BARINMA SORUNU ANTALYA EKONOMİSİNİ TEHDİT EDİYOR

TURİZM 19.04.2023 - 14:09, Güncelleme: 19.04.2023 - 14:09 4154+ kez okundu.
 

BARINMA SORUNU ANTALYA EKONOMİSİNİ TEHDİT EDİYOR

ANTGİAD Başkanı Osman Sert, “ seçilecek Antalya milletvekillerimizin öncelikli gündemi Antalyalının barınma sorununa çözüm üretmek olmalı” dedi..
14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için adayların belirlendiğini ve seçimlerin bir demokrasi şenliği şeklinde gerçekleşmesini arzu ettiklerini kaydeden ANTGİAD Başkanı Osman Sert, “Türkiye, hedefleri olan, potansiyeli yüksek bir ülkedir. Halkımız, 14 Mayıs’ta ülkemizin potansiyelini ortaya çıkarabilecek yönetim kadrolarını belirlemek için yine sandığa gidecek. Bu sürecin, ayrışmaya değil aydınlık Türkiye vizyonunda bütünleşmeye vesile olan, Cumhuriyetin 100. yılına yakışır olgunlukta bir demokrasi şenliği şeklinde gerçekleşmesini diliyoruz” dedi. Antalya, özellikle asgari ücretli ve memurlar için bir sürgün yerine dönüştü Yeni dönemde görev alacak Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinden beklentilerinin büyük olduğunu kaydeden Başkan Sert, “özellikle Antalya milletvekillerimizden bazı konulara hiç zaman kaybetmeden odaklanmalarını beklemekteyiz. Bunların başında da barınma maliyetleri problemi geliyor. Biz Antalya’da bu problemi şu an çok yoğun hissediyoruz. Bugün ilimizde ekonomimizin sürdürülebilirliğini tehdit eden düzeyde bir barınma maliyet artışı vardır. Ekonomi; üretim, ticaret, dağıtım-tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliği olarak tanımlanır. Nitelikli insan gücünün olmadığı yerde güçlü bir ekonomiden söz etmek mümkün değildir. Son süreçte konut ve kira ücretlerinde yaşanan aşırı yükseliş, nitelikli insan gücünün bile Antalya’da barınmasına imkân vermeyen düzeye çıkmış, asgari ücretli kesimin erişim gücünü çoktan aşmıştır. Gelinen noktada Antalya, asgari ücretli ve memurlar için adeta sürgün yerine dönüşerek tecrübeli, teknik ve ara eleman pozisyonunda çalışan personellerin Antalya’mızdan tersine mecburi bir göç durumu başlamıştır. Emlaktan kazanılan parayı üreterek, çalışarak kazanamadık! Konutta en etken faktörlerden olan deprem öncesi verileri dahi baz alırsak BETAM ve sahibinden.com tarafından Şubat ayında yayınlanan Kiralık Konut Piyasası Görünüm raporu verilerine göre Antalya’da kiralar bir sene öncesinin 3,62 katına çıkarak uzun süre listenin en başında yer almıştır. Hatta 1 yıllık süreçteki aylık raporlar incelendiğinde ‘’Önceki raporlarımızda belirttiğimiz gibi Antalya en yüksek kira artış oranının gözlemlendiği il olmuştur’’ cümlesinin maalesef tekrarlandığı görülmektedir. Merkez Bankası verilerine göre bölgemizde konut fiyat endeksi bir sene içinde yine yaklaşık 3 katına çıkmış durumdadır. Oysaki ne işverenin ne de çalışanın geliri bu oranda artmadı. Emlak rantından kazanılan parayı biz üreterek, çalışarak, emek vererek kazanamadık. Antalya’da konuta talep devam ediyor Son açıklanan Mart ayı TÜİK verilerine baktığımızda konut satış sayısında İstanbul ve Ankara’nın arkasından 3. durumdayız. Nüfusu Antalya’dan daha fazla olan İzmir ve Bursa’nın önündeyiz. Yabancıya konut satışında ise listenin en tepesindeyiz. Bu veriler ve süregelen talep, Antalya’da barınma sorununun kendi haline bırakılamayacağını açıkça göstermektedir.    
ANTGİAD Başkanı Osman Sert, “ seçilecek Antalya milletvekillerimizin öncelikli gündemi Antalyalının barınma sorununa çözüm üretmek olmalı” dedi..

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için adayların belirlendiğini ve seçimlerin bir demokrasi şenliği şeklinde gerçekleşmesini arzu ettiklerini kaydeden ANTGİAD Başkanı Osman Sert, “Türkiye, hedefleri olan, potansiyeli yüksek bir ülkedir. Halkımız, 14 Mayıs’ta ülkemizin potansiyelini ortaya çıkarabilecek yönetim kadrolarını belirlemek için yine sandığa gidecek. Bu sürecin, ayrışmaya değil aydınlık Türkiye vizyonunda bütünleşmeye vesile olan, Cumhuriyetin 100. yılına yakışır olgunlukta bir demokrasi şenliği şeklinde gerçekleşmesini diliyoruz” dedi.

Antalya, özellikle asgari ücretli ve memurlar için bir sürgün yerine dönüştü

Yeni dönemde görev alacak Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinden beklentilerinin büyük olduğunu kaydeden Başkan Sert, “özellikle Antalya milletvekillerimizden bazı konulara hiç zaman kaybetmeden odaklanmalarını beklemekteyiz. Bunların başında da barınma maliyetleri problemi geliyor. Biz Antalya’da bu problemi şu an çok yoğun hissediyoruz. Bugün ilimizde ekonomimizin sürdürülebilirliğini tehdit eden düzeyde bir barınma maliyet artışı vardır.

Ekonomi; üretim, ticaret, dağıtım-tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliği olarak tanımlanır. Nitelikli insan gücünün olmadığı yerde güçlü bir ekonomiden söz etmek mümkün değildir. Son süreçte konut ve kira ücretlerinde yaşanan aşırı yükseliş, nitelikli insan gücünün bile Antalya’da barınmasına imkân vermeyen düzeye çıkmış, asgari ücretli kesimin erişim gücünü çoktan aşmıştır.

Gelinen noktada Antalya, asgari ücretli ve memurlar için adeta sürgün yerine dönüşerek tecrübeli, teknik ve ara eleman pozisyonunda çalışan personellerin Antalya’mızdan tersine mecburi bir göç durumu başlamıştır.

Emlaktan kazanılan parayı üreterek, çalışarak kazanamadık!

Konutta en etken faktörlerden olan deprem öncesi verileri dahi baz alırsak BETAM ve sahibinden.com tarafından Şubat ayında yayınlanan Kiralık Konut Piyasası Görünüm raporu verilerine göre Antalya’da kiralar bir sene öncesinin 3,62 katına çıkarak uzun süre listenin en başında yer almıştır. Hatta 1 yıllık süreçteki aylık raporlar incelendiğinde ‘’Önceki raporlarımızda belirttiğimiz gibi Antalya en yüksek kira artış oranının gözlemlendiği il olmuştur’’ cümlesinin maalesef tekrarlandığı görülmektedir.

Merkez Bankası verilerine göre bölgemizde konut fiyat endeksi bir sene içinde yine yaklaşık 3 katına çıkmış durumdadır. Oysaki ne işverenin ne de çalışanın geliri bu oranda artmadı. Emlak rantından kazanılan parayı biz üreterek, çalışarak, emek vererek kazanamadık.

Antalya’da konuta talep devam ediyor

Son açıklanan Mart ayı TÜİK verilerine baktığımızda konut satış sayısında İstanbul ve Ankara’nın arkasından 3. durumdayız. Nüfusu Antalya’dan daha fazla olan İzmir ve Bursa’nın önündeyiz. Yabancıya konut satışında ise listenin en tepesindeyiz. Bu veriler ve süregelen talep, Antalya’da barınma sorununun kendi haline bırakılamayacağını açıkça göstermektedir.

 

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.