ÇİN VE UKRAYNA DIŞ İŞLERİ BAKANLARI TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

DÜNYA 02.03.2022 - 12:08, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4586+ kez okundu.
 

ÇİN VE UKRAYNA DIŞ İŞLERİ BAKANLARI TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

Ukrayna topraklarında devam eden savaş nedeniyle, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı.
 Kuleba, Ukrayna ile Rusya arasındaki ilk tur görüşme hakkında Çin tarafına bilgi verdi. Savaşın son bulmasının Ukrayna’nın öncelikli hedefi olduğuna işaret eden Kuleba, Ukrayna krizinin görüşme yoluyla çözülmesine içtenlikle yaklaştıklarını belirtti. Kuleba, temkinli davranarak müzakereleri hızlandırmaya hazır olduklarına dikkat çekti. Çin’in Ukrayna konusunda yapıcı bir rol oynadığını kaydeden Kuleba, Çin’le teması yoğunlaştırmak istediklerini ve Çin’den ateşkesin gerçekleştirilmesi için arabuluculuk yapmasını beklediklerini kaydetti. Ukrayna’nda gerginliğin tırmandığını söyleyen Wang Yi, Ukrayna ile Rusya arasında çatışmaların meydana gelmesinden kaygı duyduklarını ve sivillerin çatışmalarda zarar gördüğünü fark ettiklerini dile getirdi. Ukrayna konusunda Çin’in tutumunun açık, şeffaf ve tutarlı olduğuna işaret eden Wang, “Bütün ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği kanısındayız” dedi. Wang, Ukrayna ile Rusya’yı sorunu çözmek üzere görüşmeleri sürdürmeye çağırdı. Bir ülkenin güvenliğini koruma çalışmalarının, başka ülkelerin güvenliğine zarar getirmemesi gerektiğine dikkat çeken Wang, bölgesel güvenliğe, askeri gücün genişletilmesiyle ulaşılamayacağını vurguladı. Wang, savaşın tırmanmasına karşı gerginliğin gevşetilmesi, sivillerin hasar görmeleri ve insani krizin ortaya çıkmasının önlenmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti. Wang, insani yardımın güvenli bir şekilde ve zamanında bölgeye ulaşılmasının da garanti altına alınması gerektiğini kaydetti. Ukrayna’daki Çinlilerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Wang, Ukrayna’dan ilgili uluslararası sorumluluklarını üstlenmesini istedi. Wang, Ukrayna’nın yabancıları Ukrayna’dan tahliye etmek üzere özel tren hattı açmasını takdirle değerlendirdi.
Ukrayna topraklarında devam eden savaş nedeniyle, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı.

 Kuleba, Ukrayna ile Rusya arasındaki ilk tur görüşme hakkında Çin tarafına bilgi verdi. Savaşın son bulmasının Ukrayna’nın öncelikli hedefi olduğuna işaret eden Kuleba, Ukrayna krizinin görüşme yoluyla çözülmesine içtenlikle yaklaştıklarını belirtti.

Kuleba, temkinli davranarak müzakereleri hızlandırmaya hazır olduklarına dikkat çekti. Çin’in Ukrayna konusunda yapıcı bir rol oynadığını kaydeden Kuleba, Çin’le teması yoğunlaştırmak istediklerini ve Çin’den ateşkesin gerçekleştirilmesi için arabuluculuk yapmasını beklediklerini kaydetti.

Ukrayna’nda gerginliğin tırmandığını söyleyen Wang Yi, Ukrayna ile Rusya arasında çatışmaların meydana gelmesinden kaygı duyduklarını ve sivillerin çatışmalarda zarar gördüğünü fark ettiklerini dile getirdi. Ukrayna konusunda Çin’in tutumunun açık, şeffaf ve tutarlı olduğuna işaret eden Wang, “Bütün ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği kanısındayız” dedi. Wang, Ukrayna ile Rusya’yı sorunu çözmek üzere görüşmeleri sürdürmeye çağırdı.

Bir ülkenin güvenliğini koruma çalışmalarının, başka ülkelerin güvenliğine zarar getirmemesi gerektiğine dikkat çeken Wang, bölgesel güvenliğe, askeri gücün genişletilmesiyle ulaşılamayacağını vurguladı.

Wang, savaşın tırmanmasına karşı gerginliğin gevşetilmesi, sivillerin hasar görmeleri ve insani krizin ortaya çıkmasının önlenmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti. Wang, insani yardımın güvenli bir şekilde ve zamanında bölgeye ulaşılmasının da garanti altına alınması gerektiğini kaydetti.

Ukrayna’daki Çinlilerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Wang, Ukrayna’dan ilgili uluslararası sorumluluklarını üstlenmesini istedi. Wang, Ukrayna’nın yabancıları Ukrayna’dan tahliye etmek üzere özel tren hattı açmasını takdirle değerlendirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.