DAMIZLIK HAYVANLAR KESİME GİTMESİN...

SİYASET 01.07.2022 - 11:50, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2997+ kez okundu.
 

DAMIZLIK HAYVANLAR KESİME GİTMESİN...

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye çiğ süt, yem ve destek primleri hakkında yazılı soru önergesi verdi.
Ülkemizin, tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ve ürettiklerini ihraç edebilir bir durumdayken, yanlış politikalar sonucunda dışa bağımlı hâle geldiğini belirten GÖKER, “Yirmi yıldır AKP iktidarı döneminde uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle çiftçilerimiz toprağa küstürülmüş, yerli üretici, çiftçi ve besici korunmamıştır. Ulusal Süt Konseyi, son olarak 15 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 7,50 lira olarak belirlemiştir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı litre başına üreticiye 20 kuruş destekleme primi ödeyecektir” dedi. Hayvancılık işletmelerinin en büyük giderini yem maliyetlerinin oluşturduğunu söyleyen CHP’li Vekil, “Ancak, bir çuval yemin 370-380 liralara kadar çıktığı ülkemizde çiğ sütün litre maliyetinin en üst fiyattan düşünüldüğünde dahi 7 lira 50 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir. Söz konusu bu durum karşısında daha temmuz ayı bile gelmeden maliyetler nedeniyle sıkıntıya düşen süt üreticilerimiz acilen çiğ süt referans fiyatına zam yapılmasını beklemektedir” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti. CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi. Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarını arttırmak için ne zaman toplanacaktır? Yem fiyatlarındaki artışın, çiğ süt fiyatlarına aynı oranda yansımaması durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Tüm hayvancılarımızın beklentisi olan “çiğ süt fiyatlarının aylık olarak belirlenmesi” isteği bakanlığınız tarafından dikkate alınacak mıdır? Çiğ süte verilen 20 kuruşluk prim desteğinin hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 1 liraya çıkartılması hususunda bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Et ve süt fiyatlarına kalıcı çözüm bulunması açısından bakanlığınızca ne gibi projeler üzerinde çalışılmaktadır? Damızlık hayvanların kesilmesini engelleyecek ne tür tedbirler hayata geçirilecektir?  
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye çiğ süt, yem ve destek primleri hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Ülkemizin, tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ve ürettiklerini ihraç edebilir bir durumdayken, yanlış politikalar sonucunda dışa bağımlı hâle geldiğini belirten GÖKER, “Yirmi yıldır AKP iktidarı döneminde uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle çiftçilerimiz toprağa küstürülmüş, yerli üretici, çiftçi ve besici korunmamıştır. Ulusal Süt Konseyi, son olarak 15 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 7,50 lira olarak belirlemiştir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı litre başına üreticiye 20 kuruş destekleme primi ödeyecektir” dedi.

Hayvancılık işletmelerinin en büyük giderini yem maliyetlerinin oluşturduğunu söyleyen CHP’li Vekil, “Ancak, bir çuval yemin 370-380 liralara kadar çıktığı ülkemizde çiğ sütün litre maliyetinin en üst fiyattan düşünüldüğünde dahi 7 lira 50 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir. Söz konusu bu durum karşısında daha temmuz ayı bile gelmeden maliyetler nedeniyle sıkıntıya düşen süt üreticilerimiz acilen çiğ süt referans fiyatına zam yapılmasını beklemektedir” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarını arttırmak için ne zaman toplanacaktır?

Yem fiyatlarındaki artışın, çiğ süt fiyatlarına aynı oranda yansımaması durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tüm hayvancılarımızın beklentisi olan “çiğ süt fiyatlarının aylık olarak belirlenmesi” isteği bakanlığınız tarafından dikkate alınacak mıdır?

Çiğ süte verilen 20 kuruşluk prim desteğinin hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 1 liraya çıkartılması hususunda bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?

Et ve süt fiyatlarına kalıcı çözüm bulunması açısından bakanlığınızca ne gibi projeler üzerinde çalışılmaktadır?

Damızlık hayvanların kesilmesini engelleyecek ne tür tedbirler hayata geçirilecektir?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.