DÜNYADAKİ “500 HIZLI BİLGİSAYAR’DAN” 312’SİNİ ÇİNLİ ŞİRKETLER GELİŞTİRDİ.

TEKNOLOJİ 01.07.2020 - 13:23, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3313+ kez okundu.
 

DÜNYADAKİ “500 HIZLI BİLGİSAYAR’DAN” 312’SİNİ ÇİNLİ ŞİRKETLER GELİŞTİRDİ.

Dünyadaki süper bilgisayarlara ilişkin sıralamada yetkin olarak bilinen Top-500, Çin üreticilerinin dünyadaki en hızlı süper bilgisayarları Çin’li şirketler geliştirdi.
Dünyadaki süper bilgisayarlara ilişkin sıralamada yetkin olarak bilinen Top-500, Çin üreticilerinin dünyadaki en hızlı süper bilgisayarları üretenler arasında sistem sayısı itibariyle en ön sırada bulunmaya devam ettiğini belirtiyor. Lenovo, Sugon ve Inspur gibi üç Çinli tedarikçi tarafından sağlanan süper hızlı bilgisayarlar, Top-500 tarafından verilen listedeki en etkin 500 sistemin 312’sini oluşturuyor.    Bu 312 sistemden 180’ini Lenovo, 68’ini Sugon ve 64’ünü de Inspur sağladı. En hızlı son süper bilgisayar ise Japonlara ait olan “Fugaku” sistemi. Arkasından ABD’nin “Summit” sistemi ve üçüncü olarak da Amerika’nın Kaliforniya eyaletindeki Lawrence Livermore laboratuvarında üretilen “Sierra” geliyor. Çin süper bilgisayarları “Sunway Taihu Light” ve “Tianhe-2A” listenin dördüncü ve beşinci sırasında yer aldılar.   Telekomünikasyon endüstrisinin savunucularından olan Tüketiciyi Bilgilendirme Birliği Genel Müdürü Xiang Ligang, temel endüstrilerde araştırma ve geliştirmeyi hızlandırmak için süper bilgisayarların sağladığı olanaklardan yararlanmanın önemli olduğunu belirtti. Nitekim girişimler de bu yönde çaba gösteriyor. Lenovo ve Amerikalı teknoloji devi Intel mart ayında BGI Genomics ile birleştiklerini açıklamışlardı. BGI Genomics, genom dizilimi ile uğraşan Shenzhen’de yerleşik bir şirket. Bu şirketlerin ortak çalışmasının amacı, Covid-19 virüsünün genom karakteristiklerinin analizini hızlandırmakta süper bilgisayarların olanaklarını kullanmak. Lenovo’nun ve Intel’in biyoloji teknolojisi uzmanları BGI araştırmacıları ile son analitik teknolojiler çerçevesinde bir araya gelerek ve büyük veri olanaklarıyla da donanmış olarak, virüsün genom karakteristiklerini ve dizilimleri etkin biçimde analiz ettiler.   Öte yandan Tong, Intel ve Lenovo’nun büyük veri analizi ve yaşam bilimleri uzmanlarının yaşam ve sağlık bilimlerinin gelişmesini desteklemek için kritik eşikleri aşmada olanak ve birikimlerini seferber edeceklerini açıkladı.
Dünyadaki süper bilgisayarlara ilişkin sıralamada yetkin olarak bilinen Top-500, Çin üreticilerinin dünyadaki en hızlı süper bilgisayarları Çin’li şirketler geliştirdi.

Dünyadaki süper bilgisayarlara ilişkin sıralamada yetkin olarak bilinen Top-500, Çin üreticilerinin dünyadaki en hızlı süper bilgisayarları üretenler arasında sistem sayısı itibariyle en ön sırada bulunmaya devam ettiğini belirtiyor. Lenovo, Sugon ve Inspur gibi üç Çinli tedarikçi tarafından sağlanan süper hızlı bilgisayarlar, Top-500 tarafından verilen listedeki en etkin 500 sistemin 312’sini oluşturuyor. 
 
Bu 312 sistemden 180’ini Lenovo, 68’ini Sugon ve 64’ünü de Inspur sağladı. En hızlı son süper bilgisayar ise Japonlara ait olan “Fugaku” sistemi. Arkasından ABD’nin “Summit” sistemi ve üçüncü olarak da Amerika’nın Kaliforniya eyaletindeki Lawrence Livermore laboratuvarında üretilen “Sierra” geliyor. Çin süper bilgisayarları “Sunway Taihu Light” ve “Tianhe-2A” listenin dördüncü ve beşinci sırasında yer aldılar.
 
Telekomünikasyon endüstrisinin savunucularından olan Tüketiciyi Bilgilendirme Birliği Genel Müdürü Xiang Ligang, temel endüstrilerde araştırma ve geliştirmeyi hızlandırmak için süper bilgisayarların sağladığı olanaklardan yararlanmanın önemli olduğunu belirtti. Nitekim girişimler de bu yönde çaba gösteriyor. Lenovo ve Amerikalı teknoloji devi Intel mart ayında BGI Genomics ile birleştiklerini açıklamışlardı. BGI Genomics, genom dizilimi ile uğraşan Shenzhen’de yerleşik bir şirket. Bu şirketlerin ortak çalışmasının amacı, Covid-19 virüsünün genom karakteristiklerinin analizini hızlandırmakta süper bilgisayarların olanaklarını kullanmak. Lenovo’nun ve Intel’in biyoloji teknolojisi uzmanları BGI araştırmacıları ile son analitik teknolojiler çerçevesinde bir araya gelerek ve büyük veri olanaklarıyla da donanmış olarak, virüsün genom karakteristiklerini ve dizilimleri etkin biçimde analiz ettiler.
 
Öte yandan Tong, Intel ve Lenovo’nun büyük veri analizi ve yaşam bilimleri uzmanlarının yaşam ve sağlık bilimlerinin gelişmesini desteklemek için kritik eşikleri aşmada olanak ve birikimlerini seferber edeceklerini açıkladı
.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.