SGK Uzmanı tarihi açıkladı! 1 milyondan fazla kişi daha emekli olacak

DÜNYA 03.04.2024 - 15:25, Güncelleme: 03.04.2024 - 15:25 1900 kez okundu.
 

SGK Uzmanı tarihi açıkladı! 1 milyondan fazla kişi daha emekli olacak

Yaklaşık bir yıl önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yürürlüğe giren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışanların emeklilik hakkını kazanmasını sağlamıştı.
 EYT düzenlemesinin ardından merak edilen SGK 2023 yılı istatistikleri geçtiğimiz günlerde yayımlandı.2023 yılında SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, BAĞ-KUR kapsamında 183 bin ve Emekli Sandığı kapsamında da 86 kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Böylelikle yaşlılık aylığı bağlanan toplam kişi sayısı 2 milyon 193 bin 791’e ulaştı. Bu istatistikleri değerlendiren Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, özellikle memur kesiminin emekli olma oranının en düşük olduğunu açıkladı. Karakaş’a göre, toplam emekli olanların yaklaşık 1 milyon 800 bini EYT’li. Ancak bu rakamın tamamı EYT’li değil. SGK istatistiklerine göre önceki yıllarda zaten emekli olan kişiler bulunmakta. Bu durumda 2023 yılında emekli olanların 1 milyon 750 bin ile 1 milyon 800 bin arası EYT’li olduğu tahmin ediliyor. EYT düzenlemesiyle emekli olanların çoğunluğunun SSK’lı olduğunu belirten Karakaş, SGK verilerine göre 1 milyon 925 bin SSK’lı emeklinin bulunduğunu ifade etti. Bu oranın BAĞ-KUR’da 182 bin civarında olduğu görülmekte. Memurlarda ise 86 bin civarında emekli olduğu belirtildi. Bu verilere göre, EYT düzenlemesinden en çok faydalanan kesimin özellikle SSK’lılar olduğu açıklandı. Bağ-Kur’lardan neden emekli olunamadığına ilişkin Karakaş, prim borçlarından dolayı emekli olunamadığını ifade etti. Ancak Bağ-Kur prim gün sayısının 7200 güne düşürülmesiyle Bağ-Kur’luların emekli sayısının artacağını belirtti. EYT düzenlemesinde en az faydalanan kesimin memurlar olduğunu dile getiren Karakaş, neredeyse EYT’den emekli olan memur sayısının yok denecek kadar az olduğunu açıkladı. Memurların emeklilik konusunda tereddüt yaşadıklarını belirten Karakaş, bunun sebepleri arasında ikramiyelerin etkisi, 3600 ek gösterge beklentisi ve seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımamasını gösterdi. Karakaş, 2025 Ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT’linin daha emekli olabileceğine dikkat çekti. Bunun sebebinin SSK’lı EYT’lilerin 25 yıllık sigortalılık süresini beklemeleri olduğunu ve ayrıca memurlara 3600 ek göstergenin verilmesiyle matrah bazında düzeltmelerin olması olduğunu belirtti. Ayrıca Bağ-Kur prim indirimiyle birlikte yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lu esnafın daha emekli olabileceğine işaret etti.
Yaklaşık bir yıl önce TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yürürlüğe giren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışanların emeklilik hakkını kazanmasını sağlamıştı.

 EYT düzenlemesinin ardından merak edilen SGK 2023 yılı istatistikleri geçtiğimiz günlerde yayımlandı.2023 yılında SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, BAĞ-KUR kapsamında 183 bin ve Emekli Sandığı kapsamında da 86 kişiye yaşlılık aylığı bağlandı. Böylelikle yaşlılık aylığı bağlanan toplam kişi sayısı 2 milyon 193 bin 791’e ulaştı. Bu istatistikleri değerlendiren Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, özellikle memur kesiminin emekli olma oranının en düşük olduğunu açıkladı.

Karakaş’a göre, toplam emekli olanların yaklaşık 1 milyon 800 bini EYT’li. Ancak bu rakamın tamamı EYT’li değil. SGK istatistiklerine göre önceki yıllarda zaten emekli olan kişiler bulunmakta. Bu durumda 2023 yılında emekli olanların 1 milyon 750 bin ile 1 milyon 800 bin arası EYT’li olduğu tahmin ediliyor.

EYT düzenlemesiyle emekli olanların çoğunluğunun SSK’lı olduğunu belirten Karakaş, SGK verilerine göre 1 milyon 925 bin SSK’lı emeklinin bulunduğunu ifade etti. Bu oranın BAĞ-KUR’da 182 bin civarında olduğu görülmekte. Memurlarda ise 86 bin civarında emekli olduğu belirtildi. Bu verilere göre, EYT düzenlemesinden en çok faydalanan kesimin özellikle SSK’lılar olduğu açıklandı.

Bağ-Kur’lardan neden emekli olunamadığına ilişkin Karakaş, prim borçlarından dolayı emekli olunamadığını ifade etti. Ancak Bağ-Kur prim gün sayısının 7200 güne düşürülmesiyle Bağ-Kur’luların emekli sayısının artacağını belirtti.

EYT düzenlemesinde en az faydalanan kesimin memurlar olduğunu dile getiren Karakaş, neredeyse EYT’den emekli olan memur sayısının yok denecek kadar az olduğunu açıkladı. Memurların emeklilik konusunda tereddüt yaşadıklarını belirten Karakaş, bunun sebepleri arasında ikramiyelerin etkisi, 3600 ek gösterge beklentisi ve seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımamasını gösterdi.

Karakaş, 2025 Ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT’linin daha emekli olabileceğine dikkat çekti. Bunun sebebinin SSK’lı EYT’lilerin 25 yıllık sigortalılık süresini beklemeleri olduğunu ve ayrıca memurlara 3600 ek göstergenin verilmesiyle matrah bazında düzeltmelerin olması olduğunu belirtti. Ayrıca Bağ-Kur prim indirimiyle birlikte yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lu esnafın daha emekli olabileceğine işaret etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.