HAYVANCILIK YAPANLARA İKİ YILLIK SÜRE İÇİN YÜZDE 50 YEM DESTEĞİ VERİLSİN

EKONOMİ 12.06.2021 - 17:30, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4578+ kez okundu.
 

HAYVANCILIK YAPANLARA İKİ YILLIK SÜRE İÇİN YÜZDE 50 YEM DESTEĞİ VERİLSİN

Manisa CHP Milletvekili ve CHP Meclis Gurup Başkanvekili Özgür Özel CHP Burdur İl ve ilçe Teşkilatını ziyaret ederek gazetecilere açıklamalarda bulundu.
CHP Meclis Gurup Başkanvekili Özgür Özel Burdur İl Başkanlığında yaptığı basın açıklamasında; hayvancılık ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özel Burdur hayvancılığının yem girdilerinin desteği Burdur şeker fabrikasından küspe olarak sağlanmaktadır. Bölge illerinde kuraklık var ve doların ise değeri her geçen gün artmaktadır. Buna bağlı olarak yemin fayatı da artmaktadır. Böyle olunca da şeker fabrikasının sağladığı küspe bu fiyattan veriliyor olması Burdur’daki hayvancılık açısından da çok önemlidir. Burdur denilince günlük 1100 ton süt üreten devasa bir tarım işletmesi görüyoruz. Bu son derece de önemlidir. Bu gün hayvancılık yapılan bölgelerde bilinen bir denklem var. Siz bir litre süt ile 1.5 kilogram yem alamıyorsanız artık süt hayvancılığı karlı sürdürülebilir değil şimdi bu sene Burdur da mevsimsel bir kuraklık yaşanmaktadır. Yani hayvanların yem dışında beslenmeleri olanaksızdır. Tek çözüm de yem ile beslenecekler yemin içindekiler 70 parasal olarak dışarıdan gelen mineraller olduğu için bir bakıyorsunuz yem fiyatları uçmuş gitmiş bu gün üreticinin aldığı yemin çuvalı 160 TL civarların da bunu da kiloya böldüğünüz de 3.02 TL 1.5 kilo yem almak için 4.8 TL süt’ün kilosu olması gerek hayvana yem yedirip para kazanabilirsiniz. Bu gün süt fiyatı 2.8 desteklemeler ile ayakta duruyor ancak bu da geç ödenmektedir. Peki üreticiye bunun sonucunda tek alternatif kalıyor süt hayvanları üretici zarar ettiği içinde bu hayvanlar kesime gider. Üreticinin hayvanları kesime fidiyorsa üretici ve ülke açısından kötü bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bakmayın Covit-19 hadisesinden dolayı tüketici açısından düşmüştür. Halk yoksullaşmıştır hayvanların yerine yenisini koymak içinde canlı hayvan ithal edilmektedir. Üretici ise süt hayvanlarını yem giderlerini kısmak borcunu ödemek için kesime göndermektedir üretici 4.8 yiyen hayvanından 2.9 gelir sağlamaktadır. Üreticinin elindeki hayvanlar zarar makinesi haline dönüşmektedir. Bu yarın öbür gün kesilecek süt hayvanı kalmadığında hatta tüketicinin de talebi arttığında besiciliğe de zarar verecektir. Türkiye’ye Dışarıdan et ithali gündeme gelecektir.    Üretici yem 80 TL iken üretici hayvanlarını canlı ağırlık 38 TL’ye kestiriyordu şimdi yem 160 TL oldu yine 38-40 TL arasında kesime göndermektedir. Ortada besicilik açısından çok büyük zarar va. Burdur da süt için kesilen hayvanlar hayvanı beslemekte güçlük çeken üretici açısından ise et için kesime göndermek zorunda kalmaktadır. Burdur’un bu kuraklığı afet noktasına geldi. Bunun için özellikle hayvancılık ile geçinenlere çok önemli bir destek verilmesi gereklidir. Biz yemin 50 sini devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz başka türlü bu işin içinden çıkılmaz. Hiç olmazsa bu iki sene atlatılana kadar hayvanlarımızı kasapların elinden kurtaralım.      
Manisa CHP Milletvekili ve CHP Meclis Gurup Başkanvekili Özgür Özel CHP Burdur İl ve ilçe Teşkilatını ziyaret ederek gazetecilere açıklamalarda bulundu.

CHP Meclis Gurup Başkanvekili Özgür Özel Burdur İl Başkanlığında yaptığı basın açıklamasında; hayvancılık ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özel Burdur hayvancılığının yem girdilerinin desteği Burdur şeker fabrikasından küspe olarak sağlanmaktadır. Bölge illerinde kuraklık var ve doların ise değeri her geçen gün artmaktadır. Buna bağlı olarak yemin fayatı da artmaktadır. Böyle olunca da şeker fabrikasının sağladığı küspe bu fiyattan veriliyor olması Burdur’daki hayvancılık açısından da çok önemlidir. Burdur denilince günlük 1100 ton süt üreten devasa bir tarım işletmesi görüyoruz. Bu son derece de önemlidir.

Bu gün hayvancılık yapılan bölgelerde bilinen bir denklem var. Siz bir litre süt ile 1.5 kilogram yem alamıyorsanız artık süt hayvancılığı karlı sürdürülebilir değil şimdi bu sene Burdur da mevsimsel bir kuraklık yaşanmaktadır. Yani hayvanların yem dışında beslenmeleri olanaksızdır. Tek çözüm de yem ile beslenecekler yemin içindekiler 70 parasal olarak dışarıdan gelen mineraller olduğu için bir bakıyorsunuz yem fiyatları uçmuş gitmiş bu gün üreticinin aldığı yemin çuvalı 160 TL civarların da bunu da kiloya böldüğünüz de 3.02 TL 1.5 kilo yem almak için 4.8 TL süt’ün kilosu olması gerek hayvana yem yedirip para kazanabilirsiniz. Bu gün süt fiyatı 2.8 desteklemeler ile ayakta duruyor ancak bu da geç ödenmektedir.

Peki üreticiye bunun sonucunda tek alternatif kalıyor süt hayvanları üretici zarar ettiği içinde bu hayvanlar kesime gider. Üreticinin hayvanları kesime fidiyorsa üretici ve ülke açısından kötü bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bakmayın Covit-19 hadisesinden dolayı tüketici açısından düşmüştür. Halk yoksullaşmıştır hayvanların yerine yenisini koymak içinde canlı hayvan ithal edilmektedir. Üretici ise süt hayvanlarını yem giderlerini kısmak borcunu ödemek için kesime göndermektedir üretici 4.8 yiyen hayvanından 2.9 gelir sağlamaktadır. Üreticinin elindeki hayvanlar zarar makinesi haline dönüşmektedir. Bu yarın öbür gün kesilecek süt hayvanı kalmadığında hatta tüketicinin de talebi arttığında besiciliğe de zarar verecektir. Türkiye’ye Dışarıdan et ithali gündeme gelecektir.

   Üretici yem 80 TL iken üretici hayvanlarını canlı ağırlık 38 TL’ye kestiriyordu şimdi yem 160 TL oldu yine 38-40 TL arasında kesime göndermektedir. Ortada besicilik açısından çok büyük zarar va. Burdur da süt için kesilen hayvanlar hayvanı beslemekte güçlük çeken üretici açısından ise et için kesime göndermek zorunda kalmaktadır. Burdur’un bu kuraklığı afet noktasına geldi. Bunun için özellikle hayvancılık ile geçinenlere çok önemli bir destek verilmesi gereklidir. Biz yemin 50 sini devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz başka türlü bu işin içinden çıkılmaz. Hiç olmazsa bu iki sene atlatılana kadar hayvanlarımızı kasapların elinden kurtaralım.  

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.