TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK

YAŞAM 08.03.2018 - 13:32, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3885+ kez okundu.
 

TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK

Araştırma kuruluşlarının yaptığı İlginç sonuçların bulunduğu araştırmada en önemli bulgulardan biri çalışma hayatında kadınların yaşadığı sorunla verilen yanıtlar geliyor
. Araştırma Türkiye genelinde 26 ilde gerçekleştirildi. %95 güven aralığında gerçekleştirilen araştırmanın hata payı %3. Araştırmaya 18 yaş üstü kadın ve erkekler katıldı. Kadınların yaşadığı sorunları sadece kadınların gözünden görmek yerine ülke temsili oluşturulabilmesi için erkekler de araştırmaya dahil edildi. Araştırma  Panelist denekler akıllı telefonlarına gelen ankete bir gün içerisinde yanıt verdi. 7 Mart’ta başlatılan araştırma 8 mart sabahı tamamlandı. İlginç sonuçların bulunduğu araştırmada en önemli bulgulardan biri çalışma hayatında kadınların yaşadığı sorunlar sorusuna verilen yanıtlar geliyor. Çalışma hayatında kadınların karşılaştığı sorunlar nedir? Sorusuna araştırmaya katılanların %36’sı taciz ve sarkıntılık olarak cevap vermektedir. Bu oran toplumsal yaşamda görece daha ortak yaşama entegre alanlardan çalışma hayatında bile kadınların önemli oranda taciz/sarkıntılığa maruz kaldığına dair işarettir. Verilen diğer yanıtlara bakıldığında %14 ile cinsiyetçilik ve %9 ile saygı görmemeleri gelmektedir. Yine mobing, giyim kuşum sorunu ve erkek egemenliği diğer sorunlar arasında görülmektedir. Son dönem giderek artan kadına şiddet oranı ile birlikte bu tür suçlar karşısında cezaların yetersizliği tartışmaları gündemde yer almaktadır. Bu konuya dair toplumun fikrini alabilmek amacıyla “Türkiye'de kadına yönelik şiddeti engelleyici cezaları yeterli buluyor musunuz?” diye sorulmuştur. Araştırmaya katılanların toplamda %72,8’i cezaların yetersiz olduğunu, %25’i yeterli olduğunu ve %2,1’i de kararsız olduğunu belirtmiştir. Araştırma sonuçları toplumun büyük oranda kadına şiddet cezalarında artış beklentisi içerisinde olduğu görülmektedir. Çalışma hayatında kadınlara biçilen rolü anlamak amacıyla Sizce kadınlar için ideal meslekler hangileridir diye sorulduğunda araştırmaya katılanların sadece %16’sı kadınlar her mesleği yapabilir yanıtını verirken %34’ü öğretmenlik mesleğinin ideal olduğunu düşünmektedir. Yine %15’i sağlık sektöründen bir mesleği önerirken %8’i ev hanımlığının kadınlar için ideal meslek olduğuna inanmaktadır.      
Araştırma kuruluşlarının yaptığı İlginç sonuçların bulunduğu araştırmada en önemli bulgulardan biri çalışma hayatında kadınların yaşadığı sorunla verilen yanıtlar geliyor

. Araştırma Türkiye genelinde 26 ilde gerçekleştirildi. %95 güven aralığında gerçekleştirilen araştırmanın hata payı %3. Araştırmaya 18 yaş üstü kadın ve erkekler katıldı. Kadınların yaşadığı sorunları sadece kadınların gözünden görmek yerine ülke temsili oluşturulabilmesi için erkekler de araştırmaya dahil edildi. Araştırma  Panelist denekler akıllı telefonlarına gelen ankete bir gün içerisinde yanıt verdi. 7 Mart’ta başlatılan araştırma 8 mart sabahı tamamlandı.

İlginç sonuçların bulunduğu araştırmada en önemli bulgulardan biri çalışma hayatında kadınların yaşadığı sorunlar sorusuna verilen yanıtlar geliyor. Çalışma hayatında kadınların karşılaştığı sorunlar nedir? Sorusuna araştırmaya katılanların %36’sı taciz ve sarkıntılık olarak cevap vermektedir. Bu oran toplumsal yaşamda görece daha ortak yaşama entegre alanlardan çalışma hayatında bile kadınların önemli oranda taciz/sarkıntılığa maruz kaldığına dair işarettir. Verilen diğer yanıtlara bakıldığında %14 ile cinsiyetçilik ve %9 ile saygı görmemeleri gelmektedir. Yine mobing, giyim kuşum sorunu ve erkek egemenliği diğer sorunlar arasında görülmektedir.

Son dönem giderek artan kadına şiddet oranı ile birlikte bu tür suçlar karşısında cezaların yetersizliği tartışmaları gündemde yer almaktadır. Bu konuya dair toplumun fikrini alabilmek amacıyla “Türkiye'de kadına yönelik şiddeti engelleyici cezaları yeterli buluyor musunuz?” diye sorulmuştur. Araştırmaya katılanların toplamda %72,8’i cezaların yetersiz olduğunu, %25’i yeterli olduğunu ve %2,1’i de kararsız olduğunu belirtmiştir. Araştırma sonuçları toplumun büyük oranda kadına şiddet cezalarında artış beklentisi içerisinde olduğu görülmektedir.

Çalışma hayatında kadınlara biçilen rolü anlamak amacıyla Sizce kadınlar için ideal meslekler hangileridir diye sorulduğunda araştırmaya katılanların sadece %16’sı kadınlar her mesleği yapabilir yanıtını verirken %34’ü öğretmenlik mesleğinin ideal olduğunu düşünmektedir. Yine %15’i sağlık sektöründen bir mesleği önerirken %8’i ev hanımlığının kadınlar için ideal meslek olduğuna inanmaktadır.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.