Özgür KARAKAYA
Köşe Yazarı
Özgür KARAKAYA
 

TÜKETİM KÜLTÜRÜNÜN DOYUMSUZLUĞU

“İnsanların dünyasının değersizleşmesi, nesnelerin dünyasının değer kazanması ile orantılı olarak artar...” Marx Anamalcı sistem tüketime göre şekillenen bir sistemdir. Sürekli aynı eşyayı kullanmayı çağdışılık olarak sunar. Modaya uymaksa çağdaşlığın göstergesidir. “Almazsan sen eksik olacaksın duygusunu” da yerleştirmeyi istemektedir. Sürekli olarak bir takım tanımlamalarla “anneler günü,babalar günü, sevgililer günü”, vb. Adlarla tüketim için bahaneleri de üretir. “Etiketin yarısı” “bir tane alana bir tane bedava” vb duygularla tetiklenir. Tüketimi artırmak içinde kullanılan diğer bir yöntemde kalitesiz ve dayanıksız ürünlerdir. Bu yolla da insanlar sürekli tüketime teşvik edilmekte, ihtiyaç listesi de kabartılmaktadır.Kullanmaya yeni başladığımız biri ürünü bir kaç ay geçmeden yenisi çıktı en iyisi denilerek değiştirilmesi gerektiği mesajı verilir. Satın aldıklarının beğenme süreleri de bir kaç ayla sınırlandırılır. Özgür olabilmen için ürünü satın alman gerektiği anlatılır. Tüketmek bilinç altına kodlanan bir yaşam biçimi olmaktadır.Hiç kullanılmayan nesnelere de para harcanmaktadır. Özentiyle birlikte elindekini avucundakini tüketerek gelecek hayallerini buna göre şekillendirmeyi getirmektedir. Çalışarak ya da çalışmadan her yolla çok para kazanmak, daha fazla tüketebilmekte temel amaça dönüştürülmektedir. İnsanlarda kim oldukları sorusuna tükettikleri ürünlerle nasıl bir hayat tarzına sahip olduklarıyla tükettikleri nesneler arasındaki bağlarla cevap vermektedirler.Bu kültür etkisi altına aldığı beyinleri dumura uğrattığından yaşamın gerçeklerini kapatmaktadır. Gündemde olmasındaki etkense emeğin ikincilleşerek tüketici fonksiyonun öne çıkmasıdır. Bu düzen insana insani yönleriyle bakmak yerine bir tüketim unsuru olarak ele alır. İnsanı değersizleştirmektedir. Saygınlık ve itibar da kredi kartının limitiyle yapılan alışverişle gösterilmektedir.Piyasa ekonomisi kendi kültürünü de dayatmaktadır. Markalar , giysi giymek insanlara sahte mutluluk olarak gösterilmektedir. Tüketicinin ihtiyaçlarıda sınırsız doyurulmaz olarak yansıtılmaktadır. Yemek ve içmekte “Mac Donalds,Pizza Hut,Burger King” vb servis edilerek bu sisteme katkı sağlanmaktadır. Şu mesajda verilir: Yememezlik etme mutlaka yemelisin. Çok yemeninde farkında olduğu için bu defada diyetisyene gitmelisin ve zayıflamalısın demektedir. Bitip tükenmek bilmeyen bir telaş oluşturulmaktadır. Günü yaşamak, yarını düşünmemek topluma benimsetilmek istenmektedir. Bu noktada yapılması gerekenlerse: Halk kültüründe yer alan “Har vurup Harman savurma”, “Ayağını yorganına göre uzat”, “Bugünün yarını da var derken” vb. Sözlerle geleceği düşünmeye önem verilmeli. İnsana ait olan kontrol mekanizmalarının geliştirilmesi. Eskiyen eşyaların atılması yerine farklı amaçla kullanılması. İhtiyaç kavramından hareket etme.  
Ekleme Tarihi: 10 Nisan 2021 - Cumartesi

TÜKETİM KÜLTÜRÜNÜN DOYUMSUZLUĞU

“İnsanların dünyasının değersizleşmesi, nesnelerin dünyasının değer kazanması ile orantılı olarak artar...” Marx

Anamalcı sistem tüketime göre şekillenen bir sistemdir. Sürekli aynı eşyayı kullanmayı çağdışılık olarak sunar. Modaya uymaksa çağdaşlığın göstergesidir. “Almazsan sen eksik olacaksın duygusunu” da yerleştirmeyi istemektedir.

Sürekli olarak bir takım tanımlamalarla “anneler günü,babalar günü, sevgililer günü”, vb. Adlarla tüketim için bahaneleri de üretir. “Etiketin yarısı” “bir tane alana bir tane bedava” vb duygularla tetiklenir. Tüketimi artırmak içinde kullanılan diğer bir yöntemde kalitesiz ve dayanıksız ürünlerdir.

Bu yolla da insanlar sürekli tüketime teşvik edilmekte, ihtiyaç listesi de kabartılmaktadır.Kullanmaya yeni başladığımız biri ürünü bir kaç ay geçmeden yenisi çıktı en iyisi denilerek değiştirilmesi gerektiği mesajı verilir. Satın aldıklarının beğenme süreleri de bir kaç ayla sınırlandırılır.

Özgür olabilmen için ürünü satın alman gerektiği anlatılır. Tüketmek bilinç altına kodlanan bir yaşam biçimi olmaktadır.Hiç kullanılmayan nesnelere de para harcanmaktadır. Özentiyle birlikte elindekini avucundakini tüketerek gelecek hayallerini buna göre şekillendirmeyi getirmektedir. Çalışarak ya da çalışmadan her yolla çok para kazanmak, daha fazla tüketebilmekte temel amaça dönüştürülmektedir.

İnsanlarda kim oldukları sorusuna tükettikleri ürünlerle nasıl bir hayat tarzına sahip olduklarıyla tükettikleri nesneler arasındaki bağlarla cevap vermektedirler.Bu kültür etkisi altına aldığı beyinleri dumura uğrattığından yaşamın gerçeklerini kapatmaktadır. Gündemde olmasındaki etkense emeğin ikincilleşerek tüketici fonksiyonun öne çıkmasıdır.

Bu düzen insana insani yönleriyle bakmak yerine bir tüketim unsuru olarak ele alır. İnsanı değersizleştirmektedir. Saygınlık ve itibar da kredi kartının limitiyle yapılan alışverişle gösterilmektedir.Piyasa ekonomisi kendi kültürünü de dayatmaktadır. Markalar , giysi giymek insanlara sahte mutluluk olarak gösterilmektedir. Tüketicinin ihtiyaçlarıda sınırsız doyurulmaz olarak yansıtılmaktadır. Yemek ve içmekte “Mac Donalds,Pizza Hut,Burger King” vb servis edilerek bu sisteme katkı sağlanmaktadır.

Şu mesajda verilir: Yememezlik etme mutlaka yemelisin. Çok yemeninde farkında olduğu için bu defada diyetisyene gitmelisin ve zayıflamalısın demektedir. Bitip tükenmek bilmeyen bir telaş oluşturulmaktadır. Günü yaşamak, yarını düşünmemek topluma benimsetilmek istenmektedir.

Bu noktada yapılması gerekenlerse: Halk kültüründe yer alan “Har vurup Harman savurma”, “Ayağını yorganına göre uzat”, “Bugünün yarını da var derken” vb. Sözlerle geleceği düşünmeye önem verilmeli. İnsana ait olan kontrol mekanizmalarının geliştirilmesi. Eskiyen eşyaların atılması yerine farklı amaçla kullanılması. İhtiyaç kavramından hareket etme.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

11
Mayıs
28
Nisan
11
Nisan
19
Mart
08
Mart
22
Ocak
07
Ocak
05
Aralık
01
Aralık
24
Kasım
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.