CUMHURBAŞKANI KENDİ SORUMLULUĞUNU BAKANLIKLARA ATIYOR

SİYASET 20.08.2021 - 16:15, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3946+ kez okundu.
 

CUMHURBAŞKANI KENDİ SORUMLULUĞUNU BAKANLIKLARA ATIYOR

HP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat, Cumhurbaşkanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM verdiği soru önergesine gelen yanıt sonrasında açıklamalarda bulundu.
CHP'li Karabat yüzbinlerce sağlık çalışanı ve hastaneleri ilgilendiren “Radyoloji, Radyonom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamnamesi”nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran 2021 tarihli ve 4144 sayılı kararıyla yürürlükten kaldırıldığını, aynı gün 4145 sayılı kararname ile “Özel Hastaneler Tüzüğü”nün de yürürlükten kaldırıldığına dikkat çekerek bunlara ilişkin hala bir düzenleme yapılmadığını ifade etti.  "BAHSİ GEÇEN HUSUSLAR SAĞLIK BAKANLIĞININ GÖREV VE YETKİ ALANINA GİRMEKTEDİR" Karabat'ın soru önergesine Cumhurbaşkanlığından gelen yanıtta: “Anayasanın 98. Maddesi uyarınca Başkanlığınızca tarafıma gönderilen yazılı soru önergelerinden, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanılığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin önergeler cevaplandırılmaktadır." denilerek, önergeye cevap verilmedi.  “KARARI ALAN CUMHURBAŞKANI AMA SORUMLULUK BAKANLIKLARDA" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran 2021 tarihinde kaldırılan “Radyoloji, Radyonom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamnamesi” ve “Özel Hastaneler Tüzüğü” hakkında verdiği soru önergesi için muhatabın ilgili bakanlık olduğu yanıtı gelmesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat bir açıklama yaptı. “TEK ADAMLI SİSTEMİN GELDİĞİ NOKTA BU” Karabat yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı yaptığı iş ve işlemlerde topu Bakanlığa atıyor. Oysa işi yapan kendisi. Biz kararnameyi neden iptal ettin, demişiz. Kendisi cevap vereceği yerde topu Bakanlığa atıyor. Üstelik bizim sorularımız arasında 'İlgili Bakanlığa bilgi verilip verilmediği, bu yönetmeliklerin neden iptal edildiği gibi doğrudan Cumhurbaşkanlığının iş ve eylemlerine dair sorular vardı." dedi.  "SORUMLULUKTAN KAÇILIYOR" imzalanan iptal kararının Cumhurbaşkanı tarafından imzalandığını belirten Karabat açıklamasını şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanı bir karara imza atıyor, buna ilişkin soru soruyoruz. Cumhurbaşkanlığı konu Sağlık Bakanlığını ilgilendiriyor, ben yanıt vermem diyor. Ortada apsürt bir durum var. Kararı sen aldıysan hesabını da sen vereceksin" İPTAL KARARINDA BAKANLIĞIN ETKİSİ YOK  Bu yaklaşımla TBMM'nin denetleme yetkisinin fiilen bypaas edildiğini savunan Karabat: "Uzun zamandır Cumhurbaşkanlığı doğrudan sorumluluğunda olan konularda dahi milletvekillerine cevap vermeyerek fiili bir durum yaratıyor. Kararı alan kendisi, imzayı atan kendisi ama bizim sorularımızın muhatabı bakanlık öyle mi? Tek adamlı sistemin geldiği nokta bu, herkes hakkında karar alabilir; ama hiçbir kararının sebep olacağı ya da olduğu sorunlar üzerine ilgili Bakanlıklar açıklama yapar. Konunun muhatabı Sağlık Bakanlığı o zaman ben Sağlık Bakanlığı yerine onların vereceği yanıtı açıklayayım 'Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği ve emri doğrultusunda böyle bir karar alınmıştır” nokta. İfadelerini kullandı.  
HP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat, Cumhurbaşkanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM verdiği soru önergesine gelen yanıt sonrasında açıklamalarda bulundu.

CHP'li Karabat yüzbinlerce sağlık çalışanı ve hastaneleri ilgilendiren “Radyoloji, Radyonom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamnamesi”nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran 2021 tarihli ve 4144 sayılı kararıyla yürürlükten kaldırıldığını, aynı gün 4145 sayılı kararname ile “Özel Hastaneler Tüzüğü”nün de yürürlükten kaldırıldığına dikkat çekerek bunlara ilişkin hala bir düzenleme yapılmadığını ifade etti. 

"BAHSİ GEÇEN HUSUSLAR SAĞLIK BAKANLIĞININ GÖREV VE YETKİ ALANINA GİRMEKTEDİR"

Karabat'ın soru önergesine

Cumhurbaşkanlığından gelen yanıtta:

“Anayasanın 98. Maddesi uyarınca Başkanlığınızca tarafıma gönderilen yazılı soru önergelerinden, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanılığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin önergeler cevaplandırılmaktadır." denilerek, önergeye cevap verilmedi. 

“KARARI ALAN CUMHURBAŞKANI AMA SORUMLULUK BAKANLIKLARDA"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran 2021 tarihinde kaldırılan “Radyoloji, Radyonom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamnamesi” ve “Özel Hastaneler Tüzüğü” hakkında verdiği soru önergesi için muhatabın ilgili bakanlık olduğu yanıtı gelmesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat bir açıklama yaptı.

“TEK ADAMLI SİSTEMİN GELDİĞİ NOKTA BU”

Karabat yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı yaptığı iş ve işlemlerde topu Bakanlığa atıyor. Oysa işi yapan kendisi. Biz kararnameyi neden iptal ettin, demişiz. Kendisi cevap vereceği yerde topu Bakanlığa atıyor. Üstelik bizim sorularımız arasında 'İlgili Bakanlığa bilgi verilip verilmediği, bu yönetmeliklerin neden iptal edildiği gibi doğrudan Cumhurbaşkanlığının iş ve eylemlerine dair sorular vardı." dedi. 

"SORUMLULUKTAN KAÇILIYOR" imzalanan iptal kararının Cumhurbaşkanı tarafından imzalandığını belirten Karabat açıklamasını şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanı bir karara imza atıyor, buna ilişkin soru soruyoruz. Cumhurbaşkanlığı konu Sağlık Bakanlığını ilgilendiriyor, ben yanıt vermem diyor. Ortada apsürt bir durum var. Kararı sen aldıysan hesabını da sen vereceksin"

İPTAL KARARINDA BAKANLIĞIN ETKİSİ YOK 

Bu yaklaşımla TBMM'nin denetleme yetkisinin fiilen bypaas edildiğini savunan Karabat: "Uzun zamandır Cumhurbaşkanlığı doğrudan sorumluluğunda olan konularda dahi milletvekillerine cevap vermeyerek fiili bir durum yaratıyor. Kararı alan kendisi, imzayı atan kendisi ama bizim sorularımızın muhatabı bakanlık öyle mi? Tek adamlı sistemin geldiği nokta bu, herkes hakkında karar alabilir; ama hiçbir kararının sebep olacağı ya da olduğu sorunlar üzerine ilgili Bakanlıklar açıklama yapar. Konunun muhatabı Sağlık Bakanlığı o zaman ben Sağlık Bakanlığı yerine onların vereceği yanıtı açıklayayım 'Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği ve emri doğrultusunda böyle bir karar alınmıştır” nokta. İfadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.