Burdur’da Kültür Enstrümanları nesillere aktarılıyor

DÜNYA 10.01.2024 - 23:16, Güncelleme: 10.01.2024 - 23:16 4900+ kez okundu.
 

Burdur’da Kültür Enstrümanları nesillere aktarılıyor

Burdur’da Müzik Öğretmeni Mehmet Berkan Sayın ve TRT Sanatçısı Sümer Ezgü’nün ortak fikirleri ile yörenin kültür enstrümanları eğitimle gelecek nesle kazandırılıyor.
   Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitimi Merkezi’nin (HEM) desteğiyle okullarda Teke Yöresi'ne ait müzik enstrümanlarının eğitimi Müzik Öğretmeni Mehmet Berkan Sayın tarafından veriliyor. Kültür enstrümanlarının gelecek nesillere aktarılması projesinin bir tesadüf sonucu ortaya çıktığını anlatan Müzik Öğretmeni Mehmet Berkan Sayın, “3 sene önce bir aile dostumuzun yanına ziyarete gittiğimde Sümer Ezgü beyde oradaydı, onunla tanıştık. Sohbet ederken kendi aramızda şu soru ortaya çıktı ‘neden okullarda Türk Müziği enstrümanlarının eğitimi verilmiyor?’. Çünkü yıllarca okullarda batı müziği flüt, mandolin gibi batı müziği enstrümanlarının eğitimi verildi ama bu eğitimler de başarılı olmadı. Bir müzik aletini o topluma kazandırabilmeniz için kendi doğasından, kendi genetiğinden gelen bir müzik dinletmeniz lazım. Çocuk günlük hayatında batı müziği dinlemiyorsa mandolin veya flütle müzik yapması çok zor. O yüzden bir başarıya da ulaşmadı. O sohbette dedik ki neden çocuklar kendi özünde olan günlük hayatta maruz kaldıkları Türk ezgilerini çalabilecekleri enstrümanlar çalmasınlar? Mesela kabak kemane, sipsi ve cura gibi” dedi. Konuyu Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürü Hamit Kayacı’ya açtıklarını ve aradıkları desteği HEM’ den bulduklarını söyleyen Mehmet Berkan Sayın, “Hamit hocamız da projeyi beğendi destek olacaklarını söyledi. Biz okullara gidip bu projenin tanıtımını yaptık. HEM yaygın eğitim kurumu olduğu için örgün eğitimden kalan vakitte bu kursları açabilecektik. Bizim açacağımız cura, sipsi, kabak kemane, kaval gibi kursların modülü yoktu. Sümer bey Milli Eğitim Bakanlığı'ndan randevu alıp Milli Eğitim Bakanımızla görüşerek bu enstrümanların modüllerini yazdırdı ve HEM’e eklettirdi. Bizde o modüller üzerinden okullara kursları tanıttık” şeklinde konuştu. Enstrümanların temininde Sümer Ezgü’nün destek verdiğini anlatan Mehmet Berkan Sayın, “Bu defa başka bir sorunla karşılaştık aileler, ‘biz çocuğumuzu bu kursa göndereceğiz ama çocuğumuz devam edecek mi bilmiyoruz. Enstrümanlarda pahalı’ dediler. Sümer bey de Burdur’un iş insanlarıyla ve Ticaret Odası'yla görüşüp sponsorlar bulup 20 cura, 20 kabak kemane, 20 tane de dilli kaval yaptırdı. Bunlarda HEM’e devir teslimi yapıldı. Biz kursu açtığımızda enstrümanları HEM tahsis ediyor” dedi. Açtıkları kursta eğitim alan öğrencilerin yöresel enstrümanlarla konserlerde de yer almaya başladıklarını anlatan Sayın, “İlk kursu Burdur Toki Yahya Kemal Beyatlı İlk Öğretim Okulunda üç telli cura ile açtık, sonra Burdur Güzel Sanatlar Lisesi'nde sipsi kursu açtık, Burdur Şehit Akif Altay’da da kabak kemane kursu açmıştık. Bu kurslarda 20'ye yakın öğrenci geleneksel enstrümanları çalabilir duruma geldi. Hatta o kadar iyi enstrüman çalmaya başladılar ki artık konserlerde de yer alıyorlar. Amacımız bunu Türkiye’deki her okula yaymak. Nasıl Burdur’un sipsisi, kabak kemanesi varsa Rize’deki bir öğrencide tulum, kemençe öğrenebilmeli” dedi.
Burdur’da Müzik Öğretmeni Mehmet Berkan Sayın ve TRT Sanatçısı Sümer Ezgü’nün ortak fikirleri ile yörenin kültür enstrümanları eğitimle gelecek nesle kazandırılıyor.

 

 Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitimi Merkezi’nin (HEM) desteğiyle okullarda Teke Yöresi'ne ait müzik enstrümanlarının eğitimi Müzik Öğretmeni Mehmet Berkan Sayın tarafından veriliyor.

Kültür enstrümanlarının gelecek nesillere aktarılması projesinin bir tesadüf sonucu ortaya çıktığını anlatan Müzik Öğretmeni Mehmet Berkan Sayın, “3 sene önce bir aile dostumuzun yanına ziyarete gittiğimde Sümer Ezgü beyde oradaydı, onunla tanıştık. Sohbet ederken kendi aramızda şu soru ortaya çıktı ‘neden okullarda Türk Müziği enstrümanlarının eğitimi verilmiyor?’. Çünkü yıllarca okullarda batı müziği flüt, mandolin gibi batı müziği enstrümanlarının eğitimi verildi ama bu eğitimler de başarılı olmadı. Bir müzik aletini o topluma kazandırabilmeniz için kendi doğasından, kendi genetiğinden gelen bir müzik dinletmeniz lazım. Çocuk günlük hayatında batı müziği dinlemiyorsa mandolin veya flütle müzik yapması çok zor. O yüzden bir başarıya da ulaşmadı. O sohbette dedik ki neden çocuklar kendi özünde olan günlük hayatta maruz kaldıkları Türk ezgilerini çalabilecekleri enstrümanlar çalmasınlar? Mesela kabak kemane, sipsi ve cura gibi” dedi.

Konuyu Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürü Hamit Kayacı’ya açtıklarını ve aradıkları desteği HEM’ den bulduklarını söyleyen Mehmet Berkan Sayın, “Hamit hocamız da projeyi beğendi destek olacaklarını söyledi. Biz okullara gidip bu projenin tanıtımını yaptık. HEM yaygın eğitim kurumu olduğu için örgün eğitimden kalan vakitte bu kursları açabilecektik. Bizim açacağımız cura, sipsi, kabak kemane, kaval gibi kursların modülü yoktu. Sümer bey Milli Eğitim Bakanlığı'ndan randevu alıp Milli Eğitim Bakanımızla görüşerek bu enstrümanların modüllerini yazdırdı ve HEM’e eklettirdi. Bizde o modüller üzerinden okullara kursları tanıttık” şeklinde konuştu.

Enstrümanların temininde Sümer Ezgü’nün destek verdiğini anlatan Mehmet Berkan Sayın, “Bu defa başka bir sorunla karşılaştık aileler, ‘biz çocuğumuzu bu kursa göndereceğiz ama çocuğumuz devam edecek mi bilmiyoruz. Enstrümanlarda pahalı’ dediler. Sümer bey de Burdur’un iş insanlarıyla ve Ticaret Odası'yla görüşüp sponsorlar bulup 20 cura, 20 kabak kemane, 20 tane de dilli kaval yaptırdı. Bunlarda HEM’e devir teslimi yapıldı. Biz kursu açtığımızda enstrümanları HEM tahsis ediyor” dedi.

Açtıkları kursta eğitim alan öğrencilerin yöresel enstrümanlarla konserlerde de yer almaya başladıklarını anlatan Sayın, “İlk kursu Burdur Toki Yahya Kemal Beyatlı İlk Öğretim Okulunda üç telli cura ile açtık, sonra Burdur Güzel Sanatlar Lisesi'nde sipsi kursu açtık, Burdur Şehit Akif Altay’da da kabak kemane kursu açmıştık. Bu kurslarda 20'ye yakın öğrenci geleneksel enstrümanları çalabilir duruma geldi. Hatta o kadar iyi enstrüman çalmaya başladılar ki artık konserlerde de yer alıyorlar. Amacımız bunu Türkiye’deki her okula yaymak. Nasıl Burdur’un sipsisi, kabak kemanesi varsa Rize’deki bir öğrencide tulum, kemençe öğrenebilmeli” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.