HÜNERLİ ELLERİN MARİFETİ 32 DERİ PARÇASI VE SABIRLA ATILAN 90 DİKİŞ

SPOR 09.05.2019 - 15:31, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3882+ kez okundu.
 

HÜNERLİ ELLERİN MARİFETİ 32 DERİ PARÇASI VE SABIRLA ATILAN 90 DİKİŞ

Altıgen deri parçaları, mumlanmış ipler, tahta mengene, özel dikim iğneleri ve onları bir araya getiren yetenekli eller sahaların meşin yuvarlağına can veriyor.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından açılan kurs ile unutulmaya yüz tutmuş 130 yıllık gelenek yeniden hayat buluyor. 3 eğitmen ve 40 kursiyerle başlatılan "El Dikimi Top Ustası Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesi” ile dikilen toplar ünlü firmaların toplarına rakip olacak kadar kaliteli. Her bir top için kesilen 32 deri parçası ve özenle atılan tam 90 dikiş YETENEKLİ ELLER ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR Üsküp’te yaşayan dayısından 70’li yıllarda öğrendiği top ustalığı mesleğini kursiyerlere aktaran Hüseyin Şentürk, mesleği yaşatmaya kararlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Isparta’ya yaptığı bir ziyarette kendisinden top yapılmasının istendiğini söyleyen Şentürk, Cumhurbaşkanı için el yapımı üç adet top yaptığı ve bu topların da Cumhurbaşkanı tarafından beğenildiğini söylüyor. Cumhurbaşkanı’nın el dikimi toplar için bir proje yapılması talimatının verilmesiyle proje hayata geçiyor. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın girişimleri ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumunun desteği ile başlatılan proje sayesinde Burdurlu kadınlar el dikimi top üretimin ustası haline geliyor EL YAPIMI TOPLAR KADIN EMEĞİ İLE HAYAT BULUYOR Burdur’lu kadınlardan Berrin Köse, ilk defa duyduğu el yapımı top dikim kursuyla MAKÜ sayesinde tanıştığını söylüyor. İlk başlarda zorlandığını anlatan Köse, şimdilerde işin inceliklerini öğreniyor.  Burdurlu kadınlardan Felek Dengiz Tanhan ise ev ekonomisine sağladığı katkıdan memnuniyetini “Evde sıkıldığımız için buraya gelip hem stres de atmış, hem de para kazanmış oluyoruz.” sözleriyle anlatıyor. Kadınların azmi ve el beceri ile bir ayda hedeflenen üretim on günde gerçekleşti. Proje kapsamında yapılacak olan ilk bin topa Gençlik ve Spor Bakanlığı talip oldu. Şimdi yeni hedef üç ayda 5 bin top. El dikimi top kursuna katılan kursiyerler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu Üyelerinin isimlerinin yazılı olduğu özel topları dikerek Ankara’ya ulaştırdı.   
Altıgen deri parçaları, mumlanmış ipler, tahta mengene, özel dikim iğneleri ve onları bir araya getiren yetenekli eller sahaların meşin yuvarlağına can veriyor.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından açılan kurs ile unutulmaya yüz tutmuş 130 yıllık gelenek yeniden hayat buluyor. 3 eğitmen ve 40 kursiyerle başlatılan "El Dikimi Top Ustası Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesi” ile dikilen toplar ünlü firmaların toplarına rakip olacak kadar kaliteli. Her bir top için kesilen 32 deri parçası ve özenle atılan tam 90 dikiş

YETENEKLİ ELLER ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

Üsküp’te yaşayan dayısından 70’li yıllarda öğrendiği top ustalığı mesleğini kursiyerlere aktaran Hüseyin Şentürk, mesleği yaşatmaya kararlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Isparta’ya yaptığı bir ziyarette kendisinden top yapılmasının istendiğini söyleyen Şentürk, Cumhurbaşkanı için el yapımı üç adet top yaptığı ve bu topların da Cumhurbaşkanı tarafından beğenildiğini söylüyor. Cumhurbaşkanı’nın el dikimi toplar için bir proje yapılması talimatının verilmesiyle proje hayata geçiyor. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın girişimleri ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumunun desteği ile başlatılan proje sayesinde Burdurlu kadınlar el dikimi top üretimin ustası haline geliyor

EL YAPIMI TOPLAR KADIN EMEĞİ İLE HAYAT BULUYOR

Burdur’lu kadınlardan Berrin Köse, ilk defa duyduğu el yapımı top dikim kursuyla MAKÜ sayesinde tanıştığını söylüyor. İlk başlarda zorlandığını anlatan Köse, şimdilerde işin inceliklerini öğreniyor.  Burdurlu kadınlardan Felek Dengiz Tanhan ise ev ekonomisine sağladığı katkıdan memnuniyetini “Evde sıkıldığımız için buraya gelip hem stres de atmış, hem de para kazanmış oluyoruz.” sözleriyle anlatıyor.

Kadınların azmi ve el beceri ile bir ayda hedeflenen üretim on günde gerçekleşti. Proje kapsamında yapılacak olan ilk bin topa Gençlik ve Spor Bakanlığı talip oldu. Şimdi yeni hedef üç ayda 5 bin top.

El dikimi top kursuna katılan kursiyerler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu Üyelerinin isimlerinin yazılı olduğu özel topları dikerek Ankara’ya ulaştırdı. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.