Unutulan ahşap ürünlerin son ustası da pes etti

DÜNYA 26.12.2023 - 21:26, Güncelleme: 26.12.2023 - 21:26 1234+ kez okundu.
 

Unutulan ahşap ürünlerin son ustası da pes etti

Burdur’da Halk Pazarında unutulmaya yüz tutmuş ahşap ürünleri üretip satan Bucaklı Ahşap Ustası Ziya Öğdem, maliyetin artması nedeniyle artık üretim yapamayacağını söyledi.
Salı pazarında ahşaptan yapılmış ve unutulmuş sibek, tel dolap, yazma dolabı, tahta kaşık, senit, oklava, kirman gibi ürünleri yapan Ziya Öğdem babasından kalan mesleği yaşatmaya çalışıyordu. Ağaçtan üretilen tüm malzemelerin sağlıklı olduğunu bildiren Öğdem, “Tahta ürünleri kendi atölyemde üretiyordum. Tahta işi artık bitti, çırak yetişmiyor ama vatandaşlar hala tahta malzemeleri talep ediyorlar. Tahta kaşık, çatal, senit, beşik, sandık, tel dolap gibi eşyalar satın alınıyor. Ağaçtan yapılan her şey sağlıklıdır. Eşyalarımızı çam ve sedir ağacından yapıyoruz. Hizardan seçip alıyorum. Satışlarımız düşük ve son zamlardan sonra yakıtı bile karşılamıyor satışlarımız” şeklinde konuştu. Ahşapla pişen yemeğin daha lezzetli olduğunu anlatan Öğdem, “Doğal malzemeyle temas eden gıdalar da besin değerini korur ve sofralar hem çok daha lezzetli hem de sağlıklı yiyeceklerle donatılırdı. Zaman içinde metal mutfak eşyalarının şık tasarımları, albenili görünüşleri tahta malzemeleri eskisi kadar kullanılmaz kıldı. Oysa yöresel yemeklerin pek çoğunun özelliği de malzemeleri ve pişirme tekniğinin yanı sıra doğal mutfak araç, gereçleri kullanılarak yapılıyor oluşudur. Toprak kaplarda, tahta kaşıklar kullanılarak odun ateşinde pişen yemeklerin lezzetinin ankastre mutfaklarda bir türlü tutturulamayışının sebebi belki de bu olsa gerek. Ancak şehrin modern mutfakları da artık bu sırrı keşfetmiş durumda. Bunun en belirgin göstergesi de tahta kaşıkların hayatımıza geri dönüşü” dedi.  Özellikle yeni nesil teflon ve seramik tavalarda ahşap kullanılmasının tavsiye edildiğini hatırlatan Öğdem, tahta kaşıkla tava ve tencerelerin ömrünün uzadığını ve çizilmediğini aktardı.
Burdur’da Halk Pazarında unutulmaya yüz tutmuş ahşap ürünleri üretip satan Bucaklı Ahşap Ustası Ziya Öğdem, maliyetin artması nedeniyle artık üretim yapamayacağını söyledi.

Salı pazarında ahşaptan yapılmış ve unutulmuş sibek, tel dolap, yazma dolabı, tahta kaşık, senit, oklava, kirman gibi ürünleri yapan Ziya Öğdem babasından kalan mesleği yaşatmaya çalışıyordu. Ağaçtan üretilen tüm malzemelerin sağlıklı olduğunu bildiren Öğdem, “Tahta ürünleri kendi atölyemde üretiyordum. Tahta işi artık bitti, çırak yetişmiyor ama vatandaşlar hala tahta malzemeleri talep ediyorlar. Tahta kaşık, çatal, senit, beşik, sandık, tel dolap gibi eşyalar satın alınıyor. Ağaçtan yapılan her şey sağlıklıdır. Eşyalarımızı çam ve sedir ağacından yapıyoruz. Hizardan seçip alıyorum. Satışlarımız düşük ve son zamlardan sonra yakıtı bile karşılamıyor satışlarımız” şeklinde konuştu.

Ahşapla pişen yemeğin daha lezzetli olduğunu anlatan Öğdem, “Doğal malzemeyle temas eden gıdalar da besin değerini korur ve sofralar hem çok daha lezzetli hem de sağlıklı yiyeceklerle donatılırdı. Zaman içinde metal mutfak eşyalarının şık tasarımları, albenili görünüşleri tahta malzemeleri eskisi kadar kullanılmaz kıldı. Oysa yöresel yemeklerin pek çoğunun özelliği de malzemeleri ve pişirme tekniğinin yanı sıra doğal mutfak araç, gereçleri kullanılarak yapılıyor oluşudur. Toprak kaplarda, tahta kaşıklar kullanılarak odun ateşinde pişen yemeklerin lezzetinin ankastre mutfaklarda bir türlü tutturulamayışının sebebi belki de bu olsa gerek. Ancak şehrin modern mutfakları da artık bu sırrı keşfetmiş durumda. Bunun en belirgin göstergesi de tahta kaşıkların hayatımıza geri dönüşü” dedi.

 Özellikle yeni nesil teflon ve seramik tavalarda ahşap kullanılmasının tavsiye edildiğini hatırlatan Öğdem, tahta kaşıkla tava ve tencerelerin ömrünün uzadığını ve çizilmediğini aktardı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.