OTİZM HASTALIK DEĞİL FARKINDALIKTIR.

SAĞLIK 02.04.2022 - 13:53, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4052+ kez okundu.
 

OTİZM HASTALIK DEĞİL FARKINDALIKTIR.

Dünya Sağlık Örgütü‘nün 1 Haziran 2021 tarihli verisine göre, dünyada her 160 çocuktan 1 tanesinde otizm spektrum bozukluğu olduğu bilinmektedir
Otizm spektrum bozukluğu, çocukluk çağı nörogelişimsel bozukluklar içinde yer alan doğuştan gelen ya da yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır ve günden güne rastlanma sıklığı artmaktadır. Birleşmiş Milletler (BM) bu hızlı artışı tüm ülkelerin gündemine taşımak için 2008 yılında 2 Nisan’ı otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü‘nün 1 Haziran 2021 tarihli verisine göre, dünyada her 160 çocuktan 1 tanesinde otizm spektrum bozukluğu olduğu bilinmektedir. Otizm, şu anda sahip olduğumuz bilgi ve yöntemlerle tamamen tedavi edilememekle birlikte, erken dönemde başlayan ve etkinliği kanıtlanmış uygun bir eğitim planına ek olarak, bazı durumlarda ilaç tedavisi ile bazı belirtileri ortadan kalkabilir, uyum yetenekleri ve becerileri geliştirilip kendi kapasitesi içinde mümkün olan en üst düzeye gelebilir. Bu nedenle otizm ve diğer gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesi ve erken müdahale edilmesi önemlidir. Erken dönemde tanı ve müdahale için ise mutlaka doğumdan itibaren çocuklarımızın 3 yaşa kadar her yıl, 3 yaştan sonra ise 2 yılda bir gelişimsel taramadan geçmesi önem göstermektedir. Aileler olarak çocuklarımızı dikkatlice gözleyip zayıf göz teması, daha az ses çıkarma ve daha az gülümseme, ismine duyarsız olma, jest ve mimiklerin olmaması, ebeveynin sesine ve etkileşime girme çabalarına kayıtsız kalma, kendi kendine taklit yapmama, hayali oyun kuramama gibi otizmin erken dönem belirtilerini gördüğümüzde Aile Hekimlerimize, Sağlıklı Hayat Merkezlerimizdeki Çocuk Gelişimcilerimize ya da en yakın çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmasını öneriyoruz.    
Dünya Sağlık Örgütü‘nün 1 Haziran 2021 tarihli verisine göre, dünyada her 160 çocuktan 1 tanesinde otizm spektrum bozukluğu olduğu bilinmektedir

Otizm spektrum bozukluğu, çocukluk çağı nörogelişimsel bozukluklar içinde yer alan doğuştan gelen ya da yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır ve günden güne rastlanma sıklığı artmaktadır.

Birleşmiş Milletler (BM) bu hızlı artışı tüm ülkelerin gündemine taşımak için 2008 yılında 2 Nisan’ı otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü‘nün 1 Haziran 2021 tarihli verisine göre, dünyada her 160 çocuktan 1 tanesinde otizm spektrum bozukluğu olduğu bilinmektedir. Otizm, şu anda sahip olduğumuz bilgi ve yöntemlerle tamamen tedavi edilememekle birlikte, erken dönemde başlayan ve etkinliği kanıtlanmış uygun bir eğitim planına ek olarak, bazı durumlarda ilaç tedavisi ile bazı belirtileri ortadan kalkabilir, uyum yetenekleri ve becerileri geliştirilip kendi kapasitesi içinde mümkün olan en üst düzeye gelebilir. Bu nedenle otizm ve diğer gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesi ve erken müdahale edilmesi önemlidir.

Erken dönemde tanı ve müdahale için ise mutlaka doğumdan itibaren çocuklarımızın 3 yaşa kadar her yıl, 3 yaştan sonra ise 2 yılda bir gelişimsel taramadan geçmesi önem göstermektedir. Aileler olarak çocuklarımızı dikkatlice gözleyip zayıf göz teması, daha az ses çıkarma ve daha az gülümseme, ismine duyarsız olma, jest ve mimiklerin olmaması, ebeveynin sesine ve etkileşime girme çabalarına kayıtsız kalma, kendi kendine taklit yapmama, hayali oyun kuramama gibi otizmin erken dönem belirtilerini gördüğümüzde Aile Hekimlerimize, Sağlıklı Hayat Merkezlerimizdeki Çocuk Gelişimcilerimize ya da en yakın çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmasını öneriyoruz.


 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.