Mustafa ARSLAN
Köşe Yazarı
Mustafa ARSLAN
 

DİLEĞİMİZ ODUR Kİ GELEN GİDENİ ARATMAZ

Burdur da iki yıl üzerinde görev yapan Hasan Şıldak, içişleri bakanlığının son çıkartılan valiler kararnamesi ile Balıkesir valisi oldu. Acısıyla tatlısıyla geçen iki yılın sonunda kendisine yeni görev yerinde başarılar diliyorum. Biz göreve yeni başlayan, Burdur il valilerine söylediğimiz gelenekselleşmiş olan bir söz ile karşılıyoruz. “Doğru yerden, doğru kişiden doğru bilgi” ve kamuoyu adına bilgi istiyoruz şeklinde talebimiz olmaktadır. Ülkemiz de nerede ise aynı gerekçe ile gazetecilerin “Bilgi alma” gibi kanalları tıkanmak ve tek merkezden bilgi akışı sağlanmaya hatta bize verilen bilgiler tek merkezden servis edilmek istenmektedir.habercilik ve ajans gazeteciliği zaman açısından teknolojik kolaylıklarında bize sağladığı kolaylıklar nedeniyle adeta zamanla yarışa dönüşmüştür. Bu durumda bazen olayın olduğu yerde bazen ise bilgiyi verecek kaynağa zamanında ulaşarak bilgiyi derlemek gerekmektedir.  Bahse konu kanunun giriş bölümünde anlatıldığı gibi kurumlarda bu görev için yetkili kılınmış kişiler haricinde basına yetkisinin dışındaki Devlet memurlarının, yetkisini aşarak bilgi ve demeç vermesine ilişkin düzenleme 657 sayılı Kanunun 15'inci maddesinde. Bu madde ayrıca  memurların kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi ve demeç veremeyecekleri yasa ile belirtilmiştir, düzenlenmiştir. Basına bilgi verilmemesi ile ilgili Maddenin gerekçesinde, "kamu görevlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak" basına açıklama yapılamayacağı ve idarenin halkla ve kamuoyuyla münasebetlerinde tutarlı bir münasebet sağlamak amacıyla maddenin düzenlendiği belirtilmiştir. Bu çerçevede, memurun görevin oluş süreciyle ilgili basına bilgi ve demeç veremeyeceği çok açık olarak ortaya çıkmaktadır. Yani Kanun koyucu bir görevi yürüten memurun yaptığı göreve ilişkin bilgi vermesinin yasak olduğunu belirtmektedir. Bir öğretmenin okul içindeki idari işleyişe (örneğin okul müdürünün işleri nasıl yürüttüğüne ilişkin bilgi vermesi) ilişkin basına bilgi vermesi suç ancak mesleğin daha ileriye gitmesine ilişkin öneriler sunması, maaş artışlarını eleştirmesi suç değildir.Elbette ki bir gazeteci için devlet memurlarının maaşlarının günün koşullarına göre aldığı maaşının iyi ve kabul edilebilir olmaması da haberdir. Bir savcının bir cinayeti olay yerinde olayın ortaya çıkan bilgileri doğrultusunda basına aktarması suç sayılmamalıdır. Bir başka deyimle zamanla yarışan bir gazeteci kolluk kuvvetlerinden anında bu konularda bilgi alması sağlanmalıdır. Bir gazetecinin araştırmaya dayalı bilgileri alabilmesi sağlanmalıdır. Bütün bunları kamuoyu adına istemek bir gazetecinin yasalar çerçevesinde hakkı olduğuna inanıyorum.      
Ekleme Tarihi: 16 Haziran 2020 - Salı

DİLEĞİMİZ ODUR Kİ GELEN GİDENİ ARATMAZ

Burdur da iki yıl üzerinde görev yapan Hasan Şıldak, içişleri bakanlığının son çıkartılan valiler kararnamesi ile Balıkesir valisi oldu. Acısıyla tatlısıyla geçen iki yılın sonunda kendisine yeni görev yerinde başarılar diliyorum. Biz göreve yeni başlayan, Burdur il valilerine söylediğimiz gelenekselleşmiş olan bir söz ile karşılıyoruz. “Doğru yerden, doğru kişiden doğru bilgi” ve kamuoyu adına bilgi istiyoruz şeklinde talebimiz olmaktadır.

Ülkemiz de nerede ise aynı gerekçe ile gazetecilerin “Bilgi alma” gibi kanalları tıkanmak ve tek merkezden bilgi akışı sağlanmaya hatta bize verilen bilgiler tek merkezden servis edilmek istenmektedir.habercilik ve ajans gazeteciliği zaman açısından teknolojik kolaylıklarında bize sağladığı kolaylıklar nedeniyle adeta zamanla yarışa dönüşmüştür. Bu durumda bazen olayın olduğu yerde bazen ise bilgiyi verecek kaynağa zamanında ulaşarak bilgiyi derlemek gerekmektedir.

 Bahse konu kanunun giriş bölümünde anlatıldığı gibi kurumlarda bu görev için yetkili kılınmış kişiler haricinde basına yetkisinin dışındaki Devlet memurlarının, yetkisini aşarak bilgi ve demeç vermesine ilişkin düzenleme 657 sayılı Kanunun 15'inci maddesinde. Bu madde ayrıca  memurların kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi ve demeç veremeyecekleri yasa ile belirtilmiştir, düzenlenmiştir.

Basına bilgi verilmemesi ile ilgili Maddenin gerekçesinde, "kamu görevlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak" basına açıklama yapılamayacağı ve idarenin halkla ve kamuoyuyla münasebetlerinde tutarlı bir münasebet sağlamak amacıyla maddenin düzenlendiği belirtilmiştir. Bu çerçevede, memurun görevin oluş süreciyle ilgili basına bilgi ve demeç veremeyeceği çok açık olarak ortaya çıkmaktadır. Yani Kanun koyucu bir görevi yürüten memurun yaptığı göreve ilişkin bilgi vermesinin yasak olduğunu belirtmektedir.

Bir öğretmenin okul içindeki idari işleyişe (örneğin okul müdürünün işleri nasıl yürüttüğüne ilişkin bilgi vermesi) ilişkin basına bilgi vermesi suç ancak mesleğin daha ileriye gitmesine ilişkin öneriler sunması, maaş artışlarını eleştirmesi suç değildir.Elbette ki bir gazeteci için devlet memurlarının maaşlarının günün koşullarına göre aldığı maaşının iyi ve kabul edilebilir olmaması da haberdir. Bir savcının bir cinayeti olay yerinde olayın ortaya çıkan bilgileri doğrultusunda basına aktarması suç sayılmamalıdır. Bir başka deyimle zamanla yarışan bir gazeteci kolluk kuvvetlerinden anında bu konularda bilgi alması sağlanmalıdır. Bir gazetecinin araştırmaya dayalı bilgileri alabilmesi sağlanmalıdır. Bütün bunları kamuoyu adına istemek bir gazetecinin yasalar çerçevesinde hakkı olduğuna inanıyorum.

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.