ŞEKER- İŞ ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA ONAY ŞEKER FABRİKALARININ FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

GÜNDEM 19.09.2019 - 17:26, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3298+ kez okundu.
 

ŞEKER- İŞ ŞUBE BAŞKANI MUSTAFA ONAY ŞEKER FABRİKALARININ FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

Burdur Şeker-İş Şube Başkanı Mustafa Onay 2019-2020 Burdur Şeker Fabrikasının pancar alım kampanyasının açılış konuşmasında şeker fabrikalarının adeta fotoğrafını çekti.
Burdur şeker fabrikasının 2019- 2020 dönemi açılış kampanyasında bir konuşma yapan Şeker-İş  Sendikası Şube Başkanı Mustafa Onay yaptığı konuşmada;” Türkiye de son yıllarda şeker sektörü önemli değişimler yaşamaktadır. Tarım sektörünün ve pancar üretiminin sürdürülebilirliğine  de ilişkin yaklaşımlar genellikle arka plana itilmiştir. Diğer bir deyişle ülkemiz şeker sanayinin sahip olduğu görünüm öncelikli olarak özelleştirme sonrası arz güvenliği ve iç piyasa dinamiklerinin yönetimine odaklanmayı gerektirir bir pozisyon almıştır. Uzun yıllardır yatırım yapılmayan ve bu haliyle özelleştirilen şeker fabrikalarının bir kısmı hariç küçük ölçekli olması, rekabet gücü açısından dezavantaj olmakla birlikte, pancar üreticisi ve iş gücü piyasası ile kuracakları ilişkiler bakımından bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Bu özelleştirilen fabrika alıcılarının büyük kısmının sektörde deneyimlerinin bulunmaması nedeni ile bir adaptasyon  sürecinin yaşanacağını göstermektedir. Özelleştirilen fabrikalar için beş yıl üretim şartının konulması, sektörün önünde ayrı bir belirsizliğin olduğunu göstermektedir. Bu durum karşısında muhtemel bir üretim daralması ile iç tüketim içinde ithalata karşı karşıya bir durum ile kalınması veya yüksek fiyat politikası gibi risklere karşı proaktif bir eylem planı hayata sokulmamıştır. Ayrıca şeker sanayimizi yakından ilgilendiren diğer bir konu da, kamu şeker fabrikalarında gün itibarıyla yaşanan kalifiye eleman yetersizliğidir. Şeker fabrikalarında teknik tecrübeye haiz bu mevsimlik şeker çalışanlarının kadro kapsamına alınmalarının sağlanması ve üretim içinde yer alacak yeni çalışanların fabrikalarımıza alınması sağlanmalıdır. Nitekim deneyim ve teknik bilgi ustalık ve iş kazalarının önlenmesinden şeker üretim değerlerinin iyileşme göstergelerine kadar geniş bir alanda önem arz etmektedir.
Burdur Şeker-İş Şube Başkanı Mustafa Onay 2019-2020 Burdur Şeker Fabrikasının pancar alım kampanyasının açılış konuşmasında şeker fabrikalarının adeta fotoğrafını çekti.

Burdur şeker fabrikasının 2019- 2020 dönemi açılış kampanyasında bir konuşma yapan Şeker-İş  Sendikası Şube Başkanı Mustafa Onay yaptığı konuşmada;” Türkiye de son yıllarda şeker sektörü önemli değişimler yaşamaktadır. Tarım sektörünün ve pancar üretiminin sürdürülebilirliğine  de ilişkin yaklaşımlar genellikle arka plana itilmiştir. Diğer bir deyişle ülkemiz şeker sanayinin sahip olduğu görünüm öncelikli olarak özelleştirme sonrası arz güvenliği ve iç piyasa dinamiklerinin yönetimine odaklanmayı gerektirir bir pozisyon almıştır.

Uzun yıllardır yatırım yapılmayan ve bu haliyle özelleştirilen şeker fabrikalarının bir kısmı hariç küçük ölçekli olması, rekabet gücü açısından dezavantaj olmakla birlikte, pancar üreticisi ve iş gücü piyasası ile kuracakları ilişkiler bakımından bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Bu özelleştirilen fabrika alıcılarının büyük kısmının sektörde deneyimlerinin bulunmaması nedeni ile bir adaptasyon  sürecinin yaşanacağını göstermektedir. Özelleştirilen fabrikalar için beş yıl üretim şartının konulması, sektörün önünde ayrı bir belirsizliğin olduğunu göstermektedir. Bu durum karşısında muhtemel bir üretim daralması ile iç tüketim içinde ithalata karşı karşıya bir durum ile kalınması veya yüksek fiyat politikası gibi risklere karşı proaktif bir eylem planı hayata sokulmamıştır.

Ayrıca şeker sanayimizi yakından ilgilendiren diğer bir konu da, kamu şeker fabrikalarında gün itibarıyla yaşanan kalifiye eleman yetersizliğidir. Şeker fabrikalarında teknik tecrübeye haiz bu mevsimlik şeker çalışanlarının kadro kapsamına alınmalarının sağlanması ve üretim içinde yer alacak yeni çalışanların fabrikalarımıza alınması sağlanmalıdır. Nitekim deneyim ve teknik bilgi ustalık ve iş kazalarının önlenmesinden şeker üretim değerlerinin iyileşme göstergelerine kadar geniş bir alanda önem arz etmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.