Özgür KARAKAYA
Köşe Yazarı
Özgür KARAKAYA
 

AHLAK VE ANLAMI

"İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. İnsanları erdemle ve ahlak kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır." Konfüçyüs Eylemlerimizi düzenleyerek, belirli kurallara göre yön verebilen bilgi alanıdır ahlak. Ahlak insanı insan yapan öğedir. İnsana saygılı olmaktır.Eylemlerimizi düzenleyen yönlendiren bilgi alanıdır. Dünyayı yaşanılabilir kılmaktadır. İyi,kötü,doğru,yanlış olanı da belirlemeye çalışmaktadır. Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapmamaktan geçmektedir. İnsani ve vicdani hareket etme çabasıyla zincirlenmiş vicdanların rahatlama yoludur.Kendine ve karşındakine de dürüst olabilmektir. İnsanın yaşam karşısındaki duruşudur.Karanlıkta da yere çöp atmamayı anlatır. El fenerini de andırır nerede olursa orası aydınlanır... Toplumsal değer yargılarını da cinselliğe indirgememektir.Kadınların nasıl giyinmesini de gerektiğini de belirlemek değildir. İnsanın kendisine olan saygısını kaybetmeden verdiği sözü tutarak yolsuzluk dolandırıcılık talan yapmayarak başkalarının emeğine göz dikmeden çıkar sağlamamaktır. Zülme adaletsizliğe haksızlığa karşı çıkmaktır. Sömürüyü baskıyı iftirayı haksızlığı bozgunculuğu hizipçiliğin karşında yer almaktadır. İnsana insan olmayı nasıl sececeğini gösterir. Karakterdeki her hangi bir hataya karşı sessiz kalmayıp onu düzeltme eylemidir. “Bal tutanın parmağını yalamasını” hoş gören anlayışını da benimsememektir. Cezalandırma korkusu olmadan doğru olanı yapabilmektir..Ahlak insanlar arası ilişkileri düzenlemede etkili bir alan olduğundan Platon da “ahlak yaşamın amacıdır” demişti. Tek kişiyle değil toplumun mutluluğunu esas almaktaydı. Bu mutlulukta ancak devlette bulunur. Devletin amacı insanlara erdemli iyi olan bir yaşamı sağlamasından geçmektedir.  
Ekleme Tarihi: 03 Ocak 2021 - Pazar

AHLAK VE ANLAMI

"İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. İnsanları erdemle ve ahlak kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır." Konfüçyüs

Eylemlerimizi düzenleyerek, belirli kurallara göre yön verebilen bilgi alanıdır ahlak.

Ahlak insanı insan yapan öğedir. İnsana saygılı olmaktır.Eylemlerimizi düzenleyen yönlendiren bilgi alanıdır. Dünyayı yaşanılabilir kılmaktadır.

İyi,kötü,doğru,yanlış olanı da belirlemeye çalışmaktadır. Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapmamaktan geçmektedir.

İnsani ve vicdani hareket etme çabasıyla zincirlenmiş vicdanların rahatlama yoludur.Kendine ve karşındakine de dürüst olabilmektir.

İnsanın yaşam karşısındaki duruşudur.Karanlıkta da yere çöp atmamayı anlatır. El fenerini de andırır nerede olursa orası aydınlanır...

Toplumsal değer yargılarını da cinselliğe indirgememektir.Kadınların nasıl giyinmesini de gerektiğini de belirlemek değildir.

İnsanın kendisine olan saygısını kaybetmeden verdiği sözü tutarak

yolsuzluk dolandırıcılık talan yapmayarak başkalarının emeğine göz dikmeden çıkar sağlamamaktır.

Zülme adaletsizliğe haksızlığa karşı çıkmaktır. Sömürüyü baskıyı iftirayı haksızlığı bozgunculuğu hizipçiliğin karşında yer almaktadır.

İnsana insan olmayı nasıl sececeğini gösterir. Karakterdeki her hangi bir hataya karşı sessiz kalmayıp onu düzeltme eylemidir. “Bal tutanın parmağını yalamasını” hoş gören anlayışını da benimsememektir.

Cezalandırma korkusu olmadan doğru olanı yapabilmektir..Ahlak insanlar arası ilişkileri düzenlemede etkili bir alan olduğundan Platon da “ahlak yaşamın amacıdır” demişti. Tek kişiyle değil toplumun mutluluğunu esas almaktaydı. Bu mutlulukta ancak devlette bulunur. Devletin amacı insanlara erdemli iyi olan bir yaşamı sağlamasından geçmektedir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

11
Mayıs
28
Nisan
11
Nisan
19
Mart
08
Mart
22
Ocak
07
Ocak
05
Aralık
01
Aralık
24
Kasım
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.