“ GÖREN GÖZ” CİHAZLARI DAĞITILMAYA BAŞLANDI

YAŞAM 16.05.2018 - 16:32, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4011+ kez okundu.
 

“ GÖREN GÖZ” CİHAZLARI DAĞITILMAYA BAŞLANDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı iş birliğinde, görme engelli vatandaşlara destek olmak amacıyla yürütülen "Gören Göz Projesi"’ne başlandı.
Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı iş birliğinde, görme engelli vatandaşların gitmek istedikleri yere ulaşmalarını sağlayarak bağımsız hareket edebilmelerine destek olmak amacıyla yürütülen "Gören Göz Projesi" kapsamında gören göz cihazları için vatandaşlarımızın ön başvurularını almaya başlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, geçen yıllarda 26 ilde dağıtılan ve şu an yeni baştan tasarlanan cihazları, daha önce dağıtım yapılmamış 41 ildeki görme engellilere ulaştıracak olup, söz konusu illerde toplam 5 bin gören göz cihazı ücretsiz dağıtılacaktır. BAŞVURU KOŞULLARI   Belirlenen 41 İl arasında yer alan Burdur İlimizde ikamet eden veya bu ilimizde eğitimini sürdürenlerin cihazları almak için Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ön başvuruda bulunması gerekiyor. Bu kapsamda T.C. vatandaşları arasından bu yıl itibarıyla 12 yaş ve üzerinde olan ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu'na göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 70 ve üzerindeki kişiler, gören göz cihazı için başvuru yapabiliyor. Ayrıca başvurularda gören göz cihazını kullanmaya engel teşkil edecek işitsel, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunmama şartı da aranıyor. Ön başvuruda bulunanların cihazlarını alacakları yer ve tarih bilgileri ile eğitim programlarına ilişkin duyurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün web sayfasından ilan edilecek. Cihazların dağıtımı Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzce yürütülecek, başvuruları kabul edilmeyenlere de bilgi verilecektir. GÖREN GÖZ CİHAZI NEDİR? Cihaz, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış bir sistemi içerisinde barındırıyor. Gören göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek bir akıllı telefon cihazı olan "gören göz", sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırıyor.  
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı iş birliğinde, görme engelli vatandaşlara destek olmak amacıyla yürütülen "Gören Göz Projesi"’ne başlandı.

Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı iş birliğinde, görme engelli vatandaşların gitmek istedikleri yere ulaşmalarını sağlayarak bağımsız hareket edebilmelerine destek olmak amacıyla yürütülen "Gören Göz Projesi" kapsamında gören göz cihazları için vatandaşlarımızın ön başvurularını almaya başlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, geçen yıllarda 26 ilde dağıtılan ve şu an yeni baştan tasarlanan cihazları, daha önce dağıtım yapılmamış 41 ildeki görme engellilere ulaştıracak olup, söz konusu illerde toplam 5 bin gören göz cihazı ücretsiz dağıtılacaktır.

BAŞVURU KOŞULLARI  

Belirlenen 41 İl arasında yer alan Burdur İlimizde ikamet eden veya bu ilimizde eğitimini sürdürenlerin cihazları almak için Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ön başvuruda bulunması gerekiyor.

Bu kapsamda T.C. vatandaşları arasından bu yıl itibarıyla 12 yaş ve üzerinde olan ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu'na göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 70 ve üzerindeki kişiler, gören göz cihazı için başvuru yapabiliyor.

Ayrıca başvurularda gören göz cihazını kullanmaya engel teşkil edecek işitsel, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunmama şartı da aranıyor.

Ön başvuruda bulunanların cihazlarını alacakları yer ve tarih bilgileri ile eğitim programlarına ilişkin duyurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün web sayfasından ilan edilecek. Cihazların dağıtımı Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzce yürütülecek, başvuruları kabul edilmeyenlere de bilgi verilecektir.

GÖREN GÖZ CİHAZI NEDİR?

Cihaz, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış bir sistemi içerisinde barındırıyor.

Gören göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek bir akıllı telefon cihazı olan "gören göz", sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.