DEPRELSELLİK AÇISINDAN BÖLGEYE BAKIŞ

DİĞER 20.03.2019 - 17:16, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4662+ kez okundu.
 

DEPRELSELLİK AÇISINDAN BÖLGEYE BAKIŞ

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında İlimizde kendisini şiddetli biçimde hissettiren depremle ilgili halkımızı bilgilendirmiş ve Fethiye-Burdur fay zonuna dikkatleri çekmek için elimizden geleni yapmıştık.
 Servet CEVNİ Yüksek Jeoloji Mühendisi Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı yaptığı yazılı açıklamada;   “Bu gün Denizli Acıpayam ilçesinde meydana gelen depremle gördük ki hala deprem gerçeğine karşı olan hazırlığımız yeterli seviyede ve ciddiyette değil. Öncelikle depremi en çok hisseden ve birincil hasarı en çok gören bölge olan kıymetli ilçemiz Acıpayam’a geçmiş olsun diyoruz.” Bu gün yaşanan depremin oluşum mekanizmasını irdelemek gerekirse geçen yıl temmuz ayında Burdur Yeşilova dolaylarında gerçekleşen depremle hemen hemen aynı büyüklükte ve aynı tektonik prosesler sonucu meydana geldiğini görürüz. Fethiye-Burdur Fay zonu üzerinde bulunan yaklaşık 450km uzunluğundaki Acıpayam fayının üzerindeki tektonik gerilmeyi yenmesiyle yaklaşık olarak yerin 5km altında meydana gelmiştir. Depremler önceden tam olarak kestirilememekte genellikle hazırlıksız yakalanıldığı için çok büyük can kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bu gün meydana gelen deprem teknolojinin de gelişmesiyle birlikte aslında birkaç saat öncesinden kendisini belli etmiştir Rasathane ölçüm sonuçlarında görüleceği gibi işaretli alanda yer alan saat 3:20 dolaylarında meydana gelmeye başlayan hareketlilik ses dalgası gibi fay zonu üzerinde hızla yayılmış sabah 9:34de Acıpayam ilçesinde bulunan Acıpayam Fayı’nın kırılmasına sebep olmuştur. Oluşan deprem dalgaları oldukça büyük bir yayılım göstermiş ve Burdur il merkezine kadar kendisini hissettirmiştir. Oluşan bu depremlerin Burdur’a olacak etkileri neler olabilir? Deprem yayılım haritasında gördüğümüz ve sabah saatlerinde hissettiğimiz deprem oluşumu ilimizden uzak bir alanda meydana gelmiş deprem dalgalarıdır. Burdur ili özelinde durum bundan daha vahim sonuçlar doğurabilecek durumdadır. Geçtiğimiz yıldan bu güne kadar oldukça aktif olan Fethiye-Burdur fay zonu üzerinde il merkezimizi doğrudan etkileyebilecek Burdur Graben sistemi bulunmaktadır. Fay zonu üzerindeki hareketlilik il merkezimizdeki graben sistemlerinde oluşan harita 1 de görebileceğiniz üzere Burdur Gölü kuzey ve güney kenarlarında konuşlanmış Karakent Fayı ve Gökçebağ Segmentinde tektonik hareketleri tetikleyebilir. Acil şekilde Burdur için etkin bir deprem planı ortaya konulmalıdır. Acil durumlarda toplanma yerlerinden maalesef ki Burdur halkının haberi yoktur. Olası bir afet durumunda halkımız nasıl hareket edeceğini bilmez şekilde kalabalığa sebep olacak ve doğal afetin olumsuz etkisi daha da artacaktır.          
Geçtiğimiz yıl temmuz ayında İlimizde kendisini şiddetli biçimde hissettiren depremle ilgili halkımızı bilgilendirmiş ve Fethiye-Burdur fay zonuna dikkatleri çekmek için elimizden geleni yapmıştık.

 Servet CEVNİ Yüksek Jeoloji Mühendisi Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı yaptığı yazılı açıklamada;   “Bu gün Denizli Acıpayam ilçesinde meydana gelen depremle gördük ki hala deprem gerçeğine karşı olan hazırlığımız yeterli seviyede ve ciddiyette değil. Öncelikle depremi en çok hisseden ve birincil hasarı en çok gören bölge olan kıymetli ilçemiz Acıpayam’a geçmiş olsun diyoruz.”

Bu gün yaşanan depremin oluşum mekanizmasını irdelemek gerekirse geçen yıl temmuz ayında Burdur Yeşilova dolaylarında gerçekleşen depremle hemen hemen aynı büyüklükte ve aynı tektonik prosesler sonucu meydana geldiğini görürüz. Fethiye-Burdur Fay zonu üzerinde bulunan yaklaşık 450km uzunluğundaki Acıpayam fayının üzerindeki tektonik gerilmeyi yenmesiyle yaklaşık olarak yerin 5km altında meydana gelmiştir.

Depremler önceden tam olarak kestirilememekte genellikle hazırlıksız yakalanıldığı için çok büyük can kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bu gün meydana gelen deprem teknolojinin de gelişmesiyle birlikte aslında birkaç saat öncesinden kendisini belli etmiştir Rasathane ölçüm sonuçlarında görüleceği gibi işaretli alanda yer alan saat 3:20 dolaylarında meydana gelmeye başlayan hareketlilik ses dalgası gibi fay zonu üzerinde hızla yayılmış sabah 9:34de Acıpayam ilçesinde bulunan Acıpayam Fayı’nın kırılmasına sebep olmuştur. Oluşan deprem dalgaları oldukça büyük bir yayılım göstermiş ve Burdur il merkezine kadar kendisini hissettirmiştir.

Oluşan bu depremlerin Burdur’a olacak etkileri neler olabilir?

Deprem yayılım haritasında gördüğümüz ve sabah saatlerinde hissettiğimiz deprem oluşumu ilimizden uzak bir alanda meydana gelmiş deprem dalgalarıdır. Burdur ili özelinde durum bundan daha vahim sonuçlar doğurabilecek durumdadır. Geçtiğimiz yıldan bu güne kadar oldukça aktif olan Fethiye-Burdur fay zonu üzerinde il merkezimizi doğrudan etkileyebilecek Burdur Graben sistemi bulunmaktadır. Fay zonu üzerindeki hareketlilik il merkezimizdeki graben sistemlerinde oluşan harita 1 de görebileceğiniz üzere Burdur Gölü kuzey ve güney kenarlarında konuşlanmış Karakent Fayı ve Gökçebağ Segmentinde tektonik hareketleri tetikleyebilir. Acil şekilde Burdur için etkin bir deprem planı ortaya konulmalıdır. Acil durumlarda toplanma yerlerinden maalesef ki Burdur halkının haberi yoktur. Olası bir afet durumunda halkımız nasıl hareket edeceğini bilmez şekilde kalabalığa sebep olacak ve doğal afetin olumsuz etkisi daha da artacaktır.

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.