MÜLK SAHİPLERİ İLE KİRACILAR KARŞI KARŞIYA BIRAKILDI

GÜNDEM 08.06.2022 - 15:19, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4503+ kez okundu.
 

MÜLK SAHİPLERİ İLE KİRACILAR KARŞI KARŞIYA BIRAKILDI

Antalya Restoran ve Kafe İşletmecileri Derneği (ARKİD), yeni çıkacak kira düzenlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Mevlana Petrol Yönetim Kurulu Üyesi ve Derneğin Kurucu Başkanı Salih Yılmaz, özellikle pandemi döneminde kiracıların mülk sahipleri ile karşı karşıya bırakıldığını, kiraların belirlenmesinde devlet tarafında bir düzenleme getirilmemesinden dolayı ciddi sorunlar yaşandığının altını çizdi İşyeri Kiraları ile ilgili düzenleme yapılmalı Yılmaz, yeni yapılan kira düzenlemesi anladığımız kadarı ile sadece konutları kapsıyor. Fakat restoran ve kafe işletmecileri de kira artışlarından muzdarip. 10.000 TL olan kiralar 50-60 bin bandına geldi. İşçilik ve elektrik artışları ile beraber işletmeler artık faaliyetlerini yürütemez hale gelmektedir. Mahkemelerde de ciddi bir yığılma mevcut. Kira uyarlama davalarında artış görüyoruz. Karlılığı üretim gibi yüksek olmayan bir sektörün açıklanan yüksek enflasyonda kiralar ile mücadele şansı kalmamıştır. İşletmeler yüksek rakamlarda yatırım yapmaktadır. Hemen çıkıp da başka bir yere geçmeleri mümkün değildir. Ayrıca Yılmaz; 5 yılı dolan kira sözleşmeleri ile ilgili,  5. yılı doldurmuş kiracıların mülk sahipleri ile ortak bir noktada buluşmaları öneriliyor. Ancak kiracı mal sahibinin sürekli aramasından rahatsız oluyor, çeşitli yollarla tahliye tehdidi ile yaşamak istemiyor. Daha önce sıkça dile getirdiğimiz gibi mülk sahipleri ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Devletimizden konutlarda yapılacak değişikliğin işletmemelerde uygulanmasını talep ediyoruz. AVM ortak alanlarda giderlerin düzenlenmesi AVM kiracılarından ortak alan adı altında ödemeler alınıyor. Bu ödemelerin açılımlarına ve detaylarına ne yazık ki kiracılar hâkim değil. Maalesef AVM’ler bu konuda şeffaf davranmıyor. Ortak alan giderleri de işletmelere ekstra külfet getiriyor. AVM işletmecileri bu bedellerin alınmasında ziyade, detaylarını görememekten şikâyetçi. Pandemi öncesi 2 civarında seyreden ortak giderler şimdilerde 10 çıkmış durumda. Ticaret bakanlığı bu konuda ivedi çalışma yapmalı ve metrekare başına bir tutar belirlemelidir.  
Antalya Restoran ve Kafe İşletmecileri Derneği (ARKİD), yeni çıkacak kira düzenlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Mevlana Petrol Yönetim Kurulu Üyesi ve Derneğin Kurucu Başkanı Salih Yılmaz, özellikle pandemi döneminde kiracıların mülk sahipleri ile karşı karşıya bırakıldığını, kiraların belirlenmesinde devlet tarafında bir düzenleme getirilmemesinden dolayı ciddi sorunlar yaşandığının altını çizdi

İşyeri Kiraları ile ilgili düzenleme yapılmalı

Yılmaz, yeni yapılan kira düzenlemesi anladığımız kadarı ile sadece konutları kapsıyor. Fakat restoran ve kafe işletmecileri de kira artışlarından muzdarip. 10.000 TL olan kiralar 50-60 bin bandına geldi. İşçilik ve elektrik artışları ile beraber işletmeler artık faaliyetlerini yürütemez hale gelmektedir. Mahkemelerde de ciddi bir yığılma mevcut. Kira uyarlama davalarında artış görüyoruz. Karlılığı üretim gibi yüksek olmayan bir sektörün açıklanan yüksek enflasyonda kiralar ile mücadele şansı kalmamıştır. İşletmeler yüksek rakamlarda yatırım yapmaktadır. Hemen çıkıp da başka bir yere geçmeleri mümkün değildir.

Ayrıca Yılmaz; 5 yılı dolan kira sözleşmeleri ile ilgili,  5. yılı doldurmuş kiracıların mülk sahipleri ile ortak bir noktada buluşmaları öneriliyor. Ancak kiracı mal sahibinin sürekli aramasından rahatsız oluyor, çeşitli yollarla tahliye tehdidi ile yaşamak istemiyor.

Daha önce sıkça dile getirdiğimiz gibi mülk sahipleri ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Devletimizden konutlarda yapılacak değişikliğin işletmemelerde uygulanmasını talep ediyoruz.

AVM ortak alanlarda giderlerin düzenlenmesi

AVM kiracılarından ortak alan adı altında ödemeler alınıyor. Bu ödemelerin açılımlarına ve detaylarına ne yazık ki kiracılar hâkim değil. Maalesef AVM’ler bu konuda şeffaf davranmıyor. Ortak alan giderleri de işletmelere ekstra külfet getiriyor. AVM işletmecileri bu bedellerin alınmasında ziyade, detaylarını görememekten şikâyetçi. Pandemi öncesi 2 civarında seyreden ortak giderler şimdilerde 10 çıkmış durumda. Ticaret bakanlığı bu konuda ivedi çalışma yapmalı ve metrekare başına bir tutar belirlemelidir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.