TGC: RTÜK YİNE YURTTAŞLARIN HABER ALMA HAKKINI ENGELLEDİ

YAŞAM 08.04.2022 - 00:02, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3046+ kez okundu.
 

TGC: RTÜK YİNE YURTTAŞLARIN HABER ALMA HAKKINI ENGELLEDİ

TGC Yönetim Kurulu Halk TV, KRT ve Tele1’e para cezası vermesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:
TGC Yönetim Kurulu RTÜK’ün Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şikayeti üzerine Erzurum'da bulunan bir Kuran Kursu’nda çocuk istismarını haberleştiren Halk TV, KRT ve Tele1’e para cezası vermesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı: “Basın özgürlüğü,  Anayasamız gereğince  resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsamaktadır. Ancak ülkemizde her gün basın özgürlüğünü ihlal eden uygulamalara bir yenisi daha eklenmektedir. Son olarak RTÜK Üyesi Okan Konuralp, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Halk TV, Tele1 ve KRT'yi Erzurum'da bulunan Kuran Kursu'ndaki çocuk istismarını haberleştirdikleri için şikayet ettiğini belirterek, RTÜK'ün kanallara para cezası verdiğini duyurdu. Bu cezalarla  yine gazetecilik mesleğine doğrudan müdahale edilmiştir. Cezalar Anayasaya aykırıdır, ölçüsüz ve orantısızdır. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) ceza kararlarıyla özellikle eleştirel yayıncılık yapan kuruluşlar, ekonomik olarak zayıflatılmakta, yurttaşların haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı yine engellenmektedir. Özerk olması gereken RTÜK,  iktidar adına sansür uygulamaktadır. Medya kuruluşlarının haber yaparken, haksız ve hukuksuz nedenlerle cezalandırılma korkusu ve tehdidi altında olması basın özgürlüğünün önündeki en büyük engeldir. RTÜK’ün bu tutumu  kamusal meseleleri tartışmaktan caydırıcı bir rol oynayacak ve oto sansüre neden olacaktır. RTÜK’e bir kez daha özerk olduğunu hatırlatıyor, kararlarında tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya çağırıyoruz.”  
TGC Yönetim Kurulu Halk TV, KRT ve Tele1’e para cezası vermesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

TGC Yönetim Kurulu RTÜK’ün Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şikayeti üzerine Erzurum'da bulunan bir Kuran Kursu’nda çocuk istismarını haberleştiren Halk TV, KRT ve Tele1’e para cezası vermesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Basın özgürlüğü,  Anayasamız gereğince  resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsamaktadır. Ancak ülkemizde her gün basın özgürlüğünü ihlal eden uygulamalara bir yenisi daha eklenmektedir.

Son olarak RTÜK Üyesi Okan Konuralp, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Halk TV, Tele1 ve KRT'yi Erzurum'da bulunan Kuran Kursu'ndaki çocuk istismarını haberleştirdikleri için şikayet ettiğini belirterek, RTÜK'ün kanallara para cezası verdiğini duyurdu.

Bu cezalarla  yine gazetecilik mesleğine doğrudan müdahale edilmiştir. Cezalar Anayasaya aykırıdır, ölçüsüz ve orantısızdır.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) ceza kararlarıyla özellikle eleştirel yayıncılık yapan kuruluşlar, ekonomik olarak zayıflatılmakta, yurttaşların haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı yine engellenmektedir.

Özerk olması gereken RTÜK,  iktidar adına sansür uygulamaktadır. Medya kuruluşlarının haber yaparken, haksız ve hukuksuz nedenlerle cezalandırılma korkusu ve tehdidi altında olması basın özgürlüğünün önündeki en büyük engeldir. RTÜK’ün bu tutumu  kamusal meseleleri tartışmaktan caydırıcı bir rol oynayacak ve oto sansüre neden olacaktır.

RTÜK’e bir kez daha özerk olduğunu hatırlatıyor, kararlarında tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya çağırıyoruz.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.