yattığını söyledi. Gao Feng konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çin'deki Amerikan Ticaret Odası ve Alman Ticaret Odası tarafından yayınlanan son anket raporuna göre, Çin’de ABD işletmelerinden yüzde 83’ü ve Almanya işletmelerinden yüzde 96’sı, Çin piyasasına iyimser bakıyor. Ankete katılan ABD işletmelerinden yüzde 66’sı ve Almanya işletmelerinden yüzde 71’i, Çin’e yatırımları artırmayı planlıyor. Verilere göre, yılın ilk iki ayında, ülkede ABD’den kaynaklı yatırım yıllık bazda yüzde 36,4; Almanya’dan kaynaklı yatırım ise yüzde 109,1 yükseldi.”

Çin’in ilgili birimlerinin geçen yıl yabancı sermayeli işletmelerin kaygılarına yönelik, yeni negatif liste dahil bir dizi önlem aldığını anımsatan Gao Feng, söz konusu ekonomik politikaların yabancı sermayenin artmasına büyük destek verdiğini ifade etti.

Sürekli iyileşen iş ortamına değinen Gao Feng, Yabancı Yatırım Yasası’nın yürürlüğe girmesinden bu yana, Çin’de yabancı sermayeyi teşvik eden, koruyan ve yöneten yasaların sürekli tamamlandığına, yabancı sermayeli işletmeler için ulusal muamelenin yerine getirildiğine, yabancı yatırımcıların meşru hak ve çıkarlarına yönelik güvencenin daha da güçlendirildiğine dikkat çekti.

Gao Feng, “Çin, üst düzey açılımı daha da genişletecek, ayrıca bütün ülkelerden yatırımcıları Çin’de iş kurmaya davet ediyor. Biz de yabancı yatırımcılara daha iyi hizmet vermek ve piyasalaşmış, hukukun üstünlüğüne dayalı bir uluslararası iş ortamını yaratmak için çaba göstermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.