ENERJİ SIKINTISI ÇEKEN AVRUPALI ŞİRKETLER, YATIRIMLARINI ÇİN’E KAYDIRIYOR

TEKNOLOJİ 02.10.2022 - 10:03, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2931+ kez okundu.
 

ENERJİ SIKINTISI ÇEKEN AVRUPALI ŞİRKETLER, YATIRIMLARINI ÇİN’E KAYDIRIYOR

Avrupa’daki enerji sıkıntısı, Baltık Denizi’ndeki Nord Stream boru hattındaki patlamalardan kaynaklanan kaçaklar yüzünden daha da akutlaştı
. Bu durum, gazın fiyatının daha da yükselmesine ve pek çok Avrupa şirketinin, artan üretim maliyetine göğüs gerebilmek için çözüm aramasına yol açtı. Konjonktür, birçok Avrupa şirketini Çin’e yönelerek burada yeni üretim tesisleri açmak için yatırım fırsatı aramaya yönlendirecek gibi görünüyor. Global Times’ın haberine göre, istikrarlı elektrik enerjisi temini gerektiren otomotiv ve kimya endüstrisi alanında faaliyet gösteren girişimler Çin’e yöneliyor. Bu yılın ocak-ağustos ayları arası dönemde, Çin Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede reel yabancı sermaye kullanımı, bir yıl öncenin aynı dönemine kıyasla yüzde 16,4 oranında artarak 892,74 milyar yuana ulaştı. Bu arada Avrupa Birliği’nin Çin’deki toplam sermayesi, yüzde 123,7 oranında yükselerek Avrupalı firmaların Çin piyasasına yönelik güvenini yansıttı.  Almanya’nın kimya devi BASF, Çin’in güneyinde yer alan Zhanjiang’daki ilk fabrikası eylül ayı başında hizmete girdiğini açıkladı. Söz konusu tesis, BASF’ın bugüne değin ülkesi dışında gerçekleştirdiği en büyük yatırım projesi anlamına geliyor. Ayrıca Alman otomotiv endüstrisinin belli başlı temsilcilerini kapsayan bir araştırma bunların da yüzde 22 kadarının yatırımlarını ülke dışına taşıma niyetinde olduklarını ortaya koymuş bulunuyor. Nitekim Alman otomobil üreticileri, Çin’deki doğrudan yatırımların üçte birini ifade ediyor. Bu düzey, yılın ilk yarısında, BMW Çin ortak şirketindeki payını yüzde 50’den yüzde 75’e çıkardığı için daha da yüksekti. Analistler, Avrupa’nın enerji krizinin daha da akutlaşması durumunda, daha çok sayıda Avrupalı şirketin Çin’deki yatırımlarını artıracağı yolunda görüş belirtiyor.
Avrupa’daki enerji sıkıntısı, Baltık Denizi’ndeki Nord Stream boru hattındaki patlamalardan kaynaklanan kaçaklar yüzünden daha da akutlaştı

. Bu durum, gazın fiyatının daha da yükselmesine ve pek çok Avrupa şirketinin, artan üretim maliyetine göğüs gerebilmek için çözüm aramasına yol açtı.
Konjonktür, birçok Avrupa şirketini Çin’e yönelerek burada yeni üretim tesisleri açmak için yatırım fırsatı aramaya yönlendirecek gibi görünüyor. Global Times’ın haberine göre, istikrarlı elektrik enerjisi temini gerektiren otomotiv ve kimya endüstrisi alanında faaliyet gösteren girişimler Çin’e yöneliyor.
Bu yılın ocak-ağustos ayları arası dönemde, Çin Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede reel yabancı sermaye kullanımı, bir yıl öncenin aynı dönemine kıyasla yüzde 16,4 oranında artarak 892,74 milyar yuana ulaştı. Bu arada Avrupa Birliği’nin Çin’deki toplam sermayesi, yüzde 123,7 oranında yükselerek Avrupalı firmaların Çin piyasasına yönelik güvenini yansıttı. 
Almanya’nın kimya devi BASF, Çin’in güneyinde yer alan Zhanjiang’daki ilk fabrikası eylül ayı başında hizmete girdiğini açıkladı. Söz konusu tesis, BASF’ın bugüne değin ülkesi dışında gerçekleştirdiği en büyük yatırım projesi anlamına geliyor.

Ayrıca Alman otomotiv endüstrisinin belli başlı temsilcilerini kapsayan bir araştırma bunların da yüzde 22 kadarının yatırımlarını ülke dışına taşıma niyetinde olduklarını ortaya koymuş bulunuyor. Nitekim Alman otomobil üreticileri, Çin’deki doğrudan yatırımların üçte birini ifade ediyor. Bu düzey, yılın ilk yarısında, BMW Çin ortak şirketindeki payını yüzde 50’den yüzde 75’e çıkardığı için daha da yüksekti. Analistler, Avrupa’nın enerji krizinin daha da akutlaşması durumunda, daha çok sayıda Avrupalı şirketin Çin’deki yatırımlarını artıracağı yolunda görüş belirtiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.