DERİN ÖNEMSİZ ARALIK

EKONOMİ 16.07.2019 - 11:22, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4646+ kez okundu.
 

DERİN ÖNEMSİZ ARALIK

Recep Tayyip Erdogan Erdoğan, emirlerini yerine getirmediği için Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı kovdu. Derecelendirme Kuruluşu Fitch bunu çok düşündürücü buluyor
Yenilenmiş Düşürme – Türkiye Devamlı Derin Önemsiz Aralığa Giriyor Başkan Erdoğan, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına zarar veriyor. Derecelendirme Kuruluşu Fitch, yatırımcılar dikkatli olmaları hususunda uyardı.  Türkiye kredibilitesinde kayıyor. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından devre dışı bırakılması, artık derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından da endişeyle karşılanmaktadır. Fitch, şimdi Türkiye’nin kredi notunu bir derece “BB-” ye düşürdü ve bu nedenle zayıf borçlular için geçerli olan önemsiz alanın daha da derine düştü. Fitch, görevden alınmanın merkez bankasının bağımsızlığının tehlikeye soktuğunu ve güvenilirliği zedelediğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Türkiye’nin kredibilitesi şu anda Bangladeş ya da Özbekistan gibi ülkelerle aynı seviyede bulunmaktadır. Ancak yeni derecelendirmeyle Fitch, Türkiye’yi S & P ve Moody’s gibi rakiplerinden daha olumlu görmektedir. Diğer keredi derecelendirme kuruluşları, ülkenin yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin kredibilitesini “B +” ya da “B1” ile bir seviye düşük olarak göstermektedirler. Moody’s ve Fitch’in reytinge bakışı olumsuz, bu da reytingin daha da kayabileceği anlamına gelmektedir. Türkiye Merkez Bankası son zamanlarda faiz oranlarını yüzde 24 oranında yüksek tuttu. Yeni Merkez Bankası Başkanı – Eski Başkan Yardımcısı Murat Uysal – daha gevşek bir para politikasının savunucusu olarak kabul edilmektedir. Erdoğan, defalarca merkez bankasına baskı uyguladı ve defalarca para politikasını hafifletmek için başarılı olmalarını istedi. Başkan, şu anda durgunlukta olan ekonomiyi harekete geçirmek için, daha düşük faiz oranları istiyor. Türkiye’nin ekonomik üretimi ilk çeyrekte yüzde 2,6 oranında daraldı. Yatırımcılar da Türkiye’ye şüpheyle bakmaktadır. On yıllık Türk dolar yatırımcılarının tahvillerinin getirisi yüzde 7,5 ve böylece eşzamanlı ABD hükümet tahvillerine kıyasla üç buçuk kat fazla. Türk Lirası’ndaki on yıllık tahvillerde ise bilakis getiri yüzde 16,8 oranındadır.  
Recep Tayyip Erdogan Erdoğan, emirlerini yerine getirmediği için Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı kovdu. Derecelendirme Kuruluşu Fitch bunu çok düşündürücü buluyor

Yenilenmiş Düşürme – Türkiye Devamlı Derin Önemsiz Aralığa Giriyor

Başkan Erdoğan, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına zarar veriyor. Derecelendirme Kuruluşu Fitch, yatırımcılar dikkatli olmaları hususunda uyardı.

 Türkiye kredibilitesinde kayıyor. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından devre dışı bırakılması, artık derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından da endişeyle karşılanmaktadır. Fitch, şimdi Türkiye’nin kredi notunu bir derece “BB-” ye düşürdü ve bu nedenle zayıf borçlular için geçerli olan önemsiz alanın daha da derine düştü.

Fitch, görevden alınmanın merkez bankasının bağımsızlığının tehlikeye soktuğunu ve güvenilirliği zedelediğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Türkiye’nin kredibilitesi şu anda Bangladeş ya da Özbekistan gibi ülkelerle aynı seviyede bulunmaktadır.

Ancak yeni derecelendirmeyle Fitch, Türkiye’yi S & P ve Moody’s gibi rakiplerinden daha olumlu görmektedir. Diğer keredi derecelendirme kuruluşları, ülkenin yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin kredibilitesini “B +” ya da “B1” ile bir seviye düşük olarak göstermektedirler. Moody’s ve Fitch’in reytinge bakışı olumsuz, bu da reytingin daha da kayabileceği anlamına gelmektedir.

Türkiye Merkez Bankası son zamanlarda faiz oranlarını yüzde 24 oranında yüksek tuttu. Yeni Merkez Bankası Başkanı – Eski Başkan Yardımcısı Murat Uysal – daha gevşek bir para politikasının savunucusu olarak kabul edilmektedir. Erdoğan, defalarca merkez bankasına baskı uyguladı ve defalarca para politikasını hafifletmek için başarılı olmalarını istedi. Başkan, şu anda durgunlukta olan ekonomiyi harekete geçirmek için, daha düşük faiz oranları istiyor. Türkiye’nin ekonomik üretimi ilk çeyrekte yüzde 2,6 oranında daraldı.

Yatırımcılar da Türkiye’ye şüpheyle bakmaktadır. On yıllık Türk dolar yatırımcılarının tahvillerinin getirisi yüzde 7,5 ve böylece eşzamanlı ABD hükümet tahvillerine kıyasla üç buçuk kat fazla. Türk Lirası’ndaki on yıllık tahvillerde ise bilakis getiri yüzde 16,8 oranındadır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.