Sarayları süsleyen Alaca Dokuma yeniden yaşatılıyor

KÜLTÜR 27.12.2023 - 22:45, Güncelleme: 27.12.2023 - 22:52 2438+ kez okundu.
 

Sarayları süsleyen Alaca Dokuma yeniden yaşatılıyor

Burdur Halk Eğitimi (HEM) tarafından açılan dokuma kursuyla geçmişte Osmanlı Saraylarını süsleyen Alaca Dokuması yeniden üretiliyor.
Burdur Alaca Dokumaları, 1950 yıllarına kadar ilin önemli bir geçim kaynağıydı şimdilerde ise HEM Alaca dokumasının canlanması ve yeniden geçim kaynağı hâline gelebilmesi için açtığı kurslarla destek veriyor. Burdur’da dokunan Alaca Dokumalarının bir zamanlar sarayları süslediğini anlatan Kurs Eğitmeni Sümeyra Yalınız, “Bu kursta Burdur’un geleneksel dokunması olan Alaca Dokumayı yapıyoruz. Bilindiği üzere Osmanlı döneminde Burdur'da 800'ün üzerinde tezgah olduğu düşünülüyor. Osmanlı saraylarının tekstil ihtiyacı bu tezgahlarda dokunulan kumaşlarla sağlandığı düşünülüyor. Bizim de bugün amacımız Burdur Alaca Dokunmasını güncelleyerek tekrar toplumsal yapanın bir parçası olmasını sağlamak” dedi. Alaca Dokumalarda Burdur’a özgü desenler ve renkler kullandıklarını Belirten Yalınız, “Dokumalarda Burdur'un renklerini kullanıyoruz, desenlerini kullanıyoruz. Özellikle koç boynuzu ve küp şeker deseni yoğunlukta. Hatta burada dokunan kumaşları giyim alanında da kullanmaya başladık. Hatta bir tane gömlek diktik çok güzel ve %100 pamuktan bir gömlek oldu. Şal, fular, Peştemal, Örtü, yastık, çarşaf, oda takımları, masa örtüsü perde gibi birçok ürünleri Alaca dokunmalarıyla elde ettik. Bunlar tamamen el tezgahlarında oluyor ve sadece pamuk ipliğinden yapılır, kesinlikle alerji yapmaz” şeklinde konuştu.  
Burdur Halk Eğitimi (HEM) tarafından açılan dokuma kursuyla geçmişte Osmanlı Saraylarını süsleyen Alaca Dokuması yeniden üretiliyor.

Burdur Alaca Dokumaları, 1950 yıllarına kadar ilin önemli bir geçim kaynağıydı şimdilerde ise HEM Alaca dokumasının canlanması ve yeniden geçim kaynağı hâline gelebilmesi için açtığı kurslarla destek veriyor.

Burdur’da dokunan Alaca Dokumalarının bir zamanlar sarayları süslediğini anlatan Kurs Eğitmeni Sümeyra Yalınız, “Bu kursta Burdur’un geleneksel dokunması olan Alaca Dokumayı yapıyoruz. Bilindiği üzere Osmanlı döneminde Burdur'da 800'ün üzerinde tezgah olduğu düşünülüyor. Osmanlı saraylarının tekstil ihtiyacı bu tezgahlarda dokunulan kumaşlarla sağlandığı düşünülüyor. Bizim de bugün amacımız Burdur Alaca Dokunmasını güncelleyerek tekrar toplumsal yapanın bir parçası olmasını sağlamak” dedi.IMG_20231220_110625.jpg

Alaca Dokumalarda Burdur’a özgü desenler ve renkler kullandıklarını Belirten Yalınız, “Dokumalarda Burdur'un renklerini kullanıyoruz, desenlerini kullanıyoruz. Özellikle koç boynuzu ve küp şeker deseni yoğunlukta. Hatta burada dokunan kumaşları giyim alanında da kullanmaya başladık. Hatta bir tane gömlek diktik çok güzel ve %100 pamuktan bir gömlek oldu. Şal, fular, Peştemal, Örtü, yastık, çarşaf, oda takımları, masa örtüsü perde gibi birçok ürünleri Alaca dokunmalarıyla elde ettik. Bunlar tamamen el tezgahlarında oluyor ve sadece pamuk ipliğinden yapılır, kesinlikle alerji yapmaz” şeklinde konuştu.IMG_20231220_110635.jpg

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.