BÜYÜKBAŞ SIĞIR SAYISINDA ÖNEMLİ KAYIP VAR

EKONOMİ 11.08.2017 - 14:57, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3514+ kez okundu.
 

BÜYÜKBAŞ SIĞIR SAYISINDA ÖNEMLİ KAYIP VAR

Burdur Köy kooperatifleri Birliği Başkanı ve Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız, Türkiye genelinde süt üretimi konusundaki daralmanın nedeni büyükbaş hayvanların kesime gitmesidir.
Köy Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı, süt üretimindeki daralmanın ikinci nedeni olarak mevsimsel geçişlerden kaynaklandığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde süt üretiminde süt üretimi mevsim geçişi nedeni ile yaşanmadı. Ancak süt fiyatlarındaki istikrarsızlık ne yazık ki üreticiyi zor durumda bıraktı onun içinde ülkemizdeki hayvan varlığının büyükbaş hayvancılık başta olmak üzere mutlaka sayısal olarak artırılması gerekir bunun içinde ıslah edilmiş ırklardan alınacak damızlık düveler başta olmak üzere proje oluşturulmalıdır         ET FİYATLARININ ARTMASI HAYVAN VARLIĞINI ETKİLEDİ. Türkiye genelinde et fiyatlarının yükselmesi her zaman olduğu gibi büyükbaş hayvancılık başta olmak üzere ne yazık ki belli bir yaşın üstündeki büyükbaş hayvanların kasaplık olarak üretici tarafından elden çıkartılmasına ve ülke genelindeki hayvan sayısının gerilemesine neden oldu. Ülkemizdeki hayvancılığımızın yeterli düzeyde geçiş dönemi yaşaması için bir yandan küçükbaş hayvan sayısında önemli artışa giderken bir yandan da ıslah çalışması yapılmış hayvan sayımızı elimizde tutmak için çaba göstermeliyiz. Dünya da olduğu gibi ülkemizde de hayvansal gıda maddelerine olan talep her geçen gün artarak devam etmektedir.     HAYVANCILIK İÇİN İÇ PAZAR KADAR DIŞ PAZARIN DA ÖNEMİ VAR Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı ve Burdur Kooperatifleri Birliği (Köy Koop) biz yıllardır dile getiriyoruz. Et ve süt üretiminde istikrarın sağlanması için mutlaka üreticinin uzun süre önünü görebileceği sağlıklı projelerin yapılması ve mutlaka hayvancılıkta maliyetlerin aşağı çekilmesi konusunda tedbirlerin alınması üreticinin ülkeye ve ihracata yetecek kadar üretim yapması sağlanmalıdır. Bir yandan süt üretimini artıracak ırkların yanı sıra öte yandan et üretimini artırması için ıslah edilmiş ırkların temini yoluna gidilmelidir. Üreticinin elindeki hayvanların et veya sütteki kriz dönemlerinde elden çıkartılmaması sağlanmalıdır. 
Burdur Köy kooperatifleri Birliği Başkanı ve Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız, Türkiye genelinde süt üretimi konusundaki daralmanın nedeni büyükbaş hayvanların kesime gitmesidir.

Köy Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı, süt üretimindeki daralmanın ikinci nedeni olarak mevsimsel geçişlerden kaynaklandığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde süt üretiminde süt üretimi mevsim geçişi nedeni ile yaşanmadı. Ancak süt fiyatlarındaki istikrarsızlık ne yazık ki üreticiyi zor durumda bıraktı onun içinde ülkemizdeki hayvan varlığının büyükbaş hayvancılık başta olmak üzere mutlaka sayısal olarak artırılması gerekir bunun içinde ıslah edilmiş ırklardan alınacak damızlık düveler başta olmak üzere proje oluşturulmalıdır

        ET FİYATLARININ ARTMASI HAYVAN VARLIĞINI ETKİLEDİ.

Türkiye genelinde et fiyatlarının yükselmesi her zaman olduğu gibi büyükbaş hayvancılık başta olmak üzere ne yazık ki belli bir yaşın üstündeki büyükbaş hayvanların kasaplık olarak üretici tarafından elden çıkartılmasına ve ülke genelindeki hayvan sayısının gerilemesine neden oldu. Ülkemizdeki hayvancılığımızın yeterli düzeyde geçiş dönemi yaşaması için bir yandan küçükbaş hayvan sayısında önemli artışa giderken bir yandan da ıslah çalışması yapılmış hayvan sayımızı elimizde tutmak için çaba göstermeliyiz. Dünya da olduğu gibi ülkemizde de hayvansal gıda maddelerine olan talep her geçen gün artarak devam etmektedir.

    HAYVANCILIK İÇİN İÇ PAZAR KADAR DIŞ PAZARIN DA ÖNEMİ VAR

Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı ve Burdur Kooperatifleri Birliği (Köy Koop) biz yıllardır dile getiriyoruz. Et ve süt üretiminde istikrarın sağlanması için mutlaka üreticinin uzun süre önünü görebileceği sağlıklı projelerin yapılması ve mutlaka hayvancılıkta maliyetlerin aşağı çekilmesi konusunda tedbirlerin alınması üreticinin ülkeye ve ihracata yetecek kadar üretim yapması sağlanmalıdır. Bir yandan süt üretimini artıracak ırkların yanı sıra öte yandan et üretimini artırması için ıslah edilmiş ırkların temini yoluna gidilmelidir. Üreticinin elindeki hayvanların et veya sütteki kriz dönemlerinde elden çıkartılmaması sağlanmalıdır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.