Mustafa ARSLAN
Köşe Yazarı
Mustafa ARSLAN
 

HÜKÜMETİN HASAN MİSALİ GAZETECİLİK

  Son yıllarda siyasetin gündemine de giren elektronik gazetecilik olan “İnternet Gazeteciliği” gazetecilik hevesi olan birçok kişinin iştahını kabarttı. Ne yazık ki birçoğunda haber kalıbına  ve 5N 1K kurallarına da uymadığı görülmektedir. Bize gazeteciliği öğreten mesleğin duayen gazetecilerinin seminerlerde aktardığı bilgiler ışığında haberde kullanılacak etik kurallar ile yoruma dayalı gazeteciliğin gazetecilik mesleğinde benimsenmemesi yatmaktadır. Hele ki basın mesleğini yapan gazetecilerin günümüzde belge, bilgi ve doğruluk derecesinin olmaması halinde hukuk önünde ceza almaları kaçınılmazdır. O halde gazeteci haber öncesi haber ile ilgili elinde ne gibi belgeler var ve bu belgelerin doğruluk derecesini önüne koyarak haberi kaleme alması gerekmektedir. Yaygın basında gazetenin birkaç elden geçtikten sonra ancak baskıya gönderildiği hatta buna rağmen belge ve bilgilere dayanmayan etik kuralların hiçe sayıldığı bir haber baskıya girdiği zaman gazete yönetimi tarafından muhatabından özür dilendiği gibi söz konusu haberin yayınlanmasına neden olan muhabir işten el çektirilir Anadolu da basın savcılıklarına bilgi verilmeden ve il defterdarlıklarına bağlı vergi dairelerine vergi kaydı yaptırmadan kendi mantıklarına göre gazetecilik yaptığını söyleyen elektronik yazı ile “Haber Portalı” sahibi olan kişilerin sayısı hiç de azımsanmayacak sayılara ulaştığı biliniyor ancak bu güne kadar devletin bu şahıslardan almadığı vergi ve kanunlar karşısındaki yerinin ne olduğu halen muammadır. Ülkemiz de herkes istediğini istediği gibi yapacaksa kuralların ve yasaların varlık sebebi nedir. Anlamakta güçlük çekiyoruz Geçtiğimiz günlerde “Gür Haber” sayfasında Burdur da gazetecilik yaptığını sanan bir kişinin 2000- ile 2019 fatura ödemelerini gayri kanuni olarak ele geçirerek sayfasında güya haberini yapması gazetecilik adına tam bir tiyatro niteliğindedir. Ele geçirilen belgelerde adı geçenler hepsi gazete sahibi veya elektronik habercilik yapmamaktadır. Birçoğu belediyeye matbuat baskısı olarak hizmet vermiş kişiler olduğu gibi birkaçı ise düzenlediği sosyal etkinliklerden dolayı hizmet bedeli olarak kestiği faturaların karşılığıdır. Yani gazete sahipliği burada küçük maliyetler karşılığı fatura karşılığı kesilen ücretlerdir. Şahsın ifadesine göre belediye başkanı Anadolu gazeteciliğine destek verdiğini söylemiş  şahıs bunu daha geniş manada öğrenmek istiyorsa İstiklal savaşı veya kurtuluş savaşı sırasında Anadolu gazeteciliğinin ne gibi yararının olduğuna bir göz gezdirmesini tavsiye ediyorum.     
Ekleme Tarihi: 17 Eylül 2021 - Cuma

HÜKÜMETİN HASAN MİSALİ GAZETECİLİK

  Son yıllarda siyasetin gündemine de giren elektronik gazetecilik olan “İnternet Gazeteciliği” gazetecilik hevesi olan birçok kişinin iştahını kabarttı. Ne yazık ki birçoğunda haber kalıbına  ve 5N 1K kurallarına da uymadığı görülmektedir. Bize gazeteciliği öğreten mesleğin duayen gazetecilerinin seminerlerde aktardığı bilgiler ışığında haberde kullanılacak etik kurallar ile yoruma dayalı gazeteciliğin gazetecilik mesleğinde benimsenmemesi yatmaktadır.

Hele ki basın mesleğini yapan gazetecilerin günümüzde belge, bilgi ve doğruluk derecesinin olmaması halinde hukuk önünde ceza almaları kaçınılmazdır. O halde gazeteci haber öncesi haber ile ilgili elinde ne gibi belgeler var ve bu belgelerin doğruluk derecesini önüne koyarak haberi kaleme alması gerekmektedir. Yaygın basında gazetenin birkaç elden geçtikten sonra ancak baskıya gönderildiği hatta buna rağmen belge ve bilgilere dayanmayan etik kuralların hiçe sayıldığı bir haber baskıya girdiği zaman gazete yönetimi tarafından muhatabından özür dilendiği gibi söz konusu haberin yayınlanmasına neden olan muhabir işten el çektirilir

Anadolu da basın savcılıklarına bilgi verilmeden ve il defterdarlıklarına bağlı vergi dairelerine vergi kaydı yaptırmadan kendi mantıklarına göre gazetecilik yaptığını söyleyen elektronik yazı ile “Haber Portalı” sahibi olan kişilerin sayısı hiç de azımsanmayacak sayılara ulaştığı biliniyor ancak bu güne kadar devletin bu şahıslardan almadığı vergi ve kanunlar karşısındaki yerinin ne olduğu halen muammadır. Ülkemiz de herkes istediğini istediği gibi yapacaksa kuralların ve yasaların varlık sebebi nedir. Anlamakta güçlük çekiyoruz

Geçtiğimiz günlerde “Gür Haber” sayfasında Burdur da gazetecilik yaptığını sanan bir kişinin 2000- ile 2019 fatura ödemelerini gayri kanuni olarak ele geçirerek sayfasında güya haberini yapması gazetecilik adına tam bir tiyatro niteliğindedir. Ele geçirilen belgelerde adı geçenler hepsi gazete sahibi veya elektronik habercilik yapmamaktadır. Birçoğu belediyeye matbuat baskısı olarak hizmet vermiş kişiler olduğu gibi birkaçı ise düzenlediği sosyal etkinliklerden dolayı hizmet bedeli olarak kestiği faturaların karşılığıdır. Yani gazete sahipliği burada küçük maliyetler karşılığı fatura karşılığı kesilen ücretlerdir. Şahsın ifadesine göre belediye başkanı Anadolu gazeteciliğine destek verdiğini söylemiş  şahıs bunu daha geniş manada öğrenmek istiyorsa İstiklal savaşı veya kurtuluş savaşı sırasında Anadolu gazeteciliğinin ne gibi yararının olduğuna bir göz gezdirmesini tavsiye ediyorum.   

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.