KANALLAR NEDEN TEMİZLENMEDİ…

SİYASET 16.02.2022 - 11:26, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4439+ kez okundu.
 

KANALLAR NEDEN TEMİZLENMEDİ…

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Bucak’ta meydana gelen su baskını hakkında yazılı soru önergesi verdi.
Burdur ilimizin Bucak ilçesinde Bucak ve Kestel Ovalarında Devlet Su İşleri kanallarının taşması neticesinde binlerce dekar ekili alanın sular altında kaldığını belirten CHP’li Vekil, “Özellikle son yağışlar ile birlikte başta Kestel ve Karaaliler köyü ve diğer bölgelerde yaklaşık 15 bin dekar alanda su basmasından dolayı zararlar oluşurken çok sayıda çiftçimiz mağdur olmuştur. 2021 yılında Bucak’ta Onaç Çayı, Gündoğdu köyünden gelen kızıl su kanalı, Aykıtça deresinden gelen ve Kestel Ovasında bulunan Devlet Su İşleri Kanallarının temizlenmesi talebi olmasına rağmen kanallar temizlenmemiş, aşırı yağışlar ile birlikte sular kanallardan taşarak tarlalara zarar vermiştir” dedi. Her yıl ekim-dikim mevsiminde yakılması gereken sazlıkların ve yabani otların geçtiğimiz yıl Burdur Valiliğinin kararı ile yasaklandığını söyleyen GÖKER, “Söz konusu otların yakılmaması nedeniyle sular kanallarda kalmış ve tıkanarak taşkına sebebiyet vermiştir” diyerek Tarım ve Orman Bakanlığına bir takım sorular yöneltti. TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi. Afet bölgesinde hasar tespit çalışması yapılmış mıdır? Eğer yapılmışsa ne kadarlık bir zarar söz konusudur? Burdur tarımı açısından önemli bir yere sahip olan Bucak’lı üreticilerimizin karşılaştıkları zararları gidermeye yönelik olarak Bakanlığınızca bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz? Baskın afetini yaşayan çiftçilerimizin bankalardan kullandıkları kredileri için borçlarının yeniden yapılandırılması ve vadesi gelen borçların ertelenmesi konusunda Bakanlığınızca herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır? Devlet Su İşleri kanallarının topraktan ve sazlıktan temizlenmesi için Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Burdur Valiliği ile, ekim-dikim mevsiminde yakılması gereken sazlıkların yakılmasının yasaklanması hususu görüşülecek midir  
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Bucak’ta meydana gelen su baskını hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Burdur ilimizin Bucak ilçesinde Bucak ve Kestel Ovalarında Devlet Su İşleri kanallarının taşması neticesinde binlerce dekar ekili alanın sular altında kaldığını belirten CHP’li Vekil, “Özellikle son yağışlar ile birlikte başta Kestel ve Karaaliler köyü ve diğer bölgelerde yaklaşık 15 bin dekar alanda su basmasından dolayı zararlar oluşurken çok sayıda çiftçimiz mağdur olmuştur. 2021 yılında Bucak’ta Onaç Çayı, Gündoğdu köyünden gelen kızıl su kanalı, Aykıtça deresinden gelen ve Kestel Ovasında bulunan Devlet Su İşleri Kanallarının temizlenmesi talebi olmasına rağmen kanallar temizlenmemiş, aşırı yağışlar ile birlikte sular kanallardan taşarak tarlalara zarar vermiştir” dedi.

Her yıl ekim-dikim mevsiminde yakılması gereken sazlıkların ve yabani otların geçtiğimiz yıl Burdur Valiliğinin kararı ile yasaklandığını söyleyen GÖKER, “Söz konusu otların yakılmaması nedeniyle sular kanallarda kalmış ve tıkanarak taşkına sebebiyet vermiştir” diyerek Tarım ve Orman Bakanlığına bir takım sorular yöneltti.

TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

Afet bölgesinde hasar tespit çalışması yapılmış mıdır? Eğer yapılmışsa ne kadarlık bir zarar söz konusudur?

Burdur tarımı açısından önemli bir yere sahip olan Bucak’lı üreticilerimizin karşılaştıkları zararları gidermeye yönelik olarak Bakanlığınızca bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

Baskın afetini yaşayan çiftçilerimizin bankalardan kullandıkları kredileri için borçlarının yeniden yapılandırılması ve vadesi gelen borçların ertelenmesi konusunda Bakanlığınızca herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır?

Devlet Su İşleri kanallarının topraktan ve sazlıktan temizlenmesi için Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?

Burdur Valiliği ile, ekim-dikim mevsiminde yakılması gereken sazlıkların yakılmasının yasaklanması hususu görüşülecek midir

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.