“SWAP ANLAŞMASI TÜRK VE ÇİNLİ FİRMALARIN TİCARETİNİ ARTIRACAK”

DÜNYA 23.06.2020 - 14:26, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3822+ kez okundu.
 

“SWAP ANLAŞMASI TÜRK VE ÇİNLİ FİRMALARIN TİCARETİNİ ARTIRACAK”

Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, CRI Türk Türkiye’de Kamil Erdoğdu'nun hazırlayıp sunduğu “Güne Başlarken” programına konuk oldu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, CRI Türk Türkiye’de Kamil Erdoğdu'nun hazırlayıp sunduğu “Güne Başlarken” programına konuk oldu. Kolbaşı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Çin Merkez Bankası arasında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin yuanı fonlamasının ilk kullandırımı yapılması konusunda değerlendirmede bulundu.   Murat Kolbaşı, son dönemde çok gündeme gelen swap anlaşmasıyla birlikte iki ülkenin yerel paralarını kullanmaları için güzel bir zemin hazırlandığını belirterek şunları söyledi: Özellikle Türkiye açısından bakıldığında Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacmi yıllık yaklaşık 20 milyar dolar seviyelerinde. Genel olarak Türkiye 3 milyar dolar seviyelerinde ihracat yaparken 17-20 milyar dolar seviyelerinde ithalat yapıyor yani her yıl Türkiye ile Çin arasında 15 ila 20 milyar dolar seviyelerinde dış ticaret açığı veriliyor. Bu açıdan bakıldığında her iki ülkenin yerel paralarını kullanmak yerine ABD doları ile yapılan ticarette bir de üçüncü para birimi devreye girmiş oluyor. Oysa bu anlaşma sayesinde Türk firmaları Türkiye’den alım yapan Çinli firmaların kendi paraları olan RMB ve yuan ile kestikleri faturalara yerel para cinsinden ödeme yapabilecekler. Bu aslında ticarete açılım açısından önemli bir rahatlık getirecek” dedi.   “İkinci hamleyi TL’de bekliyoruz”   “Aynı şekilde Türkiye’den vadeli ithalat yapıp da RMB borçlanan firmalar özellikle Çinli bankalarla aralarında yapıtları anlaşmalarla bir forward anlaşması yapabilecekler” diyen Kolbaşı, sözlerine şöyle devam etti: Dolayısıyla bu şekilde yapılan forward anlaşması da iki firma arasındaki ticari riskleri de kapatıyor. Bu bakımdan da avantajlı. Bu anlaşmanın her iki ülkenin dış ticaretine olumlu yönde yansıyacağını hatta ileride Türk firmalarının Türk Lirası ile alım yaparak Türk Lirası’nı da kullanıma sokabileceğimizi umut ediyoruz. Açıkçası ikinci hamle olarak bunun da yapılmasını bekliyoruz.
Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, CRI Türk Türkiye’de Kamil Erdoğdu'nun hazırlayıp sunduğu “Güne Başlarken” programına konuk oldu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, CRI Türk Türkiye’de Kamil Erdoğdu'nun hazırlayıp sunduğu “Güne Başlarken” programına konuk oldu. Kolbaşı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Çin Merkez Bankası arasında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin yuanı fonlamasının ilk kullandırımı yapılması konusunda değerlendirmede bulundu.
 
Murat Kolbaşı, son dönemde çok gündeme gelen swap anlaşmasıyla birlikte iki ülkenin yerel paralarını kullanmaları için güzel bir zemin hazırlandığını belirterek şunları söyledi:
Özellikle Türkiye açısından bakıldığında Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacmi yıllık yaklaşık 20 milyar dolar seviyelerinde. Genel olarak Türkiye 3 milyar dolar seviyelerinde ihracat yaparken 17-20 milyar dolar seviyelerinde ithalat yapıyor yani her yıl Türkiye ile Çin arasında 15 ila 20 milyar dolar seviyelerinde dış ticaret açığı veriliyor. Bu açıdan bakıldığında her iki ülkenin yerel paralarını kullanmak yerine ABD doları ile yapılan ticarette bir de üçüncü para birimi devreye girmiş oluyor. Oysa bu anlaşma sayesinde Türk firmaları Türkiye’den alım yapan Çinli firmaların kendi paraları olan RMB ve yuan ile kestikleri faturalara yerel para cinsinden ödeme yapabilecekler. Bu aslında ticarete açılım açısından önemli bir rahatlık getirecek” dedi.
 
“İkinci hamleyi TL’de bekliyoruz”
 
“Aynı şekilde Türkiye’den vadeli ithalat yapıp da RMB borçlanan firmalar özellikle Çinli bankalarla aralarında yapıtları anlaşmalarla bir forward anlaşması yapabilecekler” diyen Kolbaşı, sözlerine şöyle devam etti: Dolayısıyla bu şekilde yapılan forward anlaşması da iki firma arasındaki ticari riskleri de kapatıyor. Bu bakımdan da avantajlı. Bu anlaşmanın her iki ülkenin dış ticaretine olumlu yönde yansıyacağını hatta ileride Türk firmalarının Türk Lirası ile alım yaparak Türk Lirası’nı da kullanıma sokabileceğimizi umut ediyoruz. Açıkçası ikinci hamle olarak bunun da yapılmasını bekliyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.