ÇİNLİ TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ ‘SIFIR KARBONLU’ İNTERNET İÇİN KOLLARI SIVADI

TEKNOLOJİ 29.03.2021 - 10:18, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3082+ kez okundu.
 

ÇİNLİ TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ ‘SIFIR KARBONLU’ İNTERNET İÇİN KOLLARI SIVADI

Son yıllarda güçlü bir büyüme yaşayan Çin’in internet sektörü, elektrik tüketimini de artırıyor. Veri merkezleri, büyük ölçekli sunucular ve hücresel baz istasyonları daha fazla elektrik tüketiyor
Çin Devlet Şebeke Enerji Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2020 yılında yalnızca veri merkezlerinin elektrik tüketimi 200 milyar kWh'ı aşarak ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 2,7’sini oluşturdu. Rapor, 2030 yılına kadar Çin’deki veri merkezi elektrik tüketiminin 400 milyar kWh'in üstüne çıkarak ülkenin toplam elektrik tüketiminin yüzde 3,7’sine ulaşmasını  bekliyor. Beijing Jiaotong Üniversitesi’nden Prof. Wang Yuanfeng, “Çin’in internet endüstrisinin elektrik tüketimi yıllık yaklaşık yüzde 10 oranında artıyor. Yedi veya sekiz yıl içinde ikiye katlanacak ve gelecekte enerji tüketiminin önemli bir kaynağı olacak” dedi. Karbon emisyonu azaltma uzmanı ve yeşil kalkınmanın savunucusu olan Wang, sektördeki işletmelerin daha yeşil internet alt yapısı oluşturmak için hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Artan elektrik tüketimi Huawei ve Tencent gibi Çin’in teknoloji devlerini de sıfır karbonlu internet endüstrisi kurmaya yönlendirdi. Huawei, geçen ay Shanghai 2021 Mobil Dünya Kongresi’nde, minimalize edilmiş baz istasyonları, sunucu odaları, veri merkezleri ve geniş yeşil elektrik kullanımı dahil olmak üzere sıfır karbonlu ağ çözümünü açıkladı. Huawei Başkan Yardımcısı ve Dijital Güç Ürün Hattı Başkanı Zhou Taoyuan, Huawei'nin yüksek performanslı, düşük güç talepli ve son derece entegre sunucular kullanarak ve baz istasyonlarının oda işgalini en aza indirerek enerji tüketimini azaltabileceğini söyledi. Tencent de veri merkezlerini inşa etmek için Hebei Eyaletindeki bol rüzgar elektriğine sahip Huailai veya bol miktarda hidro enerjiye sahip Qingyuan kentlerini tercih etti. Qingyuan’da veri merkezleri, hidroelektrik tüketmenin yanı sıra Güç Kullanım Verimliliği (PUE) değerini 1,25'e düşürmek için yüksek verimli güç modülü ve doğal soğuk kaynakları kullanan serbest soğutma teknolojisi kullanıldı. Ayrıca şirket, kapsamlı enerji kullanım verimliliğini artırmak için veri merkezlerinde güç, ısıtma ve soğutmayı birleştirmek için "üçlü tedarik" teknolojisini de kullanmaya başladı. Tencent, üçlü tedarikle her yıl 3 bin 500 ton standart kömür tasarrufu sağlayabileceğini ve 23 bin 300 ton karbondioksit emisyonunu azaltabileceğini, bu da her yıl 36 bin ağaç dikmeye eşdeğer olduğunu söyledi.  
Son yıllarda güçlü bir büyüme yaşayan Çin’in internet sektörü, elektrik tüketimini de artırıyor. Veri merkezleri, büyük ölçekli sunucular ve hücresel baz istasyonları daha fazla elektrik tüketiyor

Çin Devlet Şebeke Enerji Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2020 yılında yalnızca veri merkezlerinin elektrik tüketimi 200 milyar kWh'ı aşarak ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 2,7’sini oluşturdu. Rapor, 2030 yılına kadar Çin’deki veri merkezi elektrik tüketiminin 400 milyar kWh'in üstüne çıkarak ülkenin toplam elektrik tüketiminin yüzde 3,7’sine ulaşmasını  bekliyor.

Beijing Jiaotong Üniversitesi’nden Prof. Wang Yuanfeng, “Çin’in internet endüstrisinin elektrik tüketimi yıllık yaklaşık yüzde 10 oranında artıyor. Yedi veya sekiz yıl içinde ikiye katlanacak ve gelecekte enerji tüketiminin önemli bir kaynağı olacak” dedi. Karbon emisyonu azaltma uzmanı ve yeşil kalkınmanın savunucusu olan Wang, sektördeki işletmelerin daha yeşil internet alt yapısı oluşturmak için hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Artan elektrik tüketimi Huawei ve Tencent gibi Çin’in teknoloji devlerini de sıfır karbonlu internet endüstrisi kurmaya yönlendirdi. Huawei, geçen ay Shanghai 2021 Mobil Dünya Kongresi’nde, minimalize edilmiş baz istasyonları, sunucu odaları, veri merkezleri ve geniş yeşil elektrik kullanımı dahil olmak üzere sıfır karbonlu ağ çözümünü açıkladı. Huawei Başkan Yardımcısı ve Dijital Güç Ürün Hattı Başkanı Zhou Taoyuan, Huawei'nin yüksek performanslı, düşük güç talepli ve son derece entegre sunucular kullanarak ve baz istasyonlarının oda işgalini en aza indirerek enerji tüketimini azaltabileceğini söyledi.

Tencent de veri merkezlerini inşa etmek için Hebei Eyaletindeki bol rüzgar elektriğine sahip Huailai veya bol miktarda hidro enerjiye sahip Qingyuan kentlerini tercih etti. Qingyuan’da veri merkezleri, hidroelektrik tüketmenin yanı sıra Güç Kullanım Verimliliği (PUE) değerini 1,25'e düşürmek için yüksek verimli güç modülü ve doğal soğuk kaynakları kullanan serbest soğutma teknolojisi kullanıldı.

Ayrıca şirket, kapsamlı enerji kullanım verimliliğini artırmak için veri merkezlerinde güç, ısıtma ve soğutmayı birleştirmek için "üçlü tedarik" teknolojisini de kullanmaya başladı. Tencent, üçlü tedarikle her yıl 3 bin 500 ton standart kömür tasarrufu sağlayabileceğini ve 23 bin 300 ton karbondioksit emisyonunu azaltabileceğini, bu da her yıl 36 bin ağaç dikmeye eşdeğer olduğunu söyledi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.