ÇİN: UKRAYNA’DA İNSANİ KRİZİ ÖNLEMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

DÜNYA 15.03.2022 - 12:58, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4177+ kez okundu.
 

ÇİN: UKRAYNA’DA İNSANİ KRİZİ ÖNLEMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Çinli yetkili, Ukrayna’daki taraflara temkinli davranarak sivilleri koruyarak büyük ölçekli insani krizi önleme çağrısında bulundu.
Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi, dün İtalya’nın Roma kentinde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi. Yang Jiechi, Jake Sullivan ile yaptığı görüşmede Çin’in Ukrayna konusundaki duruşunu aktardı. Yang, “Çin, bugüne kadar tırmanan Ukrayna gerilimini istemiyor. Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösteren Çin, Birleşmiş Milletler (BM) Ana Tüzüğü’nün ilkelerine sadık kalmakta. Rusya ile Ukrayna arasında bir an önce barışçıl uzlaşımın sağlanmasını umuyoruz. Bunun için uluslararası toplumu bölgedeki gerilimin azaltılması ve Rusya-Ukrayna görüşmelerinden bir an önce somut neticelerin elde edilmesi için çaba göstermeye çağırıyoruz” dedi. Çinli yetkili, sivilleri korumanın yanı sıra, büyük ölçekli insani krizin önlenmesi için, tarafların son derece temkinli bir yaklaşım sergilemesi gerektiğine dikkat çekti. Yang Jiechi ayrıca, “Çin, Ukrayna’ya acil insani yardım sağladı. Bu konuda çaba göstermeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Ukrayna sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yang, Ukrayna sorununun asıl kaynaklarının açığa çıkarılması ve tüm tarafların meşru endişelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti. Yang, “Uzun vadeli perspektiften bakıldığında, bölgede ortak, kapsamlı, işbirliği ve sürdürülebilir bir güvenlik kavramı kurulmalı. İlgili taraflar arasında diyalogun eşit şekilde yapılmasını destekliyoruz. Güvenliğin bölünmezliği ilkesi doğrultusunda, dengeli, geçerli ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mekanizmasının oluşturulması, Avrupa’nın ve tüm dünyanın barışını korumak için çabalıyoruz.” dedi. Yang son olarak, Çin’e dair dezenformasyon yayarak Çin’i karalayan girişimlere karşı çıktıklarını sözlerine ekledi.    
Çinli yetkili, Ukrayna’daki taraflara temkinli davranarak sivilleri koruyarak büyük ölçekli insani krizi önleme çağrısında bulundu.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi, dün İtalya’nın Roma kentinde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi.

Yang Jiechi, Jake Sullivan ile yaptığı görüşmede Çin’in Ukrayna konusundaki duruşunu aktardı.

Yang, “Çin, bugüne kadar tırmanan Ukrayna gerilimini istemiyor. Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösteren Çin, Birleşmiş Milletler (BM) Ana Tüzüğü’nün ilkelerine sadık kalmakta. Rusya ile Ukrayna arasında bir an önce barışçıl uzlaşımın sağlanmasını umuyoruz. Bunun için uluslararası toplumu bölgedeki gerilimin azaltılması ve Rusya-Ukrayna görüşmelerinden bir an önce somut neticelerin elde edilmesi için çaba göstermeye çağırıyoruz” dedi.

Çinli yetkili, sivilleri korumanın yanı sıra, büyük ölçekli insani krizin önlenmesi için, tarafların son derece temkinli bir yaklaşım sergilemesi gerektiğine dikkat çekti.

Yang Jiechi ayrıca, “Çin, Ukrayna’ya acil insani yardım sağladı. Bu konuda çaba göstermeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Ukrayna sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yang, Ukrayna sorununun asıl kaynaklarının açığa çıkarılması ve tüm tarafların meşru endişelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti.

Yang, “Uzun vadeli perspektiften bakıldığında, bölgede ortak, kapsamlı, işbirliği ve sürdürülebilir bir güvenlik kavramı kurulmalı. İlgili taraflar arasında diyalogun eşit şekilde yapılmasını destekliyoruz. Güvenliğin bölünmezliği ilkesi doğrultusunda, dengeli, geçerli ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mekanizmasının oluşturulması, Avrupa’nın ve tüm dünyanın barışını korumak için çabalıyoruz.” dedi.

Yang son olarak, Çin’e dair dezenformasyon yayarak Çin’i karalayan girişimlere karşı çıktıklarını sözlerine ekledi.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.