GIDA BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKEDE

SİYASET 07.04.2022 - 10:53, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4388+ kez okundu.
 

GIDA BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKEDE

TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye çiftçi borçları hakkında yazılı soru önergesi verdi.
İktidarın yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçilerin bankalara olan borçları her geçen gün katlanarak artmakta olduğunu ve sürekli yeni rekorlar kırdığını söyleyen GÖKER, “2022 yılının ocak ayında 173 milyar 26 milyon lira olan çiftçi borçları şubat ayında 4 milyar 295 milyon lira daha yükselerek 177 milyar 321 milyon liraya ulaşmıştır. Söz konusu 177 milyar 321 milyon liralık borcun 132 milyar 440 milyon lirası kamu bankalarına, 44 milyar 881 milyon lirası özel bankalara, 4 milyar 224 milyon lirası ise takibe düşmüş borçlardır” dedi. Çiftçilerin maliyetler nedeniyle büyük sıkıntılar içinde olduğunu belirten TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER, “Dövizdeki artış nedeniyle başta, gübre, mazot, tohum ve ilaç gibi girdilerin büyük ölçüde yükselmesi ve katlanarak artan çiftçi borçları, üreticiyi tarlasını ekmek veya ekmemek arasında ikileme düşürmektedir. Tarım planlaması yapılmazsa, uygun tarımsal alan kalmazsa ve üretecek çiftçi olmazsa ülkemizi büyük bir tarımsal kriz beklemektedir” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti. CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi. Çiftçilerimizin bankalara olan borçlarının 177 milyar 321 milyon liraya ulaşması hususunda düşünceleriniz nedir? Söz konusu bu borçların faizlerinin silinmesi ve ödeme kolaylığı sağlanması hususunda bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Ülkemizin geleceği ve gıda bağımsızlığımız için çiftçinin para kazanması ve borçlu olmaması gerekliliği düşüncesine katılıyor musunuz? Çiftçilerimizin olmazsa olmazı olan, gübre, mazot, tohum ve ilaç gibi girdilere ciddi oranda bir devlet desteği verilmesi hususunda bakanlığınızca planlanan bir çalışma var mıdır? Gerekli planlama yapılmazsa, uygun tarımsal alan kalmazsa ve üretecek çiftçi olmazsa ülkemizi büyük bir tarımsal kriz beklediği hususundaki düşüncelere katılıyor musunuz?  
TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye çiftçi borçları hakkında yazılı soru önergesi verdi.

İktidarın yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçilerin bankalara olan borçları her geçen gün katlanarak artmakta olduğunu ve sürekli yeni rekorlar kırdığını söyleyen GÖKER, “2022 yılının ocak ayında 173 milyar 26 milyon lira olan çiftçi borçları şubat ayında 4 milyar 295 milyon lira daha yükselerek 177 milyar 321 milyon liraya ulaşmıştır. Söz konusu 177 milyar 321 milyon liralık borcun 132 milyar 440 milyon lirası kamu bankalarına, 44 milyar 881 milyon lirası özel bankalara, 4 milyar 224 milyon lirası ise takibe düşmüş borçlardır” dedi.

Çiftçilerin maliyetler nedeniyle büyük sıkıntılar içinde olduğunu belirten TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER, “Dövizdeki artış nedeniyle başta, gübre, mazot, tohum ve ilaç gibi girdilerin büyük ölçüde yükselmesi ve katlanarak artan çiftçi borçları, üreticiyi tarlasını ekmek veya ekmemek arasında ikileme düşürmektedir. Tarım planlaması yapılmazsa, uygun tarımsal alan kalmazsa ve üretecek çiftçi olmazsa ülkemizi büyük bir tarımsal kriz beklemektedir” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

Çiftçilerimizin bankalara olan borçlarının 177 milyar 321 milyon liraya ulaşması hususunda düşünceleriniz nedir?

Söz konusu bu borçların faizlerinin silinmesi ve ödeme kolaylığı sağlanması hususunda bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?

Ülkemizin geleceği ve gıda bağımsızlığımız için çiftçinin para kazanması ve borçlu olmaması gerekliliği düşüncesine katılıyor musunuz?

Çiftçilerimizin olmazsa olmazı olan, gübre, mazot, tohum ve ilaç gibi girdilere ciddi oranda bir devlet desteği verilmesi hususunda bakanlığınızca planlanan bir çalışma var mıdır?

Gerekli planlama yapılmazsa, uygun tarımsal alan kalmazsa ve üretecek çiftçi olmazsa ülkemizi büyük bir tarımsal kriz beklediği hususundaki düşüncelere katılıyor musunuz?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.